Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

luni, 21 iunie 2021

Episcopul Nicolae Ivan, arhipăstor după modelul șagunian, o evocare la centenarul Eparhiei Clujului

 


 


În 18 iulie 1921, regele Ferdinand a sancționat legea prin care se înființa Episcopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului cu reședința la Cluj. Trebuie subliniat că proiectul înființării unei eparhii în nordul Transilvaniei a fost lansat, în 26 iulie 1863, de Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna. Ideea mitropolitului Șaguna a fost reluată în primăvara anului 1909 de asesorul consistorial Nicolae Ivan, care a propus înființarea unui Consistoriu la Cluj după modelul celui existent la Oradea. Proiectul a stagnat până în primăvara anului 1919, când a fost relansat. Astfel, în vara anului 1919 s-a înființat consistoriul, iar peste doi ani, Episcopia, care cuprindea 12 protopopiate, 322 de parohii și 270.000 de credincioși.

Între timp Nicolae Ivan a fost tuns în monahism la mănăstirea Hodoș-Bodrog (7/20 septembrie 1919), a devenit arhimandrit (8/21 ianuarie 1921), iar în 28 septembrie 1921 a fost ales episcop cu 31 de voturi din 59 exprimate. Vădit emoționat, arhimandritul a declarat că se supune acestui act electoral, „pe care îl consider voința lui Dumnezeu”, și promitea să lucreze din toate puterile sale, „în frățească înțelegere cu toți fii Bisericii ca să ridic aici o cetate a ortodoxismului, din care să se reverse lumina Evangheliei în aceste părți expuse ale iubitei noastre patrii întregite și în veci nedespărțite”.

Hirotonia în treapta de arhiereu a avut loc în catedrala mitropolitană din Sibiu, la 21 noiembrie/4 decembrie 1921, prin punerea mâinilor mitropolitului Nicolae Bălan, a episcopilor Ioan Ignatie Papp al Aradului, Iosif Traian Bădescu al Caransebeșului, Roman Ciorogariu al Oradiei și a venerabilului arhiereu vicar Ilarion Pușcariu. Ceremonia de investitură s-a derulat la București în Palatul Regal, în ziua de 25 noiembrie/8 decembrie, iar instalarea a avut loc de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae în biserica parohială Sfânta Treime din Cluj, ceremonia fiind prezidată de episcopul Roman Ciorogariu al Oradiei.

Nicolae Ivan (1855-1936) a fost fără-ndoială omul providențial ale cărui fapte și realizări edilitare, culturale și instituționale îl descoperă judecății istoriei drept un veritabil ctitor de vocație! Acesta a organizat din temelie eparhia, a înființat 5 protopopiate, 77 de parohii, 28 de filii și 6 mănăstiri noi, a înzestrat-o cu numeroase imobile – între care reprezentativ rămâne impozantul palat arhiepiscopal din Piața Avram Iancu, nr. 18 –, a edificat măreața catedrală clujeană (1923-1934), a ctitorit biserica Sf. Nicolae din Cluj (1932), a întemeiat Academia Teologică (1924), a fondat „Calendarul Clujul Românesc” (1923), „Revista Renașterea” (1923), corul episcopesc (1921), tipografia (1926), librăria (1926), biblioteca (1922) și muzeul eparhial (1924). Acestora li se adaugă o serie de fonduri, cum au fost cele „de pensii”, „de ajutorare preoțesc”, „al milelor”, „al pădurii”, „fondul cultural”, și mai multe fundații importante în scopul sprijinirii activității culturale și pastorale a eparhiei, precum „fundația Nestor și Florentina Manciu”, „fundația Nicoară”, „fundația Gheorghe Sion” și „fundația episcop Nicolae Ivan”, care avea menirea de a acorda burse pentru studenții teologi. Totodată, trebuie precizat că în timpul păstoririi sale au fost construite 80 de lăcașuri de cult noi, 76 de biserici și 4 capele, între care unele foarte impozante, cu o arhitectură românească de inspirație bizantină, precum sunt cele din Aiud, Huedin, Târgu Mureș, Teiuș, Turda și Zalău.

Trecut la cele veșnice în 3 februarie 1936 și înhumat în cripta de sub altarul catedralei, prin tot ceea ce a zidit, realizat și lăsat drept moștenire în Eparhia Clujului, episcopul Nicolae Ivan se dovedește a fi fost un arhipăstor după modelul șagunian.

Dr. Mircea-Gheorghe ABRUDAN