Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

vineri, 31 mai 2019

Preotul IOAN BUCŞA din Arini (Rupea)

În lunga sa dăinuire, localitatea Arini a fost martora formării a numeroase elite, plămădite din ţărâna lui. În majoritatea lor, acestea au trecut fără să lase urme , multe din motive obiective, ce ţin de îndelungata asuprire străină, când, indiferent de capacitatea intelectuală a individului, nu avea dreptul să iasă din starea umilă de iobag sau rob al domnului de pământ, dar şi subiective, ce ţin de caracterul personal al fiecărui individ, la care primează egoismul sau indiferenţa faţă de semenul său. Şi totuşi, dintre cei care s-au ridicat, prin muncă şi efort personal, la un înalt nivel de cultură sau bunăstare materială, unii s-au gândit şi la semenii lor rămaşi în sat, contribuind cu generozitate, fiecare după puterile sale, la ridicarea şi prosperitatea întregii comunităţi. Cu certitudine, numărul celor merituoşi este mult mai mare şi ne cerem iertare de la cei pe care i-am omis, fără voia noastră, din necunoaşterea tuturor faptelor cât şi al tuturor valorilor umane ale satului Arini. Pentru a evita orice suspiciuni privitoare la importanţa pe care o acordăm fiecărui om de seama, le vom aşeza în ordinea venirii lor pe lume. S-a născut în localitatea vecină, Belin, la data de 19 septembrie 1859. În anul 1882 vine preot în parohia Arini, formată din localitatea Arini, cătunul Corlat şi filia Iarăş. La Arini găseşte biserica din piatră, construită în anul 1760, în cimitirul din Deal, în stare avansată de degradare, cu bolta crăpată, practic de nefolosit, fapt ce îl determină să construiască o capelă provizorie până la repararea sau construirea unei noi biserici. În acea perioadă, vatra satului se extindea spre partea opusă vechii biserici şi cei din Corlat se mută în Arini, astfel că se hotărăşte amplasarea capelei şi apoi a bisericii noi în centrul localităţii existente. Situaţia grea a românilor, şi în special a ortodocşilor din Ardeal, în acea perioadă, întârzie înfăptuirea planului său. Ca aprig militant al drepturilor românilor este nevoit, pe timpul ostilităţilor primului război mondial, să se refugieze, cu întreaga familie, foarte numeroasă, în Moldova.

După Marea Unire din anul 1918, revine la Arini şi continuă munca de emancipare a creştinilor săi, rămaşi într-o dramatică înapoiere în toate domeniile vieţii. A fost un activ promotor al acţiunilor ASTRA în parohia sa şi în Protopopiatul Trei Scaune, unde a fost membru al consistoriului, şi primul fondator al bibliotecii confesionale din localitate. În calitatea sa de director al şcolii confesionale a depus un mare efort pentru şcolarizarea copiilor şi chiar a adulţilor. După reforma agrară din Transilvania a fost în fruntea ţăranilor, îndrumându-i cu sfatul său competent, în timp de 10 ani au reuşit să facă acumulări care le dădeau posibilitatea să construiască o nouă biserică. Părintele Ioan Bucşa a fost totul şi în toate. În anul 1932 construieşte o biserică nouă în Arini, şi încă una similară în filia Iarăş. La invitaţia sa, în anul 1936, savantul Nicolae Iorga, a efectuat o vizită în prohie, vizitând satele Arini şi Iarăş, despre care a avut numai cuvinte de laudă. Pentru merite deosebite a fost ridicat de mitropolitul Ardealului Nicolae Bălan, la rangul de iconom, obţinând brâul roşu. În lunga sa păstorire la Arini, a reparat casa parohială şi acareturile ei din Deal, construite încă din anul 1762. Împreună cu soţia sa Ana au avut 10 copii, pe care a încercat să-i instruiască cât mai bine, pe fiecare după capacitatea sa. Atât copiii cât şi nepoţii, au format plutonul de avangardă al intelectualilor din Arini, încă de la începutul secolului al XX-lea. A fost un om despre care se va spune, cu certitudine, că a lăsat ceva în urma sa, acel „ceva” ce va dăinui în veac. S-a stins din viaţă în anul 1938, după o păstorire a credincioşilor ortodocşi din Arini şi Iarăş, timp de 56 de ani. Odihneşte în faţa bisericii din Arini, ctitorită de el.

 Pr. Adrian Nicolae DUŢIA