Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

miercuri, 25 iunie 2014

T eo l o g i e ş i s p i r i t u a l i t a t e o r t o d o xă

Mitropolitul Laurenţiu


Am primit în timpul Postului Păresimilor lucrarea Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite în ritul liturgic bizantin, a Ierom. Dr. Iustin Popovici de la Arad. Prin această lucrarea autorul vine să analizeze, să dezvolte şi să lămurească problematica împărtăşirii solemne de seară, în cadrul a ceea ce cunoaştem azi a fi rânduiala Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite.
Lucrarea este structurată pe şase capitole şi are la final anexat un text patristic inedit. În introducere autorul face o prezentare a slujbelor din perioada Postului Mare, care sunt încununate de această împărtăşire solemnă din timpul serii. Originea şi istoria acestei rânduieli a Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite sunt prezentate în primul capitol al lucrării, iar capitolul al doilea prezintă un tablou mai general al rânduielilor liturgice care încadrează acest oficiu. Un tablou comparativ al celor trei Liturghii bizantine este realizat în capitolul al treilea, autorul concluzionând aici că această rânduială este impropriu numită liturghie, având în vedere lipsa rugăciunii anaforalei, cu epicleza care îi dă specificul de Liturghie. Rânduiala propriu-zisă a Liturghiei Darurilor este prezentată în al cincilea capitol al lucrării, iar în ultimul capitol sunt evidenţiate cinci aspecte caracteristice acestei rânduieli: aspectul catehumenal, baptismal, euharistic, pascal şi eshatologic. În încheiere este oferită pentru prima dată în limba română Erminia Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite, aparţinând Sfântului Teodor Studitul. Îl felicităm pe autor şi socotim că avem o carte care era necesară şi este utilă atât preoţilor, cât şi credincioşilor sau cercetătorilor în domeniul liturgic.
La finalul anului 2013, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul ne-a bucurat cu o apariţie editorială ce izvorăşte din bogata experienţă misionar-pastorală a sa. Este vorba de lucrarea Creştinismul abia începe. Lucrarea vine să dea unele răspunsuri pentru un creştin care se problematizează în viaţa zilnică, în care provocările socio-culturale moderne, circulaţia mondială a valorilor cultural-religioase, migraţia forţei de muncă, interculturalizarea sau secularizarea dau impresia unui om de tip nou, care ar vrea să trăiască într-o altă lume. După cum ne spune şi autorul, alegerea tematicii acestei cărţi reprezintă identificarea matură a punctelor nevralgice ale societăţii în care Biserica îşi manifestă prezenţa paleativă, şi complexitatea perspectivelor analitice ale acestei tematici are darul de a oferi soluţia resurselor sale mistagogice, ce pot restaura persoana umană integrând-o în comuniunea cu Dumnezeu. Volumul oferă acea odihnă şi tihnă duhovnicească pentru cei care se apleacă asupra meditaţiilor şi eseurilor cuprinse în cadrul său.
Cu veche şi constantă prietenie, Pr. Prof. Univ. Dr. Ovidiu Moceanu ne-a dăruit în urmă cu ceva timp o lucrare omagială la împlinirea vârstei de 65 de ani. Volumul cu titlul Viaţă şi literatură. Ovidiu Moceanu la 65 de ani strânge câteva mărturii profunde ale celor apropiaţi profesorului şi prietenului Ovidiu Moceanu de la Universitatea „Transilvania” din Braşov. Scrierile celui omagiat sunt analizate de către critica literară de peste tot, fiind evident sensul mărturisirii, precum şi moştenirea ortodoxă şi subtilitatea modernă din proza şi eseistica lui Ovidiu Moceanu. Aşa cum arată unul dintre semnatari, pentru Ovidiu Moceanu ceea ce contează în mod esenţial în tradiţia religioasă nu este un impuls radical spre Absolut, ci mai degrabă o imensă răbdare. Ne bucură activitatea mărturisitoare a dascălului de vocaţie care îmbină în mod foarte frumos slujirea Altarului cu slujirea catedrei universitare.
O altă persoană omagiată şi care a primit în dar din partea celor apropiaţi şi a Asociaţiunii ASTRA un volum este doamna Prof. Univ. Dr. Elena Macavei, volum sugestiv intitulat O viaţă dedicată învăţământului şi culturii. La împlinirea celor 70 de ani ne exprimăm admiraţia şi aprecierea faţă de personalitatea sa în cadrul comunităţii academice sibiene. Erudiţia sa exemplară, precum şi devotamentul în slujirea culturii şi a neamului românesc au primit o strălucire aparte în activitatea sa deosebită ca membru al ASTREI, ctitoria misionară a Sf. Ierarh Andrei Şaguna. Prin vasta activitate universitară, ştiinţifică şi culturală, prin dragostea faţă de neam, faţă de limba şi cultura română, cea omagiată constituie un model luminos şi inspirator atât pentru noi, cât şi pentru generaţia tânără, pentru studenţii sibieni şi nu numai.