Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

marți, 26 mai 2020

T eo l o g i e ş i s p i r i t u a l i t a t e o r t o d o xă




     Ca în fiecare dintre ultimii 168 de ani, la început de an calendaristic vede lumina tiparului de sub teascurile Tipografiei Şaguniene a Mitropoliei Ardealului şi Îndrumătorul bisericesc pe anul de la Hristos 2020.
În anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor şi anul comemorativ al marilor filantropi români dorim ca și prin intermediul publicației anuale șaguniene să atragem atenția asupra importanței pastoraţiei pe care noi trebuie să o realizăm pentru ceea ce reprezintă celula de bază a societăţii, pentru familie. Trebuie să înţelegem, şi acest lucru reiese şi din abordările diverse din paginile acestei publicaţii şaguniene, că familia creştină a fost şi va fi întotdeauna „leagănul mântuirii”, pentru că, la Taina Cununiei, legătura dintre soţi este asemănată de Sf. Apostol Pavel cu legătura dintre Hristos şi Biserică (cf. Ef 5, 32). Hristos însuşi a iubit şi a preţuit familia, rămânând în ascultarea acesteia până la împlinirea, după tradiţia iudaică, a vârstei de 30 de ani, necesară pentru începerea activităţii Sale de vestire a Evangheliei.
    Dumnezeu-Fiul S-a născut, din veci, din Dumnezeu-Tatăl, fără de mamă, iar prin Întrupare firea Sa dumnezeiască s-a unit cu firea omenească, născându-Se din mamă, fără de tată. Întruparea s-a realizat prin naştere din Fecioara Maria. Naşterea a fost supranaturală, păstrând peceţile fecioriei. Iar Mama, purtătoare şi născătoare de Prunc, Pururea Fecioara Maria, este, în acelaşi timp, şi Născătoare de Dumnezeu. În această lucrare dumnezeiască şi mântuitoare sunt cuprinse şi sfinţite toate elementele familiei creştine. Anul acesta omagial a fost gândit şi aprobat de Sfântul Sinod, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, avându-se în vedere faptul că familia creştină este acum într-o mare criză. E o criză de care suntem responsabili toţi. Observăm un lucru: preocupările diferitelor categorii sociale – nu numai ale intelectualilor, ci şi ale oamenilor obişnuiţi –, preocupările spre bogăţie, spre acţiunile acestea profesionale, spre carieră performantă, în extremă, duc la renunţarea la familie. „Nu vreau să îmi fac o familie, cu responsabilităţi, dar şi cu mari bucurii, pentru că nu am timp...” Multe familii se destramă tocmai din cauza aşa-zisei lipse de timp, generată de carierisme performante! „Nu am timp să mă preocup de obligaţiile familiale” este doar o iluzie de libertate. Însă nu cred că poţi fi om realizat pe deplin, să devii un mare profesionist, mai ales dacă renunţi la familie.
   Prin acest Îndrumător Bisericesc dorim ca și în acest an să oferim informaţii cât mai utile preoţilor şi credincioşilor noştri şi nădăjduim să împlinim acest deziderat. Binecuvântăm osteneala celor ce au semnat materialele cuprinse aici, a celor ce le-au editat şi îi binecuvântăm şi pe cei ce le vor citi şi cărora nădăjduim să le fie de folos.

† Laurenţiu,
Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului