Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

marți, 26 mai 2020

T eo l o g i e ş i s p i r i t u a l i t a t e o r t o d o xă



     La finele anului 2019 a apărut sub egida Editurilor Renașterea (Cluj) și Felicitas (Stockholm) lucrarea istoricului Mircea Gheorghe Abrudan, Ortodoxia românească în istorie și contemporaneitate. Articole, eseuri și note de lectură. Distins cu Crucea șaguniană a Mitropoliei Ardealului pentru dragostea pe care o manifestă prin cercetare, scriere și vorbire față de marele nostru înaintaș în scaun, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, autorul reunește în volumul de față articolele sale organizate tematic. Vedem astfel prodigioasa activitate publicistică a cercetătorului clujean, cercetare ce s-a bucurat de găzduire în principalele publicații eparhiale din țară și toate acestea pe lângă lucrările pe care autorul le-a publicat în volume distincte în perioada din urmă.
    Cu o tematică actuală și cu o vocație de a ne transmite mesajul înaintașilor noștri pentru noi, prin cercetarea aprofundată a izvoarelor și a contextelor istorice, cercetătorul clujean prezintă Ortodoxia ca o piatră unghiulară a poporului român în istoria sa veche și contemporană. Este redescoperită continuitatea, prefacerile și suprapunerile dintre istoriile marilor oameni de dincolo și de dincoace de Carpați care și-au înțeles viața ca o luptă pentru un deziderat mai înalt decât propriile interese și binele personal.
     Volumul se constituie în evocări episodice, stanțe istorice ale unor personalități precum Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazu ori Constantin Brâncoveanu, care au avut permanent în vedere în și prin tot ceea ce au întreprins solidaritatea de credință și de neam cu românii din Ardeal. Sunt prezentate figuri de ierarhi, preoți și mireni cărturari de o parte și de alta a Carpaților, de la patriarhul ecumenic Chiril Lukaris și Sf. Paisie Velicikovski și până la academicianul Virgil Cândea sau patriarhul ecumenic Bartolomeu (prin recenzarea lucrării sale tipărite sub egida Editurii Andreiana a Mitropoliei Ardealului). Nu se putea ca în lucrarea de față să nu se găsească un capitol total distinct dedicat personalității marelui Șaguna, care reprezintă preocuparea de căpătâi în cercetare pentru Mircea Abrudan. Pentru că a fost foarte activ și pentru aceasta l-am invitat și noi la conferințele din cadrul anului centenar, avem aici un capitol aparte dedicat izbânzii de la 1918 pe care autorul o vede ca o pregătire începută de la Pașoptism la primul Război Mondial și Marea Unire. Recenziile lucrărilor cu care autorul a interacționat, unele dintre ele de la editura noastră eparhială, se regăsesc în încheierea lucrării.
   Îl felicităm pe autor și recomandăm aceste stanțe istorice și culturale pentru toți cititorii pentru o primenire a ideilor și a percepției pe care fiecare dintre noi o putem avea asupra lucrurilor și a importanței pe care anumite evenimente sau acțiuni din trecut le au asupra noastră acum în contemporaneitate.

† LAURENȚIU,
Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului