Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

joi, 29 august 2013

ECUMENICA

Două Consilii Naţionale ale Bisericilor vor fi fondate în Sudan şi Sudanul de Sud, anunţă un comunicat citând o decizie luată de liderii Bisericilor din Sudan la 27 iulie a.c. Numele celor două organizaţii ecumenice naţionale vor fi: Consiliul Bisericilor din Sudanul de Sud, cu un birou în Juba, şi Consiliul Naţional al Bisericilor din Sudan, cu un birou în Khartoum. Decizia survine după cea de-a 20-a Adunare generală a Consiliului Naţional al Bisericilor din Sudan care a avut loc între 3-7 iulie în Nairobi, Kenya, şi confirmă şi din punct de vedere al organizaţiilor ecumenice separarea dintre Sudan şi Sudanul de Sud. Sudanul de Sud a fost format ca stat independent prin separarea de Sudan în 2011, urmând o decizie confirmată de un referendum din 2008. Noul stat a fost recunoscut de către Naţiunile Unite la scurtă vreme după declararea independenţei. Separarea dintre cele două ţări a urmat criterii etnice şi religioase. În vreme ce Sudanul are o populaţie majoritară de origine arabă sau arabizată (aproximativ 70%) şi de religie musulmană (aproximativ 97%), Sudanul de Sud este format din populaţie de culoare, majoritar creştină. Potrivit unui raport al Pew Research Center (recunoscut pentru acurateţea datelor emise) din decembrie 2012, 60,5% din populaţia Sudanului de Sud este creştină, 32,9 % urmează diferite religii tradiţionale africane, iar 6,2% este musulmană.
Un progres în domeniul libertăţii religioase este înregistrat în Cuba în ultimii ani. Potrivit lui Neol Fernando (pastor baptist) şi membru al Comisiei bisericeşti pentru afaceri internaţionale a Consiliului Mondial al Bisericilor „grupările religioase au beneficiat de reformele care au loc în Cuba, de când ţara s-a deschis pentru relaţiile internaţionale”.

În 1991, Partidul Comunist Cubanez a ridicat interdicţia împotriva credincioşilor de a aparţine unei Biserici. Mai târziu, libertatea religioasă a fost garantată de către Constituţie: „Statul recunoaşte, respectă şi garantează libertatea de religie. În Republica Cuba, instituţiile religioase sunt separate de stat. Diferitele credinţe şi religii se bucură de aceeaşi consideraţie” (art. 8). În 1997 papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Cuba. În acelaşi an, Crăciunul a fost recunoscut ca sărbătoare oficială, pentru prima dată din 1969. În 2010, 59,2% dintre cubanezi se declarau creştini, 23% fără o afiliere religioasă şi 17,4% erau adepţi ai diferitelor religii populare, mai ales santería (un sincretism din elemente vest-africane, caraibiene şi creştine). Dintre creştini, majoritatea sunt romano-catolici. Există şi puţini ortodocşi. În 2004, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a vizitat Cuba. Această ţară insulară din Caraibe a cunoscut una dintre cele mai dure forme de comunism, fiind condusă din 1976 de Fidel Castro. Din 2006 ţara este condusă de fratele lui Fidel, Raúl Castro care a implementat anumite reforme, inclusiv în ceea ce priveşte libertatea religioasă.
Biserica Anglicană din Canada şi Biserica Evanghelică Lutherană din Canada au ţinut prima lor Adunare Generală comună între 3-7 iulie a.c. în Ottawa, Canada. Tema Adunării generale comune a fost „Împreună pentru dragostea lumii” şi marchează colaborarea tot mai strânsă între cele două Biserici, ambele fiind considerate de orientare liberală. O posibilă unire pe viitor între cele două Biserici nu este exclusă. Potrivit ultimului recensământ (2011), 67,3 % dintre canadieni sunt creştini, 23,9% nu au o afiliere religioasă şi 8,8% aparţin unei alte religii. Dintre creştini, 38,7% sunt romano-catolici. Cea mai mare Biserică Protestantă este Biserica Unită Canadiană (o uniune la origine între metodişti şi congregaţionalişti, la care s-au adăugat ulterior şi comunităţi presbiteriene, precum şi ale „fraţilor uniţi”). Biserica Anglicană în Canada este a treia Biserică canadiană în ceea ce priveşte numărul credincioşilor. Biserica Evanghelică Luterană din Canada are 72.000 de membri, fiind cea mai mare Biserică Lutherană din Canada. În această ţară există o a doua Biserică Lutherană, Biserica Lutherană – Canada (cu 70.000 de membri), fiind formată în 1988 de lutheranii care doresc o păstrare fidelă a valorilor tradiţionale ale acestei tradiţii. În Canada există, de asemenea, mai multe grupări anglicane care au părăsit Biserica Anglicană din Canada, din cauza orientării liberale a acestei Biserici, în special în ceea ce priveşte valorile tradiţionale ale creştinismului.


Rubrică realizată de
Pr. Lect. Dr. Daniel Buda, Sibiu/Geneva