Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

joi, 1 noiembrie 2018

Ofiţeri superiori şi militari români ȋn armata austriacă până ȋn 1918



Pr. Prof. Dr. Nicolae DURA, Viena

Ȋn Viena şi ȋn alte provincii ale fostului Imperiu austriac au desfăşurat activitatea mii şi mii de soldaţi români, ȋnsoţiţi de ofiţeri de acasă: din Transilvania, din Banat sau din Bucovina, ȋn vremea ȋn care aceste provincii au aparţinut imperiului. Numai aşa pot să fie ȋnţelese şi multele cimitire cu mii de soldaţi români căzuţi şi ȋnmormântaţi pe aceste meleaguri.
Ȋn continuare voi prezenta câteva date şi mai ales nume ale unor personalitaţi româneşti dintre ofiţerii români de la Viena.

            Ȋnalţi ofiţeri români
            La 31 octombrie 1918 s-a întemeiat la Viena Senatul Militar Român cu participarea a 100 de ofiţeri români. Cu acest prilej s-au ales ca preşedinte militar generalul Ioan Boeriu şi locţiitor căpitanul Traian Popa. La constituirea acestui senat militar român la Viena au mai participat: căpitanii Coilban, Luca Popovici şi Dr. Muntean, de asemenea, preotul militar Ilie Hociotă. Acest Senat militar român a ţinut mai multe întruniri de organizare şi de orientare a militarilor români (Dr. Antonie PLĂMĂDEALĂ, Metropolit von Transsilvanien, Ein rumänischer Militärsenat in Wien, einen Monat vor der Vereinigung vom 1. Dezember 1918, în Almanahul Parohiei Ortodoxe Române din Viena APORV, 1988, p. 25). Foarte interesant şi mişcător aceştia au depus – la Viena – jurământul pe tricolorul românesc, rostind aceste cuvinte: „Jur credinţă naţiunii române şi supunere în toate Consiliului Naţional Român. Nu voi sta decît în serviciul neamului românesc, pe care nu-l voi părăsi la nici un caz şi sub nicio împrejurare“. Misiunea de bază a Senatului militar din Viena era să susţină militarii români din Austria pentru a se reȋntoarce în Transilvania sau în Bucovina. Au fost înştiinţaţi soldaţii români de pe toate fronturile pe care a acţionat armata austro-ungară şi li s-a dat dispoziţie să nu comită jafuri sau acte samavolnice, să nu se lase jigniţi, în sentimentele lor naţionale, să se comporte cu omenie şi demnitate ȋn drumul lor spre casă.



Sfinţirea drapelului Senatului Militar Român din Viena, 14 noiembrie 1918 (Fotografia a fost făcută de soldatul Samoilă Mârza, din Galtiu, judeţul Alba, care a fost fotograf militar la Viena. Aparatul acesta de fotografiat se păstrează ȋn Muzeul Unirii din Alba Iulia).

