Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

luni, 21 iunie 2021

INTERVIU CU PR. DR. IOSIF CRISTIAN RĂDULESCU (III)

 


6. Ce părere aveți despre misiunea Bisericii în mediul digital? Având în vedere că există peste 2,8 milioane de conturi de Facebook active, considerați că ar trebui accentuată prezența Bisericii în online? Ce ar trebui să facă în mod concret?

Experiența diasporei este foarte relevantă în ceea ce privește misiunea Bisericii în mediul digital. Cei mai mulți află de existența sau întemeierea unei parohii prin intermediul unui cont de Facebook. Și nu doar atât. Pagina de Facebook reprezintă o platformă de interacțiune între preot și credincioși mai ales în timpul săptămânii, când întâlnirile personale nu sunt posibile datorită programului încărcat de peste zi. Facebook ne oferă posibilitatea de a continua activitatea de cateheză prin publicarea de cuvinte de învățătură, prin distribuirea unor informații relevante despre activitățile parohiei. În plus, pagina de facebook reprezintă și o carte de vizită pentru parohie, pentru ca cei care încă nu ne cunosc să își facă o idee despre ceea ce se întâmplă în comunitățile noastre și să fie încurajați să ni se alăture.

Prezența online a Bisericii nu cred că mai este o opțiune, ci este o datorie. Când am fost în Israel, părintele ghid ne explica faptul că Mântuitorul predica la Marea Galileii în apropiere de o stațiune balneară pentru că acolo se adunau foarte mulți oameni la băi. Am fost foarte bucuros să văd pe viu locul acela și mă gândeam că și noi suntem datori să ducem Evaghelia acolo unde se adună oamenii. Se știe că acum foarte mulți oameni petrec ore întregi pe internet și cred că avem datoria de a fi în mediul online, cu decența care se cuvine unei lucrări pastorale. Aici, în diaspora, credincioșii noștri se bucură mult de postările pe Facebook care conțin cuvinte de folos, exemple vii de oameni care își practică credința, conferințe ale părinților duhovnicești, imagini care le dau de gândit, poze cu activitatea bisericii, informații despre campanii sociale puse în slujba celor nevoiași și alte lucruri frumoase pentru suflet. Toate acestea au un deosebit impact asupra formării credincioșilor noștri, după cum ne mărturisesc chiar ei înșiși.

Așa cum vedem tot mai mulți părinți duhovnicești ne fac marea bucurie de a ne transmite din experiența și înțelepciunea lor prin intermediul mediului online, cum e cazul părintelui stareț Efrem Vatopedinul. Aceste mijloace ne oferă posibilitatea unor întâlniri imposibile în viața reală pentru mulți dintre noi și, de asemenea, oferă Bisericii posibilitatea de a-și împlini datoria de a propovădui Evanghelia la toate popoarele.

7. Vă rugăm să ne prezentați o scurtă istorie a comunității și a activității Dvs. din diaspora germană.

Parohia Düsseldorf, cu aproape 60 de ani de existență, este parohia cu cea mai îndelungată existență neîntreruptă din Germania. Părintele Emilian Vasiloschi, întemeietorul parohiei Düsseldorf, a fost mai întâi preotul parohiei din Berlin, parohie care, în urma distrugerii clădirii bisericii datorită bombardamentelor din timpul celui de-al doilea război mondial, și-a încetat pentru o vreme activitatea. Părintele Emilian s-a retras la Düsseldorf  și aici a contribuit la înființarea parohiei noastre în anul 1962, slujind într-o biserică ortodoxă construită de către Diaconia evanghelică pentru integrarea refugiaților ortodocși din acea vreme.

