Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

luni, 29 iulie 2013

ECUMENICA

În perioada 3-8 iulie 2013 a avut loc la Budapesta cea de-a paisprezecea Adunare generală a Conferinţei Bisericilor Europene (CEC), având ca temă versetul din Fapte 22, 16: „Şi acum de ce zăboveşti?”. Au participat în jur de 500 de delegaţi reprezentând Bisericile membre CEC, oaspeţi reprezentând diferite organizaţii ecumenice, jurnalişti, oficiali ai autorităţilor locale şi centrale ungare etc. Principala sarcină a acestei Adunări generale a fost revizuirea constituţiei CEC. Un proiect de constituţie formulat de un grup de revizuire format în urma unei decizii a celei de-a treisprezecea Adunări generale a CEC de la Lyon (15-21 iulie 2009) a fost discutat paragraf cu paragraf, delegaţii putând propune amendamente la fiecare articol. Discuţiile au fost uneori tensionate, intenţia fiind de a avea o constituţie bine formulată care să scoată CEC din criza în care se află. Pentru tradiţia ortodoxă a fost importantă consemnarea în noua constituţie CEC a faptului că Bisericile Ortodoxe (Orientale şi Răsăritene) vor fi reprezentate cu cel puţin 25% în toate structurile CEC. De asemenea, s-a decis ca, cel târziu până în decembrie 2015, sediul central al CEC să fie mutat din Geneva, Elveţia, la Bruxelles, Belgia.

În mesajul final al Adunării au fost cuprinse referinţe cu privire la criza economică din Europa: „Populaţia Europei se confruntă cu situaţii de disperare şi lipsă de nădejde, iar milioane de tineri de pe întregul continent se străduiesc să găsească un loc potrivit în societate. Cu smerenie şi angajament creştin noi căutăm să promovăm vocea celor săraci şi oprimaţi, vocea celor care încă aşteaptă o acţiune decisivă care să se ocupe de nevoile lor şi de nevoia lor de un viitor mai bun”. De asemenea, a fost reafirmată dorinţa Bisericilor membre CEC de a primi migranţi care caută refugiu în Europa, văzând în continentul nostru un loc unde drepturile omului sunt respectate, şi s-a reafirmat sprijinul pentru Orientul Mijlociu: „Reafirmăm angajamentul nostru creştin de a-i primi pe străini şi de a le oferi ospitalitate şi adăpost celor aflaţi în nevoie. Scopul nostru este de a întări mărturia creştină într-o Europă secularizată... Ne rugăm în acest timp mai ales pentru fraţii şi surorile noastre şi pentru toţi oamenii din Orientul Mijlociu”. Cu privire la misiunea viitoare a CEC şi la tema Adunării din Budapesta, mesajul Adunării generale cuprinde următoarea afirmaţie finală: „Întrebarea «Şi acum de ce zăboveşti?» primeşte propriul răspuns în cartea Faptele Apostolilor prin imperativul «Sculându-te, botează-te şi spală-ţi păcatele, chemând numele Lui»” (al lui Dumnezeu). Este un imperativ ca atare, de a nu mai aştepta, ci de a merge şi a culege roadele Duhului aici şi acum. Plecând din Budapesta, noi părăsim ideea de aşteptare ca timp al disperării şi al ezitării. Ducem cu noi duhul transformării şi mergem cu nădejde pentru înnoirea vieţii noastre spirituale, a itinerariului nostru ecumenic, a angajamentului nostru spre unitate vizibilă, a ethosului nostru, a politicii noastre şi a întregii creaţii. În toate acestea noi nu suntem inspiraţi de noi înşine, ci de Duhul lui Hristos care spune «Iată, noi le facem pe toate»” (Apocalipsa 21, 5).
Adunarea generală CEC de la Budapesta a adoptat mai multe declaraţii-apel cu privire la: Europa în vremuri de criză economică şi financiară, Tinerii în Europa, Minoritatea rromă în Europa, Responsabilitatea de a proteja refugiaţii din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (în special situaţia din Siria şi Egipt), Libertatea de exprimare, Libertatea religioasă şi de credinţă. Cu privire la situaţia din Siria, declaraţia-apel exprimă îngrijorarea Bisericilor europene cu privire la escaladarea conflictului din Siria şi cere celor care i-au răpit pe mitropoliţii ortodocşi de Alep să elibereze imediat: „Apelăm la cei care-i posedă pe Înaltpreasfinţia Sa Mitropolitul Yohanna Ibrahim de Alep din Patriarhia Ortodoxă Siriană a Antiohiei şi pe Înaltpreasfinţia Sa Mitropolitul Boulos Yazigi de Alep şi Alexandretta, din Patriarhia Rum-Ortodoxă a Antiohiei să-i elibereze imediat. La fel ca toţi clericii, ei sunt mesageri ai păcii şi ostenitori pentru binele tuturor oamenilor. A-i ţine departe de credincioşii lor este un păcat împotriva umanităţii”.
CEC este o organizaţie ecumenică europeană fondată în 1959, cuprinzând 125 de Biserici membre de tradiţie: ortodoxă, lutherană, reformată, anglicană, veche-catolică etc. Biserica Ortodoxă Română este membră fondatoare a CEC şi a fost reprezentată la Adunarea generală de la Budapesta de o delegaţie condusă de Înaltpreasfinţia Sa Iosif, Arhiepiscop Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolit Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale.


Rubrică realizată de
Pr. Lect. Dr. Daniel Buda, Sibiu/Geneva