Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

marți, 26 mai 2020

Constantin Bursan – filantrop și martir




      În acest an Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ne pune înainte o temă deosebit de importantă, și anume aducerea-aminte de filantropii ortodocși români care au marcat semnificativ dezvoltarea spirituală și materială a lucrării sociale și pastorale a Bisericii noastre strămoșești.
    Născut la data de 21 mai 1888 în Giurgiu din părinții Alexandru și Varvara, Constantin-George Bursan a studiat mai apoi între anii 1911 și 1914 la Universitatea din Bruxelles, unde a terminat dreptul şi a făcut studii politico-economice, devenind avocat.  În anul 1915 s-a căsătorit cu Alexandrina-Carmen Ciucurescu de profesie artistă. La scurt timp după întoarcerea în țară, Constantin Bursan va deveni proprietarul unor sonde de petrol pe Valea Prahovei, director şi acţionar la unele societăţi comerciale de import-export, precum și consilier al ministrului agriculturii George Constantinescu. În perioada interbelică va fi ales deputat de Hunedoara în Parlamentul României Mari, funcție pe care o va deține cu o singură întrerupere până în anul 1938.
    Pentru a respecta promisiunile făcute hunedorenilor, Constantin Bursan sprijină financiar construirea în stil brâncovenesc a ,,Palatului administrativ”, ce reprezintă până astăzi clădirea Primăriei orașului Hunedoara. De asemenea, prin obținerea unor fonduri a fost construit un cămin de ucenici, în timp ce spitalul din localitate a fost renovat. Din punct de vedere cultural, au fost înființate prin grija sa o serie de burse pentru ajutorarea tinerilor hunedoreni proveniți din familii nevoiașe ce doreau să studieze la București, iar mai multe școli și cămine culturale din satele apropiate Hunedoarei au fost reabilitate, cum ar fi, spre exemplu, școala din satul Batiz sau căminul cultural din Sâncrai.
   În urma inundațiilor din ianuarie 1926 de pe valea Cernei, peste 20 de familii sinistrate sunt ajutate financiar pentru refacerea locuințelor.
    În ceea ce privește activitatea sa de ctitor, trebuie amintit faptul că numai în anul 1934 au fost acordate ajutoare financiare în valoare de peste 110.000 de lei la aproximativ 16 parohii din zona Hunedoarei [A se vedea Pr. Prof. Dr. Mircea Păcurariu, ,,Constantin Bursan, ctitor de biserici hunedorene”, în B.O.R., nr. 7-9/2002, p. 187]. Un an mai târziu au fost efectuate lucrări de renovare a caselor parohiale și a bisericilor din localitățile Zlaști, Nădăștia de Sus, Lelese, Sohodol, Bucureșci și Folt, în timp ce parohiile Hășdău și Jieți-Plopi au primit în dar mai multe obiecte de cult. Sătenii din localitatea Goleș au primit în dar la biserica lor un clopot de aproximativ 74 kg, în timp ce protopopului de Ilia, Iuliu Josan, i-au fost date în folosință 184 de acțiuni de la Banca ,,Ilia Mureșană” în valoare de peste 92.000 de lei. De asemenea, în anul 1936 parohia ,,Pogorârea Duhului Sfânt” din Dăbâca a fost renovată complet tot prin cheltuiala omului de afaceri [Ibidem, pp. 188-191].
    Filantropul Constantin Bursan a ajutat financiar și alte biserici din Transilvania, cum ar fi, spre exemplu, parohia Ticușu Nou din protopopiatul Rupea, care a primit suma de 10.000 de lei în vederea refacerii bisericii distruse parțial de cutremurul din noiembrie 1940, sau parohia Ghijasa de Jos din protopiatul Agnita, care a primit suma de 3.000 de lei [Idem, „Constantin Bursan – ctitor de biserici hunedorene și martir al credinței creștine”, în vol. Constantin Bursan (1888-1962), coord. Marcela Herban, Ed. Cetate, Deva, 2007, pp. 49-50].
