Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

vineri, 31 mai 2019

Întâmpinarea Împăratului Ceresc

   
     Mântuitorul a intrat în mod smerit în Ierusalim, dar a fost primit ca Împăratul cerurilor. Întreaga cetate L-a întâmpinat pe Iisus cu stâlpări de finic, iar unii au așternut hainele lor pe drum înaintea Lui și rosteau cuvinte profetice de laudă care se cuvenea numai lui Dumnezeu. Mulțimea Îl aclama, strigând: „Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel!” (Ioan 12, 13). Lucrul acesta s-a făcut pentru ca să se împlinească cuvântul Scripturii, care zice: „Din gura pruncilor şi a celor ce sug Ți-ai pregătit laudă!” (Psalm 8, 2 şi Matei 21, 16). Unii dintre farisei încercau să-i oprească, dar Mântuitorul le-a spus: „Dacă vor tăcea aceştia, pietrele vor striga” (Luca 19, 40). „Osana” este un termen ebraic, care însemnează: „mântuieşte-ne”. Această cerere este unită în cadrul Sf. Liturghii cu Trisaghionul biblic, cântarea îngerilor pe care o intonăm şi noi în momentul prefacerii Sfintelor Daruri: „Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul Savaot! Plin este cerul şi pământul de mărirea Ta! Osana întru cei de Sus” [Liturghier, p. 173]. Cântecului îngeresc de laudă şi preamărire aduse lui Dumnezeu îi adăugăm rugăciunea noastră, pe care o înălţăm din adâncul sufletelor, astăzi, în ziua de Florii, Mântuitorului Iisus Hristos, rugându-L: Mântuieşte-ne! Tu eşti Dumnezeu, Care ai venit să mântuiești lumea! Tu eşti Fiul lui Dumnezeu Întrupat, Care ai venit să ne aduci nouă nu o bucurie de moment, ci ai venit să Te sălăşluieşti în inimile noastre şi, astfel, să ne dai bucuria veşnică! Purtăm și noi astăzi în mâini, în semn de bucurie, ramuri verzi de salcie, pe care le-am pregătit și le-am sfințit pentru acest măreț praznic, asemănându-le stâlpărilor cu care a fost întâmpinat Domnul Hristos. „Ele sunt totodată simbolurile primăverii, semnele biruinţei vieții asupra morții, ale renașterii la o nouă viață în firea reînviată dar și în ființa omului izbăvit din păcat și din moarte prin jertfa și moartea lui Iisus” [Preot Profesor Ene Braniște, Cuvântări și predici, p. 168]. Stâlpările și florile cu care Îl întâmpinăm și noi pe Hristos, Care astăzi merge la Ierusalim să ne pregătească mântuirea noastră, simbolizează roadele nevoințelor adunate de noi în cele 40 de zile de postire. „În acest sens – spune Preafericitul Părinte Patriarh Daniel – florile pe care le purtăm în mână în Duminica Floriilor reprezintă florile virtuților adunate în timpul postului: lumina rugăciunii, smerenia postirii, bunătatea inimii milostive și darnice, curăția minții dobândită prin pocăință, sfințirea sufletului și trupului dobândită prin înfrânare, spovedanie și prin împărtășirea mai deasă; pe scurt, florile iubirii sfinte și smerite față de Dumnezeu și față de semeni” [† Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Evanghelia slavei lui Dumnezeu, p. 448].
    Intrarea Domnului în Ierusalim prefigurează intrarea Sa ca Fiul lui Dumnezeu întrupat în Ierusalimul ceresc, prin Învierea și Înălțarea Sa la cer. Ea este și intrarea noastră, împreună cu Hristos, în Împărăţia lui Dumnezeu, prin Jertfa Sa mântuitoare. Prin suprema Sa Jertfă Hristos S-a dăruit Tatălui, rămânând permanent în stare de jertfă pentru noi, cu mâinile întinse pe brațele Crucii, pentru a ne cuprinde pe toți. În stare de jertfă să ne prezentăm şi noi la picioarele Crucii răstignirii Domnului, ca să ne facă şi nouă parte de darurile Jertfei Sale. * Să-L cinstim și noi pe Hristos în acest praznic împărătesc, care este „pragul și poarta Învierii” [ Preot Profesor Ene Braniște, Cuvântări și predici, p. 169], urmând îndemnul din troparul sărbătorii: „...De aceea şi noi, ca pruncii, semnele biruinţei purtând, Ţie, Biruitorul morţii, strigăm: Osana, Fiul lui Dumnezeu, bine este cuvântat Cel Ce vine întru numele Domnului!” [Liturghier, București, 2012, p. 405]. Cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste, să ne apropiem de această Săptămână a Patimilor şi să ne smerim sufletele, să le curăţim de toată întinăciunea păcatelor, pentru a-L urma pe Hristos pe drumul Golgotei, prin minunatele rânduieli ale deniilor, spre a ne putea împărtăși de lumina Învierii Sale. 

† LAURENŢIU, 
Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului