Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

luni, 17 august 2020

HRAM LA CATEDRALA MITROPOLITANĂ DIN SIBIU

 

Praznicul Sfintei Treimi este în fiecare an prilej de mare sărbătoare la Sibiu, unde Catedrala mitropolitană din inima cetăţii îşi sărbătoreşte hramul în această zi deosebită pentru creştinătate. Chiar dacă anul acesta sărbătoarea a fost marcată de regulile impuse de autorităţi în timpul stării de alertă în care ne aflăm pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, totuşi hramul Catedralei mitropolitane din Sibiu a fost o zi de o bucurie aleasă, un bun prilej pentru credincioşii din oraş şi din împrejurimi să umple curtea locaşului de cult la momente de rugăciune şi înălţare spirituală, respectând distanţarea socială şi celelalte reguli în vigoare pentru astfel de adunări publice.

Sfânta Liturghie din ziua de hram a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, pe o scenă amenajată în curtea Catedralei mitropolitane. În soborul slujitor s-au aflat cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu şi slujitorii locaşului de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici”, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

Rugăciunile ierarhului şi ale soborului de preoţi s-au înălţat în această zi pentru încetarea pandemiei şi pentru ocrotirea oamenilor de pe întregul mapamond, Preasfânta Treime fiind invocată în această zi de praznic pentru a ajuta omenirea în aceste momente grele prin care trece.

„Descoperirea dumnezeiască se face pentru noi”

În cuvântul de învăţătură, ÎPS Mitropolit Laurenţiu a prezentat credincioşilor învăţătura ortodoxă despre Sfânta Treime.

„Avem astăzi posibilitatea să ne gândim la ceea ce este dincolo de posibilitatea noastră de înţelegere şi dacă ştim că ceea ce ne vesteşte Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos este adevăr absolut, atunci primim acest adevăr prin credinţă, chiar dacă nu-l înţelegem. Credinţa este cea mai înaltă formă de cunoaştere. Mintea noastră ne dă posibilitatea să pătrundem în tainele vieţii, dar, acolo unde mintea nu mai poate pătrunde vine credinţa şi o luminează şi acolo unde nici mintea luminată de credinţă nu mai poate pătrunde, credinţa le binecuvântează pe toate. Pentru că este necesar să-L cunoaştem pe Dumnezeu Care se descoperă nouă, vedem că Dumnezeu poate fi cunoscut prin lucrările Lui, prin opera Sa realizată în lume. Nu poate fi cunoscut Dumnezeu în Fiinţa Lui. Sunt forme de exprimare pe care noi le-am preluat din revelaţia veterotestamentară şi neotestamentară, din descoperirea despre Dumnezeu din Vechiul şi Noul Testament. Formula dogmativă de exprimare a Preasfintei Treimi este acesta: Dumnezeu este Unul în Fiinţă şi întreit în Persoane, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Iată deja paradoxul: dacă este Unul în Fiinţă, cum poate fi întreit în Persoane? Şi iată că descoperirea dumnezeiască se face pentru noi, pentru binele nostru, pentru a ne da nouă posibilitatea înţelegerii lucrărilor lui Dumnezeu din viaţa noastră şi le primim le acceptăm ca adevăruri descoperite de Dumnezeu”, a subliniat ierarhul.

ÎPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit apoi despre Catedrala mitropolitană din Sibiu aflată în sărbătoare în Lunea de după Rusalii.

„Ziua aceasta a Preasfintei Treimi este zi de hram pentru Catedrala noastră, Catedrală care reprezintă pentru noi foarte mult. Ea este mama tuturor bisericilor din eparhia noastră. Ea reprezintă credinţa neamului nostru, dar şi dorinţa de unitate a românilor, de aceea s-a dat hramul Sfintei Treimi. Înainte de a se realiza unitatea celor trei țări româneşti, aici, în Catedrala aceasta, s-au înălţat rugăciuni către Preasfânta Treime pentru a ocroti poporul român şi a le da românilor ceea ce aşteptau de veacuri”, a mai spus ÎPS Laurenţiu.

La finalul Sfintei Liturghii, credincioşii au primit iconiţe cu Preasfânta Treime şi daruri din partea ierarhului şi a soborului slujitor de la Catedrala mitropolitană.

Dr. Ștefan MĂRCULEȚ