La Viena şi la Wiener Neustadt, 50 km. ȋn sudul Vienei, se aflau în 1918 aproximativ 60.000 de ofiţeri, subofiţeri şi soldaţi români. Aceştia au fost organizaţi să plece prin Iugoslavia în Banat şi Ardeal, luând parte la Marea Adunare de la Alba Iulia. Protocoalele notate de către preotul Gheorghe Opreanu, păstrate în Arhiva mitropolitană din Sibiu, au fost publicate de către Dr. Antonie Plămădeală, Mitropolitul Transilvaniei în lucrarea: „Calendar de inimă românească“. La propunerea preotului Gheorghe Opreanu mai multe întruniri s-au organizat în cancelaria parohială din Löwelstrasse 8, din centrul Vienei. Secretarul acestui Senat a fost preotul Gheorghe Opreanu, care a ajuns apoi protopop de Târnăveni. La 27 noiembrie Dr. Iuliu Maniu, preşedintele politic al acestui for, în cadrul şedinţei de la Senatul militar din Viena „Roagă toţi ofiţerii ca fără amânare, să plece acasă cu atât mai vârtos, că scopul acestui Senat militar e împlinit deja întru toate şi acum chemându-ne dorinţa acasă”.
Dintre ȋnalţii ofiţeri români, care au activat la Viena amintim pe generalii: Alexandru Lupu şi Ioan Boeriu.
Generalul Alexandru Lupu s-a născut la Lugoj în anul 1838. La îndemnul marelui Andrei Şaguna, a urmat Şcoala normală de matematică din Caransebeş. De la simplu soldat a urcat, printr-o muncă perseverentă şi prin talent, până la gradul cel mai mare în armata imperială. Iată câteva cuvinte din caracterizările ce au fost făcute de superiorii lui: „Este un ofiţer capabil şi cu multă îndemânare… Faţă de superiori este foarte ascultător din convingere şi foarte respectuos. Faţă de subalterni este pretenţios, dar drept” (anul 1869). „Are un caracter foarte solid şi corect… Este un căpitan foarte inteligent, stăruitor, fapt ce mă convinge că poate fi un ofiţer de stat major” (scria maiorul Josef Wellesacher în anul 1881). Alexandru Lupu a participat la războaiele din Italia (1859) şi Prusia (1866). A fost decorat cu Medalia de război şi Meritul în Serviciu clasa I, Crucea de Cavaler clasa I cu şoim alb (1866) şi Crucea meritul militar (1896). La 25 februarie 1908 împăratul i-a acordat înaltul grad de general. După 42 de ani de slujire în armata imperială solicită pensionarea în anul 1896 şi rămâne cu domiciliul în Viena. „Fără îndoială, a avut de suferit de pe urma faptului că a rămas în credinţa străbună, dar şi datorită faptului că, în 1878, şi-a ales drept soţie tot o româncă, pe Blanca, originară din Arad. Dacă soţia ar fi fost din Germania sau din Austria, dacă familia ar fi trecut la romano-catolicism, alta ar fi fost situaţia” (Mărturisea cu convingere Ing. Alexandru LUPU, care trăieşte la Lugoj şi care a primit primele date de la bunicul său care era strănepot de frate al generalului, la Cristian GHINEA, La Viena, pe urmele legendei generalului Alexandru Lupu, în Redeşteptarea nr. 712 din 3-9 feb. 2005, p. 12). Acest român ortodox a reuşit să strângă elementul românesc şi să susţină închirierea, în inima capitalei imperiale, a unui spaţiu care adăposteşte de 112 ani capela românească ce se păstrează şi se foloseşte până astăzi.
Generalul Alexandru Lupu a trecut întru nemurire la ȋnaintatea vârstă de 87 de ani, în 3 aprilie 1925. El a lăsat românilor, drept testament, îndemnul: „Să ţineţi morţiş la credinţa strămoşească, căci ea ne-a făcut ceea ce suntem: popor civilizat cu speranţa într-un viitor tot mai bun şi mai consolidat” (Dr. Cornel CORNEANU, Generalul Alexandru Lupu, în „Foia Diecezană“, Caransebeş, nr. 49/1945, p. 6). Locul de veci al generalului Alexandru şi al soţiei sale Blanca Lupu se află în Cimitirul central din Viena, parcela 116, rândul 12, mormântul nr. 9.

Generalul Ioan Boeriu s-a născut la 10 octombrie 1859 în Recea, din ţara Făgăraşului. Mama lui ar fi dorit, ca fiul ei, să urmeze teologia, să revină preot ortodox în satul natal, dar el a urmat cariera militară. După absolvirea Şcolii de Cadeţi de Infanterie (Kadettenschule) din Sibiu a ajuns sublocotenent ȋn Budapesta, apoi în 1900 a devenit căpitan, iar ȋn 1914 a fost avansat la gradul de colonel. A fost activ în regimente din Bosnia, Budapesta şi Viena.

