Aniversarea celor 8 ani ai „Ziarului Lumina“ a debutat cu slujba de mulţumire şi recunoştinţă adusă lui Dumnezeu, săvârşită în paraclisul cu hramurile „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul“ şi „Schimbarea la Faţă a Domnului“ din Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce“ de la Mănăstirea Caraiman. Slujba de Te Deum a fost oficiată de către părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicaţiilor „Lumina“, înconjurat de preoţi şi diaconi, ostenitori în echipa editorială şi administrativă a „Ziarului Lumina“, la care au participat colegi, membri de familie şi prieteni. În acest context, la finalul slujbei, părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu a arătat că rugăciunea este cea mai frumoasă formă de mulţumire şi şi-a exprimat bucuria că la acest eveniment aniversar au luat parte şi cei apropiaţi, cei cu care ne împărtăşim bucuriile şi tristeţile de fiecare zi, pentru ca astfel să se formeze o coeziune între echipa de lucru a „Ziarului Lumina“, familia de acasă şi familia Bisericii. „Este pentru noi toţi un prilej de mulţumire adusă lui Dumnezeu şi, în acelaşi timp, un prilej de a fi mai aproape unii de alţii în casa lui Dumnezeu. Dacă în timpul anului fiecare dintre noi aleargă ca o albină într-o parte şi într-alta pentru a împlini misiunea de slujire mediatică a «Ziarului Lumina», de a fi un mesager de încredere al Patriarhiei Române şi al credinţei ortodoxe în ţară şi străinătate, acum, la ceas aniversar, avem nevoie şi de rugăciunea noastră personală, dar şi de rugăciunea comună“, a precizat părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu.
Evenimentul aniversar a continuat în sala de conferinţe din Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce“, unde directorul Publicaţiilor „Lumina“ a subliniat semnificaţiile presei bisericeşti în România şi faptul că a lucra pentru Biserică este o demnitate şi, mai ales, o responsabilitate, fiindcă orice lucrare trebuie săvârşită cu „frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste“. „Lucrarea noastră începe în casa Domnului, cu rugăciunea, cu binecuvântarea lui Dumnezeu şi continuă în mersul către lume, către problemele ei, prin lumina lui Dumnezeu“.
„Telegraful Român“, 160 de ani de la prima apariţie
Colocviul a continuat cu o prelegere dedicată „stindardului presei scrise în Biserica noastră“, cum l-a numit pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu, pentru a se arăta evoluţia presei bisericeşti şi a se reflecta asupra conţinuturilor şi raporturilor dintre Biserică şi societate. Despre ceea ce a însemnat şi înseamnă „Telegraful Român“, al cărui întemeietor a fost Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, a vorbit dr. Emanuel Tăvală, membru al colegiului de redacţie al acestei publicaţii şi profesor la Facultatea de Drept a Universităţii din Sibiu.
„Gândul întemeierii unui ziar l-a însufleţit pe Andrei Şaguna chiar de la venirea sa ca vicar la Sibiu, în 1846. Fiind nu doar un conducător bisericesc, ci şi un reprezentant naţional al românilor ortodocşi din Transilvania, în faţa autorităţilor politice, el şi-a dat seama de importanţa pe care poate să o aibă în luminarea poporului şi apărarea drepturilor naţionale un organ de presă“, a susţinut lect. dr. Emanuel Tăvală. Domnia sa a precizat că din acest an publicaţia lunară va fi disponibilă şi în format PDF, pe un site dedicat acesteia şi care va fi lansat în curând, lucrându-se deja şi la digitalizarea publicaţiei.
Colocviul a continuat cu proiecţia unor fotografii din timpul activităţilor desfăşurate de-a lungul celor 8 ani. A doua zi, clericii de la „Ziarul Lumina“ au făcut parte din soborul ce a săvârşit Sfânta Liturghie la care au participat şi ostenitori ai cotidianului Patriarhiei Române, iar la finalul sfintei slujbe, pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu a mulţumit părintelui stareţ David Petrovici şi obştii Mănăstirii Caraiman pentru ospitalitate şi găzduire.
preluare www.basilica.ro