Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

marți, 2 aprilie 2013

ECUMENICA

A fost ales un nou patriarh armean al Ierusalimului în persoana Arhiepiscopului Nourhan Manougian. Potrivit regulilor Patriarhiei armene al Ierusalimului, întâistătătorul acesteia este ales dintre membrii Frăţiei preoţeşti a Sfântului Iacov care au fost hirotoniţi preoţi la Ierusalim. Alegerea a avut loc la 24 ianuarie a.c. Arhiepiscopul Manougian va fi cel de-al 97-lea patriarh armean al Ierusalimului şi-i urmează în scaun Patriarhului Torkom Manoogian (1990-2012) care a trecut la cele veşnice la data de 12 octombrie 2012 după o lungă suferinţă. Patriarhia armeană a Ierusalimului, la fel ca şi Patriarhia armeană a Constantinopolului, se află sub autoritatea spirituală a Catolicosului tuturor Armenilor care îşi are sediul la Etchmiadzin in Armenia. În Antelias, Liban îşi are sediul Catolicosatul armean de Cilicia care este autonom şi autocefal. În Ierusalim îşi au sediul trei patriarhi creştini: ortodox, latin şi armean. Biserica armeană are o prezenţă istorică foarte veche în Ţara Sfântă. Armenii deţin o parte din biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim precum şi o mică parte din biserica nativităţii de la Betleem.

Barack Obama l-a invitat pe Adam Hamilton să ţină predica din timpul rugăciunii de inaugurare a celui de-al doilea mandat ca preşedinte al SUA. Evenimentul a avut loc la 22 ianuarie în Catedrala naţională din Washington. Hamilton a fost botezat catolic, după care a devenit penticostal şi apoi a aderat la Biserica Metodistă Unită. Este pastor fondator al Bisericii Metodiste Unite a Învierii din Leawood, Kansas care numără 19.000 de membri şi este cunoscut pentru vederile sale centriste. Într-un articol din ziarul USA Today din aceeaşi zi, intitulat Rugăciunea pentru Obama este un cartof politic şi religios fierbinte (Prayer Service for Obama is political, religious hot potato) semnat de Cathy Lann Grossman (p. 5A), se precizează că ceremonia religioasă a inclus clerici de orientare aşa-zis liberală. Au fost prezenţi trei episcopalieni, trei evrei şi alţi protestanţi liberali, dar nu mormoni, adventişti de ziua a şaptea, luterani, presbiterieni sau penticostali. Romano-catolicii au fost reprezentaţi de un trimis al Arhiepiscopiei de Washington. Aceştia au fost întâmpinaţi in catedrală de episcopul episcopalian de Washington Mariann Buddle şi de decanul catedralei, Garry Hall.

Acelaşi articol comentează că prin invitarea reprezentanţilor unor biserici liberale, Obama doreşte să releve orientare politicii sale în cel de-al doilea mandat de preşedinte al SUA. Printre criticii acestei politici s-a numărat Albert Mohler preşedintele Seminarului Teologic Baptist din Sud a spus că orice predicator care susţine „creştinismul istoric şi biblic” nu mai este binevenit în spaţiul public. În urmă cu patru ani, în 2009 predica din cadrul rugăciunii de inaugurare a fost rostită de Sharon Watkins, lider al Bisericii creştine (Discipolii lui Iisus) considerată tot de orientare liberală. Devenită deja o tradiţie în SUA, rugăciunea de inaugurare are loc de regulă în Catedrala naţională din Washington şi se bucură de participarea preşedintelui, a vice-preşedintelui SUA şi a unor importanţi membri ai Senatului.

Întronizarea noului Arhiepiscop de Canterbury Justin Portal Welby este anunţată pentru 21 martie a.c. După retragerea Arhiepiscopului Rowan Williams din funcţia de Arhiepiscop de Canterbury (2002-2012) la 31 ianuarie 2012, a fost numit ca succesor al său Justin Portal Welby. Născut în 1956, Justin a lucrat pentru o vreme în industria petrolieră, după care a început, în 1989, să studieze teologie la Colegiul Sf. Ioan din Durham unde în 2011 a devenit episcop după ce a îndeplinit mai multe funcţii pastorale. Instalarea lui în funcţia de Arhiepiscop de Canterbury a fost anunţată pentru 21 martie. Alegerea nu este întâmplătoare, căci la acea dată Biserica Anglicană îl comemorează pe Thomas Cranmer (1489-1556), care a fost Arhiepiscop de Canterbury între 1533-1555 şi a jucat un rol important în separarea Bisericii Angliei de Roma. De asemenea a fost unul dintre susţinătorii principiului „supremaţiei regale” potrivit căruia capul Bisericii anglicane este suveranul Regatului Unit. Justin Welby va fi cel de-al 105-lea Arhiepiscop de Canterbury. Arhiepiscopul de Canterbury este în acelaşi timp primul dintre episcopii Bisericii Angliei şi liderul simbolic al Comuniunii Anglicane.


