Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

vineri, 8 martie 2013

Restituiri

 Rubrică realizată de Liliana Oprescu


(Nro 2. Sibiu 7. Ianuariu 1853, pagina 8).
Înştiinţare dela espeditura Telegrafului./Deşi s-a fost hotărât ca numai atâtea esemplarie din gazeta aceasta să se tipărească, pre cât va fi de mare numerul prenumeranţilor la începutul eşirii ei la lumină; dar fiinducă unii întârziă foarte mult, şi cu toate aceste tot cer ca să li se trimită toţi numerii dela început: noi mai publicăm şi cu occasiunea aceasta, că acei carii vor întârzia cu prenumeraţiunea peste 20. Ianuariu, nu vor potea căpăta nici într-un chip numerile cei dintâiu.



(Nro 15. Sibiu 21. Fevruariu 1853, pagina 60).
Înştiinţare./Ca să îndestulăm pe publicul cititoriu, şi să împlinim voinţa celor ce s-au adresat către noi, aflăm cu cale a deschide o prenumeraţiune noă la „Telegraful Român” pe patru lune, adecă dela 1 Marţiu până la ultima Iuniu. Preţiul este pentru Sibiiu 2 fl.20 cr. pentru celelalte părţi ale Transilvaniei şi pentru provinţiele din Monarhia austriacă 2 fl. 40 cr. iară pentru ţeri străine 4 fl. m.c. (L.O.)



(Nro 5. Sibiu 17. Ianuariu 1853, pagina 20).
Înştiinţare. /Fiindcă pretutindenea se află o lipsă mare de Minee de lună, fără de care cultul dumnezeesc nu se poate sevârşi după tipicul bisericesc, pentru aceea tipografia aceasta încă din vara anului trecut au înştiinţat, că are de gând a se apuca de tipărirea acestei cărţi, poftind pe respectivele comunităţi bisericeşti, care au trebuinţă de Minee, de a se prenumera la această carte, şi a depune înainte a treia parte din preţul hotărât cu 60. fl.m.c. pentru toate doaăsprezece luni, pentru că numai aşa va putea această tipografie a se apuca de un cuget asemenea tăetoriu (riscant, nn) la mai multe mii de fiorini. Acum de nou se face cunoscut, că terminul prenumeraţiunei se mai prelungeşte până la capetul lui Marţiu a.c., tot pre lângă condiţiunile de mai nainte publicate, adecă întregul trup al Mineelor pentru cele 12. luni va costa 60. fl.m.c., dintre carii 20. fl.m.c. vin a se plăti acum la început, a doua rată asemenea de 20 fl.m.c. la primirea tomului al 4. lea, eară restul la primirea tomului al 8 lea, după care vor urma apoi şi celelalte 4. tomuri. Deci se poftesc şi acum onoraţii Înainte stătători bisericeşti a grăbi cu prenumerarea./Sibiiu în 12. Ianuariu 1853./Dela tipografia diecesană.


(Nro 15. Sibiu 21. Fevruariu 1853, pagina 60).
Înştiinţare./Partea Germano-românească a Lexiconului lucrat de D. G. Bariţ, şi D. G. Munteanu este isprăvită şi cei ce au depus 2 fl.m.c. mai nainte, şi vor trimite acuma şi restanţia de ceilalţi 2 fl. m. c. vor căpăta îndată Tomul acesta. Redacţiunea Telegrafului Roman primeşte prenumeraţiune la acestu, în timpul de astăzi mult folositoriu Op, care s-a făcut tot odată şi de neapărată trebuinţă. (L.O.)



(Nro 23. Sibiiu 21. Marţiu 1853, pagina 92).
Tipografia Buciumului Roman, Iaşi, 1853, în 15 zile./Prenumerare/la /COLIBA LUI MOŞ TOMA sau/VIAŢA NEGRILOR ÎN SUDUL STATELOR-UNITE DIN AMERICA/Traducere în 2. Volumne în 8-vo pe hârtie velină. Preţul unui esemplariu este de 8 ţvanţihi [sfanţi]. Romanul acestu vestit se tipăreşte acum în tipografia sus numită şi va eşi cel mult până la 15 Iunie. / – Banii se plătesc acum pe giumetate sau şi toţi; de care spre asiguranţă va primi bilet de prenumerare. Scrierea aceasta, publicată în America, a câştigat un succes pe care nici o scriere n-a câştigat odinioară. Aceasta-i săgetătura vie a sclăviei. (...)”.
Alte informaţii, despre carte: „(...) De abia numai ce s-a cunoscut în Englitera, şi patru ediţii deodată se publicară la Londra: una din trânsele s-au tipărit în o sută mii esemplare.(...) Dacă pănă la sfârşitul tipărirei vor sosi de la Paris şi stampele ce s-au comendat de mult, se vor ilustra vreo 500 esemplare a cărora preţ va fi ceva mai sporit./ Spre a înlătura oarecare nemulţămiri amândoae volumele se vor împărţi deodată./T. C o d r e s c u Redacţiunea Telegrafului Român primeşte prenumeraţiune la aceasta făimoasă carte. (...)”.