     De departe cea mai importantă ctitorie a lui Constantin Bursan a fost, fără îndoială, Catedrala ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena și Sfânta Cuvioasă Parascheva” din centrul vechi al orașului Hunedoara, construită între anii 1939 și 1947, când, pe data de 14 octombrie, a fost sfințită de mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului, înconjurat de un sobor de peste 20 de preoți, din care au făcut parte inclusiv Liviu Stan și Spiridon Cândea, profesori ai Academiei teologice ,,Andreiene” din Sibiu. În cuvântarea sa, ctitorul afirma că prin sfințirea catedralei ,,și-a văzut realizat cel mai scump ideal al vieții pământești” [A se vedea Telegraful Român, nr. 37-38/9 noiembrie 1947, p. 4]. De remarcat faptul că planul bisericii a fost alcătuit de însuși arhitectul Patriarhiei, Dumitru Ionescu-Berechet [Păcurariu, Constantin Bursan..., p. 60]. Stilul arhitectural predominant este cel bizantino-muntean, cu o turlă-cupolă cu zece laturi pe naos, iar în jurul ei există patru turle mai mici cu opt laturi sau octogonale. Iconostasul bisericii este alcătuit în totalitate din beton, împodobit cu ornamente de marmură din cariera de lângă satul hunedorean Alun, dar și marmură adusă din Siena (Italia), în timp ce ușile împărătești și diaconești sunt din argint și bronz. Deasupra pridvorului de la intrare există un mozaic realizat de Nina Arbore ce reprezintă pe Sfinții Împărați Constantin și Elena alături de o cruce, precum și scena „Aflării Sfintei Cruci” de către Sfânta Elena împărăteasa. Un foarte frumos mozaic se găsește și în interiorul bisericii, mai exact în nișa aflată în dreapta pronaosului, ce o reprezintă pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, realizat de Milița Petrașcu. În ceea ce privește costurile ridicării catedralei din Hunedoara, doar până la începutul lui 1943 ctitorul ei a cheltuit peste 36 de milioane de lei [a se vedea Telegraful Român, nr. 1/3 ianuarie 1943], o sumă imensă pentru acea perioadă.
    Alte ctitorii ale lui Constantin Bursan au fost: biserica ,,Sf. Cuvioasă Parascheva” din localitatea Cernișoara-Florese, sfințită în anul 1938; biserica ,,Nașterea Maicii Domnului” din Baia Craiului (azi Cinciș-Cerna), construită între anii 1939 și 1942; biserica ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din satul Toplița, sfințită în anul 1939; biserica ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din satul Vălari-Buzdalar; biserica ,,Pogorârea Duhului Sfânt” din localitatea Cerbăl, construită în anul 1941; biserica ,,Sfântul Ierarh Nicolae” din Batiz, căreia filantropul i-a donat suma de peste 1,4 milioane de lei și care a fost sfințită de către ÎPS Nicolae Bălan, mitropolitul Ardealului, și PS Veniamin Nistor, episcopul Caransebeșului, la data de 14 septembrie 1942 [a se vedea Telegraful Român, nr. 1/3 ianuarie 1943, p. 3]; biserica ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din satul Strei, sfințită tot de către mitropolitul Ardealului în anul 1946; biserica ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Buituri, construită între anii 1942 și 1946; nu în ultimul rând, biserica de mari dimensiuni din localitatea Alun (denumită pentru o scurtă perioadă și ,,catedrala pădurenilor”, până la ridicarea monumentalei biserici din Ghelari care a preluat această denumire), construită între anii 1937 și 1967 și sfințită abia după trecerea sa la cele veșnice.
      După instaurarea regimului comunist în România, averea lui Constantin Bursan este confiscată în anul 1948, iar peste doar doi ani este arestat pe motiv că ar avea relații cu reporterii francezi ai Agenției France Press. La data de 22 octombrie 1952 este acuzat de spionaj și condamnat la 25 de ani de temniță grea. În decembrie 1961, filantropul este transferat la Spitalul penitenciar Văcărești datorită probemelor sale grave de sănătate, iar la data de 18 ianuarie 1962 trece la cele veșnice, fiind cel mai probabil înmormântat într-o groapă comună.
Constantin Bursan va rămâne fără îndoială, în memoria hunedorenilor mai ales, cel mai important ctitor și filantrop creștin-ortodox din perioada interbelică, iar prin pătimirile și moartea sa din închisorile comuniste poate fi considerat și un adevărat patriot și martir al neamului românesc.


Fabian Filipescu