În luptele de la Sulozcsova, Boeriu a fost rănit grav şi ajungând infirm, a fost transferat la Ministerul Cezaro-Crăiesc de Război, ca expert militar şi preşedinte al Consiliului de Onoare al Ministerului. În anul 1917 a obţinut titlul de baron şi Ordinul Maria Tereza. La 11 noiembrie 1918, Boeriu a fost avansat la gradul de Feldmarschalleutnant (Camelia ONCIU, Eroi uitaţi ai României Mari. Primul general al Transilvaniei, http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=mozaic&s_id=141929 20.03.2018). El a fost un mare om de arme care şi-a păstrat gradul de general în două regimuri politice atât de diferite: Imperiul Austro-Ungar şi Regatul României.
După ȋntoarcerea din Viena, generalul Boeriu a participant la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, care a consfinţit Unirea de la 1 Decembrie 1918, apoi a devenit comandantul armatei din Transilvaniei. Pentru meritele sale a fost decorat atât de împăratul austro-ungar Carol I, cât și de Regele Ferdinand I al României (Bianca PĂDUREAN, Pagina de istorie: Generalul Ioan Boeriu, românul care a ocupat Viena, Praga și Budapesta, 10 Octombrie 2017. https://www.rfi.ro/cultura-98388-pagina-de-istorie-generalul-ioan-boeriu-romanul-ocupat-viena-praga-budapesta, 20.03.2018).
Ȋn 1921 generalul Boeriu a trecut în rezervă, apoi s-a implicat în activităţi culturale, în ASTRA. A fost membru al Senatului României.  S-a stins din viaţă la 90 de ani, pe 2 aprilie 1949, la Sibiu, şi a fost înmormîntat – precum ceruse el – în satul natal Recea.
Este demn de amintit, ȋn acest context, că la Viena a funcţionat pe toată durata razboiului (1914-1918) Comitetul de Caritate din Viena (Nicolae DURA, Biserica trăită departe, Bucureşti 2005, p. 245-247). Acesta a fost ȋntemeiat de către Comunitatea Ortodoxă română vieneză. S-a propus alegerea unui Comitet de doamne române, care să ia asupra lor datoria de „surori de caritate” şi să ajute ȋmpreună cu toţi medicii români din Viena.
 

Comitetul de caritate pentru soldaţii români răniţi, Viena 1914.

            Consiliul bisericesc a pus la dispoziţia Comitetului de caritate suma de 2.000 de coroane şi-şi propune să strângă colecte şi să le pună la dispoziţia Crucii roşii. Ȋn spaţiul închiriat pentru capelă, ȋn centru capitalei habsburgice, s-a organizat o „staţiune sanitară cu 4 până la 6 paturi pentru răniţi”. Activitatea acestui Comitet avea să cuprindă şi vizitarea soldaţilor români internaţi prin diferite spitale din Viena şi împrejurimi, ajutarea şi încurajarea lor, oferirea de cărţi ziditoare de suflet. Soldaţii erau ajutaţi să-şi procure obiectele dorite şi să comunice cu familiile lor. Această iniţiativă depăşea puterile celor zece doamne alese şi se extindea asupra tuturor românilor vienezi ca o expresie a dragostei lor creştineşti.
            De aici se trimiteau cărţi de rugăciuni şi calendare bisericeşti peste tot pe unde erau soldaţi români, prin spitale şi pe front. Preotul militar Gavril Boga scria Comitetului de caritate: „Pentru toate acestea Vă mulţumesc din toată inima şi în modul acesta, aducându-vă totodată la cunoştinţă, că şi bravii noştri ostaşi atât cei bolnavi de prin spitale, cât şi cei de pe la companii şi-au arătat cu lacrimi de bucurie mulţumita lor sinceră, primind câte o cărticică sau foaie românească şi au aflat mângâiere sufletească în aceste timpuri grele”.
            Acest Comitet de caritate a fost recunoscut şi de Crucea roşie prin decretul 782 din 15 martie 1915.  Comitetul de Caritate „a îndeplinit datorii patriotice şi morale de ordin înalt” (Protocol Consiliu parohial, vol. II, p. 120, Arhiva parohială Viena), aceasta era o acţiune lăudabilă şi deosebit de importantă pentru Comunitatea românilor ortodocşi din Viena.

           Se păstrează într-o formă îngrijită, cu monumente adecvate, cele cinci cimitire cu soldaţi români înmormântaţi în Austria, ȋn apropierea Vienei. În anii `30 ai secolului trecut, s-au organizat aceste cimitire cu soldaţi români în Austria. Aceste cimitire sunt marcate foarte vizibil de câte o cruce-troiţă românească, care adună în jurul ei crucile aşezate la mormintele care adăpostesc trupurile frânte în frageda tinereţe de moartea nedreaptă şi necruţătoare a războiului. În cinci cimitire sunt îngropaţi şi eroi români din primul război mondial: Viena (Zentralfriedhof), Tulln, Zwentendorf, Bruckneudorf (100 soldaţi) şi Kittsee (83 soldaţi), de asemenea, mai sunt îngropaţi soldaţi români şi în alte locuri din Austria: la Sigmundsherberg, iar 27 eroi în St. Georgen am Ybbsfelde, 4 la Wieselburg, iar alţii la Purgstall.
            În anul 1930 s-a organizat un pelerinaj şi o slujbă la mormintele eroilor români din Tulln şi Zwentendorf, dezvelindu-se monumente funerare în prezenţa ministrului plenipotenţiar (ambasador) al României la Viena, Dr. Caius Brediceanu şi a directorului Austriei de Jos, Dr. Buresch.
            Crucea monument funerar de la eroii înmormântaţi în Cimitirul central din Viena a fost dezvelită la 14 aprilie 1927. Cu acest prilej s-a făcut o slujbă de pomenire şi la mormântul generalului Al. Lupu, fost preşedinte al Comunităţii românilor ortodocşi din Viena (1906-1925). Crucea de lemn a fost înlocuită cu o cruce din piatră în anul 1964: cu frumoasele cuvinte biblice: „Urmaţi legea Domnului, unii pe alţii iubindu-vă“, un ȋndemn minunat şi mereu demn de urmat.