Bisericile din Egipt au creat un Consiliu Naţional. După numeroase negocieri, Bisericile creştine din Egipt au reuşit să-şi creeze un Consiliu Naţional. Inaugurarea Consiliului a avut loc la 18 febr. a.c. în catedrala Sfântul Marcu (din Cairo) a Bisericii Ortodoxe Copte în prezenţa Papei Tawadros II (Biserica Ortodoxă Coptă), a Patriarhului Teodoros II (Patriarhia Alexandriei), a Patriarhului Ibrahim Isaac Sidrak (Biserica Coptă-Catolică), a reprezentanţilor Bisericii Anglicane şi ai Bisericii Evanghelice Presbiteriene, Sinodul Nilului. Scopul principal al Consiliului este să ajute Bisericile egiptene să colaboreze mai bine, dar şi să le reprezinte într-o formă mai coerentă în relaţia lor cu autorităţile politice şi cu societatea egipteană. Fondatoare sunt toate Bisericile creştine din Egipt amintite mai sus. Consiliul Naţional al Bisericilor din Egipt se va ocupa atât de dialogul teologic dintre Bisericile membre, cât şi de proiecte diaconale şi sociale comune. O importantă componentă a acestuia va fi, de asemenea, dialogul interreligios cu islamul. Primul Secretar General al noului organism ecumenic egiptean creat va fi părintele Bishoy Helmy (Biserica Ortodoxă Coptă). Din populaţia Egiptului de aprox. 80 mil. locuitori, aproximativ 10 % este creştină. Cea mai mare Biserică este Biserica Ortodoxă Coptă (necalcedoniană), cu aproximativ 9 % din populaţia Egiptului. Toate celelalte Biserici egiptene la un loc formează 1% din populaţia ţării. Biserica Coptă-Ortodoxă este o Biserică unită cu Roma, formată în secolul al XV-lea (mai exact în 1442) când, după Sinodul de la Florenţa în care s-a încercat unirea dintre Biserica Apuseană şi Bisericile Ortodoxe, Roma şi-a continuat eforturile de apropiere a Bisericilor necalcedoniene. Biserica Presbiteriană din Egipt este rezultatul unei misiuni americane din secolul al XIX-lea.

Biserica Ortodoxă Etiopiană Tewahedo are un nou Patriarh în persoana lui Abune Mathias, care a fost ales de Colegiul Elector al acestei Biserici după moartea lui Abune Paulos la 16 august 2012, cu 500 de voturi din 806 posibile. Întronizarea a avut loc la 3 martie 2013 în faţa catedralei Menbere Tsebaot Sfânta Treime din Addis Abeba. Abune Mathias s-a născut în 1941 în provincia Tigray, Etiopia, numele său civil fiind Teklemariam Asrat. A intrat de tânăr în viaţa monahală în mănăstirea Chohé unde a slujit ca diacon între 1954-1963 şi preot între 1963-1971. A studiat teologie la Addis Abeba între 1971-1976. Patriarhul Tekle (1977-1988) l-a ales vicar patriarhal, funcţie pe care a îndeplinit-o vreme de un an, după care a fost numit episcop pentru comunitatea etiopiană din Ierusalim. Mai târziu a devenit arhiepiscop, poziţie din care a fost ales Patriarh. Abune Mathias este cel de-al şaselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Etiopiene Tewahedo de după obţinerea autocefaliei din partea Bisericii Ortodoxe Copte (Egipt) în anul 1959. Biserica Ortodoxă Etiopiană face parte din familia Bisericilor Ortodoxe Orientale (necalcedoniene), fiind cea mai mare Biserică din această familie confesională, cu aproximativ 45 milioane de credincioşi. Noul patriarh are misiunea de a continua organizarea internă a Bisericii Ortodoxe Etiopiene, precum şi de a iniţia un proces de reconciliere cu diaspora ortodoxă etiopiană din Statele Unite ale Americii care, datorită unui complex de cauze legate de trecutul comunist al Etiopiei, nu recunoaşte autoritatea Patriarhului din Addis Abeba.


Conferinţa Bisericilor din Pacific are un nou Secretar General în persoana pastorului Francois Pihaatae din Biserica Protestantă Maohi. El a fost ales în această funcţie de Adunarea Generală a Conferinţei Bisericilor din Pacific care a avut loc între 3 și 10 martie a.c. în Honiara, Insulele Solomon. Tema Adunării generale a fost: „Ţi s-a arătat, omule, ceea ce este bun şi ceea ce Dumnezeu cere de la tine: dreptate, iubire şi milostivire, şi cu smerenie să mergi înaintea Domnului Dumnezeului tău!” (Miheia 6, 8). În regiunea Pacific (sau Oceania, cu Australia şi Noua Zeelandă incluse) are o populaţie de 34,5 milioane locuitori, dintre care 78,5% sunt creştini, 12,9 agnostici, 1,8% budişti, 1,6% musulmani, 1,5% hinduşi, 1,2% atei şi 1,0% adepţi ai unor religii tradiţionale. Cei mai mulţi creştini sunt catolici şi anglicani. Dacă în 1910 în această regiune trăiau doar 4900 de ortodocşi, în 2010 numărul lor era de aproape un milion. Cei mai mulţi dintre ei trăiesc în Australia şi Noua Zeelandă şi au migrat din ţări ortodoxe din emisfera nordică.



Rubrică realizată de
Pr. Lect. Dr. Daniel Buda, Sibiu/Geneva