Pr. Lect. Dr. Daniel Buda, Sibiu/Geneva
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitate Creştină este lansată şi anul acesta pentru perioada 18-25 ianuarie. Ca în fiecare an, un mic comitet liturgic format din ortodocşi, protestanţi şi romano-catolici, organizat de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştine şi Comisia pentru Credinţă şi Constituţie a Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), a publicat o broşură cu rugăciuni, spre a fi folosită pe parcursul săptămânii. Tema Săptămânii de Rugăciune din acest an este: „Ce anume cere Dumnezeu de la noi?” (cf. Miheia 6, 6-8) şi a fost propusă de către Mişcarea Studenţilor Creştini din India, care în acest an îşi sărbătoreşte centenarul, în colaborare cu Federaţia tuturor Universităţilor Catolice din India şi cu Consiliul Naţional al Bisericilor din India.
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitate Creştină are loc în fiecare an, din 1908 încoace, între 18-25 ian., în emisfera nordică. Această perioadă a fost propusă de către Paul Wattson (episcopalian anglican, care mai târziu a devenit catolic) şi are valoare simbolică, întrucât începe cu sărbătoarea Sfântului Apostol Petru (în calendarul apusean) şi se încheie cu cea a Sfântului Apostol Pavel. Întrucât în această perioadă în emisfera sudică este vară şi este, de obicei perioada vacanţelor, din 1926 încoace, Săptămâna de Rugăciune are loc în jurul sărbătorii Rusaliilor.
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitate Creştină este una dintre cele mai vechi şi mai răspândite manifestări ale dorinţei creştinilor pentru unitate, bucurându-se de participarea a milioane de credincioşi şi clerici din întreaga lume. Ea se bazează pe convingerea că rugăciunea comună este fundamentul căutării unităţii vizibile a Bisericii lui Hristos şi este manifestarea concretă a ceea ce teologii numesc „ecumenism spiritual”. Săptămâna de Rugăciune pentru Unitate Creştină nu trebuie confundată cu Ziua Mondială de Rugăciune, chiar dacă sunt parte a aceluiaşi ecumenism spiritual, iar ultima s-a inspirat din experienţa Săptămânii de Rugăciune. Ziua Mondială de Rugăciune are loc în prima vineri a lunii martie şi a fost iniţiată de diferite grupări ale femeilor creştine, de aceea are loc în apropierea datei de 8 martie, Ziua Mondială a Femeii.
Biserica Unită Protestantă din Belgia are un nou preşedinte al Consiliului ei Sinodal în persoana pastorului de origine olandeză Steven H. Fuite. Acesta l-a înlocuit pe Rev. Dr. Guy Liagre, care a fost ales Secretar General al Conferinţei Bisericilor Europene în ianuarie anul trecut. Instalarea Pastorului Fuite în fruntea acestei biserici a avut loc la 13 ianuarie la Bruxelles, în prezenţa membrilor Consiliului Sinodal, a mai multor credincioşi şi reprezentanţi ai altor Biserici şi organizaţii ecumenice. Biserica Unită Protestantă din Belgia, care la ora actuală are în jur de 100 de parohii, este rezultatul unui lung proces de unificare dintre diferite grupări protestante belgiene, în special între reformaţi şi metodişti, încheiat în 1979. Belgia este o ţară cu o populaţie majoritar romano-catolică (57%), protestanţii fiind în minoritate (1,7%), alături de ortodocşi (0,8%). 31% din populaţia Belgiei nu aparţine unei religii, 6% este musulmană, iar 4% aparţine altor religii.
Rubrică realizată de