Crucea de la mormintele soldaţilor români ȋnmormântaţi ȋn Cimitirul din Viena

Numele eroilor români, au fost săpate pe plăci comemorative, de marmoră de acasă, şi au fost aşezate (în octombrie 1988) la mormintele soldaţilor noştri înmormântaţi în Cimitirul Central din Viena, parcela 68 A: ABRUDAN Ioan (Toboliu, Bihor), ADAMESCU Gheorghe (Toboliu, Bihor), ANGHEL Ignat (Câmpuri de Sus, Hunedoara), ATIRESCU Toma (Boşorod, Hunedoara), BĂLAN Nicolae (Căiala, Bistriţa), BĂLŢAT Nicolae (Boiţa, Sibiu), BECU Gheorghe (Putna, Suceava), BIRCEA Ioan (Oreşac, Timiş), BOAR Ioan (Urviş, Bihor), BOLBAN Nicolae (Şugag, Alba), BOGHIA Anton (Ruda, Hunedoara), BORODA Ştefan (Remetea Lorău, Bihor), BRAD Gheorghe (Caporal Alexa, Arad), BUBLIC Vasile (Corceşti, Bucureşti), BUDA Elieş (Nemeş, Bihor), BUBURUZAN Gheorghe (Corceşti, Bucureşti), BUJI Alexandru (Corod, Satu-Mare), BURC Teodor, BUTA Savu, CĂTA Petru (Şugag, Alba), CĂRPINIŞAN Aurel (Răşinari, Sibiu), CERCEL Simion (Toager, Timiş), CÂRLEA Simion, CIURESCU Vincenţiu (Bega, Caraş-Severin), COJOC Loghin (Suceava), CRALINIC Ivan (Bucecea, Botoşani), CRĂCIUN Tudor ( Râpa de Jos, Mureş), CRISTESCU Ioan, CRÂZNIC Iacob (Căstău, Hunedoara), DAN Ioan (Ribişoara, Hunedoara), DASCHIEVICI Căpitan Victor (Ocna-Coţmani), DRAGOMIR Trandafir, DUMITRESCU Ioan (Orăştioara de Jos, Hunedoara), DUTEA Atanasie (Milova, Bucureşti), FĂRCAŞ Dumitru (Turda, Bucureşti), FLOCIA Gavrilă (Fundu Moldovei), FLOREA Ludovic (Ohaba, Hunedoara), GAŞPAR Artian (Sântandrei), GURBAN Ioan (Remetea, Caraş-Severin), HEUCI Avram (Robogan, Bihor), IANCU Teodor (Cheşa, Bihor), IORDĂNESCU Gheorghe (Hobiţa, Pui, Hunedoara), IOUNUŢ Ioan (Săliştioara, Hunedoara), JORZA Ioan (După Piatră, Hunedoara), LADA Ioan (Haţeg, Hunedoara), LIPOVAN Vlase, LUCACIC Ioan (Nermiş), LUP Ioan (Ilişeşti, Suceava), MACIU Petru (Cerbăl, Hunedoara), MAIOR Ilie (Vidacut, Mureş), MAMELCA Mihail, MARA Dumitru (Petroşani, Hunedoara), MARIŞCA Mihail, MĂRCUŞ Iosif (Bulzeşti, Hunedoara), MOISE Gheorghe (Nojac, Hunedoara), MOLDOVAN Nicolae (Vinţu de Jos, Alba), MUNTEANU Filip (Bazul Mare, Hunedoara), NEGREA Dimitrie (Brăieşti, Suceava), NICHITIAN Florin (Marginea, Suceava), NIMIŞEC Ifrim (Dâncu Mare, Hunedoara), OANA Ioan (Nocrich, Sibiu), OPRINCARU Anfiloche (Teodoreşti, Suceava), PARAGHIAN Mihail (Lisaura, Suceava), PANTILOI Gheorghe (Costeşti, Hunedoara), PĂUNOV Nicolae (Timişoara), PASCH Laszlo (Maramureş), PETRESCU Nicolae (Sulighete, Hunedoara), PETRU Constantin (Sasca Montană, Caraş-Severin), PINTEA Ioan, PITICAR Ioan (Câmpulung, Suceava), POP Gabriel (Agârbiciu, Cluj), POPOVICI Martin (Valeadeni, Caraş-Severin), PRUNDAR Gheorghe (Haţeg, Hunedoara), RADA