Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

luni, 21 iunie 2021

INTERVIU CU PĂRINTELE REMUS GRAMA de la parohia „Adormirea Maicii Preacuratei Fecioare Maria” din Cleveland (II)


 

4. Care sunt eforturile pe care le faceți pentru păstrarea elementului identitar românesc pentru membrii comuntății din Cleveland? Este de dorit păstrarea acestuia? Care este perspectiva asupra acestui fapt la o parohie ce a depășit centenarul?

Noi cultivăm limba română în casă, pentru că limba și credința se învață în casă. Apoi, la biserică, ne străduim să ținem slujbele după necesitatea lingvistică a fiecăruia și a tuturor. Avem școală duminicală în limba engleză și română cu dascăli bilingvi. Avem tabere religioase la Vatra Românească (Grass Lake, Michigan), unde este sediul Episcopiei noastre. La nivel de parohie, avem un Muzeu Etnic și de Artă Românească care ne ajută să educăm cu privire la etnicitate, cultură și istorie. Friza istoriei Românilor, de Mac Constantinescu, expusă în sala socială a bisericii, este cea mai mare fereastră a României spre sufletul american. Trecerea timpului și schimbarea generațiilor desigur diluează conștiința transmiterii identității, dar atunci când încetăm noi, o face codul genetic. Pe de altă parte, noile generații de emigranți o alimentează. Ca preot, organizez festivaluri românești, dar și festivaluri ortodoxe al credinței, cum ar fi concertele de colinde, conferințe pan-ortodoxe în limba engleză, precum și pelerinaje, desigur, în limba adecvată. Nu o facem din patriotism sau pentru că trebuie, ci pentru că așa simțim noi, aici. În toată istoria sa, Episcopia noastră a militat mult și a sprijinit România în marile demersuri ale istoriei sale. Spre a susține identitatea românească; personal, scriu în ambele limbi, și mă străduiesc să promovez cultura poporului meu, ca pe o datorie. Globalismu „național”, iar renașterea „-ismelor” politice radicale sper să ne ajute să regăsim resursele duhovnicești, pe care noi românii le-am dobândit deja, prin suferință.  Numai așa vom face față în adversitate.

5. Care sunt provocările pentru familia preotului din State?

Familia preotului oglindește viața sa lăuntrică. Rabdă în încercări și se bucură cu el în ceasuri bune. Familiile de preoți sunt jertfe vii pe altarul credinței, trăind modest și fiind în permanent sub lentila magnificatoare a enoriașilor. Adesea, neavând cantori, familia preotului umple acest gol, după nevoie. Ei nu au sprijin emoțional ca în Țară, fiind lipsiți de părinți, bunici și rudenii. De aceea, de multe ori problemele familiei preotului și ale experinței sale cu parohia se răsfrâng asupra copiilor, care, în unele cazuri, trăiesc anumite răzvrătiri. În copii se manifestă și clash-ul sau conflictul cultural și lingvistic. Acolo însă, unde viața spirituală este autentică, toate se rezolvă prin credință și consiliere adecvată. Arhiepiscopul nostru Nathaniel a pus totdeauna accent pe susținerea preoteselor prin retrageri duhovnicești ținute la Vatra Românească. În calitate de bunic, mulţumesc Domnului să-mi văd nepoţii la taberele religioase de la Vatra Românească, unde îşi consolidează credinţa şi își trăiesc alături de alţi copii identitatea.

6. Vă rugăm să ne prezentați o scurtă istorie a comunității pe care o păstoriți.

Primii români au sosit în Cleveland prin 1885-1900. Parohia Catedralei Sfânta Maria s-a înjghebat în 15 august 1904, fiind alcătuită din credincioși majoritar ardeleni, sebeșeni și făgărășeni, veniți din Austro-Ungaria. Ei aveau scopul să câștige „mia de dolari și banii de drum” spre a reveni în satele lor. Totuși, mulți au rămas. În septembrie 1904, ei au trimis la Consistoriul Arhiepiscopiei Sibiului statutele parohiei, care s-au aprobat în același an. Pr. Zaharia Oprea de la Consistoriul sibian a venit la Crăciunul acelui an ca să evalueze starea lucrurilor. În 1904 a fost trimis Pr. Moise Balea, care a călăuzit la zidirea bisericii. Tot el a publicat și ziarul „America”. În 1914 s-a înființat aici corul Doina. Românii-americani au sprijinit Unirea Ardealului cu România, luptând ca voluntari în Europa și făcând lobby pe lângă Președintele Wilson. Părintele paroh Ioan Trutza (1928-1954), fost delegat la Adunarea de la Alba Iulia, a contribuit la înființarea Episcopiei (1929) și venirea primului Episcop, PS Policarp Morușca (1935-1958). Fiii emigranților de altă data au luptat și în al doilea război. În 1947, datorită izbândei comunismului, Episcopia s-a desprins de Biserica-Mamă, respingând astfel comunismul. Parohia Sfânta Maria a rămas centru spiritual și cultural de elită de atunci și până acum. În 1960, Părintele Vasile Hațegan a condus la zidirea bisericii în stil maramureșan modern a catedralei. Ea fost sfințită de fostul Arhiepiscop Valerian Trifa (1951-1984). În 1998, ÎPS Nathaniel a ridicat biserica la rang de Catedrală. Corul ei poartă numele compozitorului George Enescu. Pentru simbolismul său, Catedrala a fost vizitată de-a lungul anilor de mari personalități, între care menționez: Prințul Carol I, Prințul Nicolae, Regele Mihai I, Președinți de Stat, ambasadori români și americani, precum și de mitropoliții Ardealului: Nicolae Mladin, Antonie Plămădeală și alți numeroși ierarhi din România și SUA. Între 1998-2003, biserica fost îmbracată în pictură murală nouă. Sfințirea a săvârșit-o Arhiepiscopul Nathaniel în prezența ÎPS Laurențiu, pe atunci Episcop al Caransebesului. În 2 februarie, 2020, Preasfințitul Episcop Vicar Andrei a primit titlul de Episcop de Cleveland. Cât despre subsemnatul, menționez că am bucuria de a fi slujit aici în linia vrednicilor mei înaintași din anul 1989 până astăzi.