În urmă cu doi ani, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim și prin eforturile admirabile ale credincioșilor parohiei noastre, am reușit să cumpărăm o biserică proprie, aflată momentan în proces de renovare și adaptare la nevoile actuale ale comunității. Providența a făcut ca această biserică cumpărată de curând să fie chiar biserica ortdoxă în care a slujit până la finalul vieții sale întemeietorul parohiei Düsseldorf, părintele Emilian Vasiloschi. Slujirea liturgică în limba română a fost continuă în acest locaș între anii 1962 și 2007. În anul 2018, această biserică ortodoxă a devenit proprietatea Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord și este folosită de parohia noastră, această realizare marcând începutul unui nou capitol în istoria comunității noastre.

După un deceniu de slujire se pot spune multe lucruri despre activitatea pastorală în comunitatea ortodoxă română din Düsseldorf, mai ales că între anii 2010 și 2015 au existat valuri puternice de migranți români care s-au îndreptat spre Germania. Activitatea noastră se bazează pe o slujire care ține cont de aspectele integrării românilor în societatea germană. Din acest motiv Biserica în diasporă are chemarea să dezvolte strategii pastorale care să permită adulților, dar și copiilor o participare vie la actul credinței atât în plan personal, cât și în plan comunitar. Există o interdependență între lucrarea personală și cea comunitară în trăirea credinței aici, în diaspora.

De aceea avem datoria de a integra fiecare membru în comunitate, întrucât comunitatea îți dă putere, îți dă curaj, îți oferă modele în efortul de a-ți păstra identitatea.

Sunt oameni care după 30 de ani de ședere în Germania au o identitate mult mai bine definită decât unii nou-veniți. Ei sunt puncte de referință în comunitate și surse de inspirație. De aceea, în acești ani, în afară de slujirea liturgică și propovăduirea activă a cuvântului lui Dumnezeu, ne-am străduit să oferim ocazii nenumărate pentru a întări identitatea de credință, de limbă, de cultură și de neam. Acest efort s-a concretizat în organizarea continuă de conferințe duhovnicești și culturale cu invitați din România, de pelerinaje, de agape regulate, de activități recreative împreună cu adulții și copiii.

De altfel, copiii se bucură în fiecare duminică de activități speciale destinate lor: ore de religie, conferințe pentru copii, ore de limba și cultura română, serbări tradiționale de Crăciun, mărțișor, de ziua Copilului ș.a. Toate aceste activități pentru copii sunt posibile mulțumită doamnelor profesoare Ioana Pașca și Simona Ilea Pop. Nădăjduim ca evoluția pandemiei actuale să ne îngăduie reluarea cursurilor școlii duminicale.

Sigur că nu am uitat țara în care ne-am născut. De aceea, parohia noastră a dezvoltat parteneriate de susținere a activităților filantropice desfășurate de către Așezământul ProVita Valea Screzii, de către Asociația ProVita Iași, de către Asociația „Glasul Vieții” din Iași. De asemenea membri ai parohiei noastre susțin și programul de burse pentru copiii săraci al Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord, iar ocazional, și alte proiecte sociale desfășurate în țara noastră.

De asemenea, am dezvoltat un program de schimb de experință cu parohia „Sfântul Nicolae” din Reghin-Apalina, cu scopul de a intensifica relațiile dintre copii din România și copii români din Germania. În cadrul acestui parteneriat au avut loc o serie de manifestări la Düsseldorf, precum și, de curând, întâlniri catehetice online care se doresc a fi o mijlocire a acestei legături a românilor din diaspora cu românii din țară.

Dincolo de lucrarea pastorală din parohie desfășurăm și o activitate de cooperare cu celalte parohii ortodoxe în cadrul Conferinței Pastorale Ortodoxe din Düsseldorf. Avem, de asemenea un schimb de experiență ecumenică în cadrul Cercului de Lucru al Bisericilor Creștine din Düsseldorf.

Încercăm, așadar, cu rersusele limitate de care dispunem, dar cu mult suflet să ne facem datoria, în așa fel încât să fie slăvit numele lui Dumnezeu prin mărturia de credință pe care o dau comunitățile noastre ortodoxe române din diaspora.