Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

luni, 29 aprilie 2013

O lucrare de doctorat în teologie susţinută la Universitatea din Fribourg (Elveţia) a fost publicată sub egida Editurii Andreiana

Drd. Radu Tănase


La finele anului trecut a avut loc susţinerea publică a tezei de doctorat a Părintelui Adrian Roman, de la parohia Cristian I, protopopiatul Sălişte, jud. Sibiu. Evenimentul a avut loc la Universitatea din Fribourg (Elveţia), reprezentând rezultatul muncii de cercetare de câţiva ani a autorului la cunoscuta Facultate de Teologie din Fribourg, acolo unde mulţi teologi români, azi ierarhi sau profesori de teologie, au poposit pentru o mai lungă sau mai scurtă perioadă de timp. Realizată sub coordonarea Pr. Prof. Dr. Franz Mali şi având tema La sémantique de la participation et de la communion dans la pensée d’Origène, lucrarea a fost publicată de curând cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu, fost student al Facultăţii amintite, la prestigioasa Editură Andreiana a Arhiepiscopiei Sibiului.
Teza de doctorat a părintelui Adrian Roman oferă un studiu detaliat al participării la Origen cu scopul de „a găsi adevărata importanţă şi sensul participării în teologia origeniană şi locul ei în raporturile cu diferitele tematici sau aspecte ale operei lui”. Studiul se caracterizează în principal prin trei direcţii. În primul rând, descrie participarea sub aspectul vocabularului, foarte bogat şi variat, de care Origen se foloseşte.

În al doilea rând, prezintă participarea într-un număr mare de domenii ale gândirii autorului: doctrina trinitară, ordinul natural al creaturilor raţionale, existenţa umană ca participare la Dumnezeu, structura dialogică a relaţiei omului cu Dumnezeu, mistica (rugăciunea, contemplaţia şi vederea lui Dumnezeu), hristologia, unirea cu Dumnezeu, urmarea lui Hristos, cosmologia, raportul între natură şi libertatea omului, pnevmatologia şi „dinamica duhovnicească a comuniunii”. În al treilea rând, menţionează, discută şi critică un număr semnificativ de interpretări contemporane ale lui Origen. Autorul se serveşte de o bogată bibliografie şi lucrarea sa este documentată în mod abundent (mai mult de 3600 de note de subsol), demonstrând o bună cunoaştere a operei lui Origen.
Printre principalele rezultate, părintele Adrian Roman stabileşte „dinamica participativă” care caracterizează gândirea lui Origen: „Dumnezeul lui Origen […] are în mod permanent o intenţie de a Se arăta, de a invita la părtăşia Sa, de a Se dărui, de a Se sălăşlui în om şi în lume […]”.
Lucrarea se dovedeşte a fi de o profunzime deosebită şi sperăm că ea va fi disponibilă cândva şi în limba română, pentru o mai bună cunoaştere a teologiei lui Origen şi din partea celor ce nu cunosc limba franceză. Prin susţinerea publică a tezei de doctorat, autorul se înscrie pe linia puţinilor ortodocşi români care au reuşit să finalizeze asemenea lucrări sub egida Facultăţii de la Fribourg, contribuind şi la recredibilizarea şcolii teologice româneşti şi a doctoranzilor ce au începute studii de cercetare la diferite universităţi din Ţara Cantoanelor.