Grigor (Rus, Sălaj), RAICU Zaharia (Goldghileşti, Hunedoara), RĂUŢ Petru (Lăpuşnicel, Caraş-Severin), ROMAN Ilie (Arad), ROMOŞAN Zaharie (Ghelmar, Hunedoara), ROŞCA Petru (Spereuş, Arad), RAŢA Ioan (Popeşti, Hunedoara), SCHEL Francisc (Stinăpari, Hunedoara), SPERMAC Constantin (Bocşa Română, Caraş-Severin), STRUGUR Gheorghe (Pânteştii de Jos, Suceava), SUJEGAN Silard (Satu Mare), SULEA Nicolae (Abrud, Alba), SURDU Haralambie (Părhăuţi, Suceava), ŞTEFAN Traian (Ormindea, Hunedoara), TEODOROVICI Gustav (Hunedoara), TODEA Nicolae (Albac, Alba), TOMICA Sofron (Pătârş, Arad), TONCEA Ioan (Costeşti, Hunedoara), URLICA Ioana (Bocşa, Caraş-Severin), UZLUI Ludovic (Micfalău, Covasna), VIBIŞAN Ioan (Obădeni, Timiş), VINCA Iosif (Haidaş, Caraş-Severin), VLAD Toma (Loman, Alba), VOICA Amier (Hunedoara), VOZS Ioan (Vinţu de Jos, Alba). Lista a fost întocmită de Arhid. Prof. Dr. Constantin VOICU şi Pr. Victor BUNEA în anul 1988, mss. în Arhiva Parohiei, şi a fost publicată în APORV 1989, p. 86-87. 
            În Zwentendorf au fost înmormântaţi 155 de soldaţi români, potrivit însemnărilor de pe cruci, dar numai 120 sunt trecuţi pe listele păstrate în localitate (conform Listei oferite de Administraţia Cimitirului catolic din Zwentendorf – Friedhofsverwaltung der römisch-katholischen Pfarre, Zwentendorf).    La Tulln, în Cimitirul oraşului au fost înmormântaţi şi 46 de soldaţi români.
            În cele două Cimitire din Zwentendorf şi Tulln, cu soldaţi români din primul război mondial s-au aşezat cruci de piatră şi au fost sfinţite la 20 iunie 1965.
            Această enumerare am făcut-o în duh de pomenire acum la împlinirea a 100 de ani de la încheierea primului război mondial, timp de ȋmplinire şi unire a tuturor provinciilor unde trăiau români majoritari.


Pomenind ostaşii români înmormântaţi la Zwentendorf, în anul 1930. Au fost de faţă: Reginele Maria şi Elisabeta, Principesa Ileana, Ministrul român la Viena Dr. Caius Brediceanu, Lucian Blaga, ataşat de presă ş.a. 
     

            Pomenirea soldaţilor români ȋn Cimitirul Central din Viena, 26.10.2017. Au participat: Ambasadorul Bogdan Mazuru, Preotul vicar Nicolae Dura, alţi enoriaşi şi delegaţi ai Ambasadei României la Viena.

            Ȋn fiecare an, la diferite prilejuri: Ȋnălţărea Domnului, sâmbete de pomenire a celor răposaţi, membrii ai Comunităţii Ortodoxe Române din Viena cu Ambasada Română din Austria organizează slujbe de pomenire şi ceremonii de depuri de coroane la aceste locuri unde ȋşi dorm somnul de veci soldaţi români căzuţi la datorie pe aceste meleaguri.
Ofiţerii şi soldaţii români și-au făcut datoria, pretutindeni unde au fost trimiși de conducătorii lor.