Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

miercuri, 25 iunie 2014

Ecumenica

Pr:Lect.Dr. Daniel Buda


Patriarhul Mor Ignatius Zakka I Iwas al Bisericii Ortodoxe Siriene a trecut la cele veşnice la data de 21 martie a.c. la Kiel în Germania, unde se afla la tratament datorită unei îndelungate boli de rinichi. Născut la 21 aprilie 1933 la Mosul, Irak, a devenit patriarh al Bisericii Ortodoxe Siriene din poziţia de arhiepiscop de Mosul, fiind întronizat la Damasc la 14 septembrie 1980.
În calitate de al 121-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Siriene, a reorganizat viaţa acestei biserici, construind un nou sediu patriarhal, cu un seminar teologic, la Mănăstirea „Sf. Efrem” din Saidnaya, lângă Damasc (inaugurat la 14 sept. 1996). A fost profund implicat în dialogul ecumenic. Preşedinte al Consiliului Mondial al Bisericilor între 1998-2006, el a fost deschis pentru dialog, mai ales cu Biserica Ortodoxă, realizând un acord de comuniune, în anumite condiţii, cu Patriarhia Ortodoxă a Antiohiei condusă atunci de Preafericitul Ignatie al IV-lea Hazim (1979 – † 5 decembrie 2012). Între cei doi patriarhi a existat o sinceră prietenie. În 2001 l-a întâlnit pe papa Ioan Paul al II-lea în timpul vizitei sale la Damasc. În India, unde există două Biserici Ortodoxe Siriene – una dependentă de Patriarhia Antiohiei şi o alta autocefală, Biserica Ortodoxă Siriană Malankara –, Patriarhul Zakka a avut o atitudine inflexibilă, sprijinind prin toate mijloacele, inclusiv mai multe vizite, Mitropolia dependentă de Damasc. Patriarhul Zakka a fost martorul tragediei Bisericii sale din Irak, datorată războaielor din 1990-1991 şi mai ales 2003-2011 şi haosului ce a urmat acestora când biserici au fost distruse, iar mulţi creştini au fost nevoiţi să părăsească Irakul. În ultimii ani de viaţă a fost martorul extinderii aceluiaşi haos în Siria. Patriarhul Zakka a fost îngropat la 28 martie în Mănăstirea „Sf. Efrem” de lângă Damasc, Siria, ctitoria sa, după ce slujba înmormântării a avut loc, datorită războiului din Siria, cu o zi mai devreme la Beirut, Liban, cu participarea a numeroase delegaţii străine. Interimatul a fost asigurat de Mor Severius Hawa, Arhiepiscop de Bagdad şi Mosul. La 31 martie Sinodul Bisericii Ortodoxe Siriene, întrunit la Mănăstirea „Sf. Iacob Baradeus” din Atchaneh, Liban, l-a ales ca patriarh pe Mor Chiril Efrem Karim, Arhiepiscop al acestei Biserici pentru coasta de est a Statelor Unite ale Americii. El va fi patriarh ortodox sirian sub numele de Mor Ignatius Efrem II. Patriarhul ales s-a născut în 1965 în Siria. A studiat teologie în Liban, Egipt şi în Irlanda, unde, în 1994, a obţinut doctoratul. A fost secretar personal al Patriarhului Zakka şi profesor la Seminarul „Sf. Efrem”, înfiinţat de acesta. Din 1996 a fost arhiepiscop în SUA. Alegerea lui este considerată o surpriză. Biserica Ortodoxă Siriană aparţine tradiţiei ortodoxe orientale (necalcedoniene). La ora actuală are aproximativ 3,5 mil. de credincioşi, dintre care 1,6 mil. în India. În ultimii ani diaspora acestei biserici a crescut datorită migraţiei credincioşilor spre SUA, Europa şi Australia.
Încă un cleric străin a căzut victimă violenţelor din Siria. Este vorba de preotul iezuit de origine olandeză Frans van der Lugt ucis de un bărbat înarmat la 7 aprilie a.c. Potrivit informaţiilor oferite de purtătorul de cuvânt al Vaticanului, iezuitul Federico Lombardi, Părintele Frans, ar fi fost răpit, molestat şi apoi împuşcat lângă Homs de un bărbat înarmat. Guvernatorul Homsului, Talal al-Barazi a declarat că preotul iezuit ar fi fost ucis de un membru al Frontului Al-Nusra, care ar fi o filială a organizaţiei Al-Qaeda care operează în Siria. Părintele Frans era de 75 de ani şi trăia din 1966 în Siria. În 1980 a fondat, lângă Homs, un centru spiritual numit „al Ard” (Casa), unde şi-au găsit sălaş în jur de 40 de copii cu dizabilităţi mintale. La izbucnirea războiului civil din Siria, Părintele Frans a refuzat să părăsească locaşul lui, situat în partea veche a oraşului Homs, puternic afectat de război. Din corespondenţa sa cu diferiţi parteneri rezultă că Părintele Frans întreţinea cu greu aşezământul şi se plângea de lipsa medicamentelor. Războiul din Siria a cauzat numeroase victime în rândul clerului creştin. Mai ales clericii de origine străină care nu au părăsit Siria au de suferit întrucât sunt percepuţi de către extremiştii musulmani drept agenţi ai unor puteri străine.
Dioceza anglicană a Provinciei Africii Centrale va con­strui o universitate de mari dimensiuni lângă Harare, în Zimbabwe, a anunţat episcopul anglican de Harare, Chad Gandiya. Universitatea se va axa mai ales pe ştiinţe medicale şi este considerată a fi o necesitate pentru Zimbabwe, precum şi pentru ţările învecinate, pe fondul creşterii populaţiei din această regiune a Africii. Universitatea va fi capabilă să educe în jur de 8000 de studenţi. Provincia Anglicană a Africii Centrale include patru ţări: Botswana, Malawi, Zambia şi Zimbabwe.