Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

luni, 21 iunie 2021

INTERVIU CU PR. DR. IOSIF CRISTIAN RĂDULESCU (II)

 


4. Cunoscută fiindu-vă și realitatea românească din țară, credeți că diaspora poate oferi modele de comuniune și de conștientizare ale apartenenței la o comunitatea creștină pe care cei rămași în țară le ignoră sau le-au uitat?

            Românii în diaspora au învățat că a fi membru al unei parohii înseamnă a cunoaște mai bine oamenii cu care te rogi împreună duminică de duminică și a participa trup și suflet la lucrarea pastorală. Acest lucru este posibil doar dacă păstorul comunității mijlocește prin diferite activități acest proces de cunoaștere, proces care are roade minunate. Oamenii se împrietenesc, se ajută, se bucură și plâng împreună  și tot împreună sprijină Biserica în activitățile ei pastorale. De fapt, aceasta este adevărata comuniune într-o parohie. Noi, ca Biserică, avem datoria de a mijloci credincioșilor comuniunea cu Dumnezeu, dar și comuniunea cu ceilalți oameni. Acesta este scopul îndemnului: „Să ne iubim unii pe alții ca într-un gând să mărturisim pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh”. Un îndemn nu este însă suficient. Se cuvine ca noi, preoții, să oferim cât mai multe ocazii care fac posibilă această întâlnire a membrilor parohiei și în alte contexte decât cel al Sfintei Liturghii.  De aceea, parohiile din diaspora organizează foarte multe evenimente culturale și foarte multe activități extraliturgice pentru a face posibilă această iubire reciprocă, acest dor unii de alții.

            Când eram student și mergeam la biserică, aveam momente în care mi-aș fi dorit să știu cine sunt oamenii în prezența cărora participam la rugăciune. O familie reîntoarsă în România de mai bine de un an de zile îmi mărturisea că, deși se simte excelent acasă și nu s-ar mai întoarce  niciodată în străinătate, totuși îi lipsește foarte mult comuniunea dintre credincioșii de acolo, tocmai pentru că se cunoșteau unii cu alții, se ajutau, participau împreună la o mulțime de activități care întăreau comuniunea creștină.

            5. Cum vine Biserica în întâmpinarea și ajutorul tinerilor români din diaspora europeană occidentală pentru a-i conștientiza asupra identității lor religioase și naționale?

            Sfânta Liturghie este centrul vieții comunității ortodoxe din diaspora, așa cum este și acasă. Prin participarea la Sfânta Liturghie oamenii se întâlnesc și cu Dumnezeu, și unii cu alții. Această întâlnire este o adevărată sărbătoare și este extraordinar să constat, după un deceniu de slujire, că această dorință a întâlnirii în Biserică cu Hristos și unii cu alții nu s-a diminuat cu nimic. De altfel, cred că pe noi ca slujitori ne motivează enorm această bucurie a credinicoșilor de a-și păstra identitatea. Sigur că ea are ca sursă de alimentare Biserica, pentru că Biserica oferă cel mai generos spațiu în care se menține vie credința ortodoxă, precum și limba și cultura română. Nu putem disocia credința de limba în care ne-a fost transmisă și de contextul cultural în care ne-am însușit-o. De aceea este aprofundată în continuare prin intermediul limbii și al culturii române de către actuala generație de emigranți români. Dacă lucrurile vor fi la fel și cu copiii acestor emigranți, rămâne de văzut. Mulți dintre ei au crescut tot în Biserică atături de noi toți și se bucură de o atenție specială în parohie. Pastorația copiilor este esențială pentru că ea dă sens tuturor eforturilor Bisericii în diaspora.