Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

vineri, 11 decembrie 2020

340 DE ANI DE LA PRIMA ATESTARE A EPISCOPIEI ORADIEI

 

      


             
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea duminică, 20 septembrie. Evenimentul face parte dintr-o serie de manifestări aniversare la împlinirea a 340 de ani de la prima atestare documentară a Episcopiei Oradiei, 325 de ani de la menționarea ei și a ierarhului său în Diploma Împăratului austriac Leopold I și 100 de ani de la reînființarea eparhiei după Marea Unire.

        Ziua a început cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, în noul locaș de închinare situat lângă zidurile vechii Cetăți Oradea.

        De la ora 11:00, Patriarhul Daniel a oficiat slujba de sfințire a noii Catedrale Episcopale, alături de alți 20 de ierarhi. Sfântul locaș are hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei”.

        Noua catedrală episcopală din Oradea este împlinirea eforturilor ierarhilor care au păstorit eparhia, începând cu Roman Ciorogariu, Episcopul ctitor al reactivatei Episcopii Ortodoxe Române a Oradiei (1920-1936). Piatra de temelie a fost pusă de vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist Arăpaşu în 1995.

        Părintele Patriarh Daniel a spus duminică, la sfințirea Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Oradea, că bisericile sunt locuri în care învățăm taina Crucii și a Învierii. Planul de cruce al bisericilor noastre modelează și comunitatea credincioșilor prezenți într-o cruce orientată spre altarul Jertfei și Învierii, pe care se oficiază Sfânta Liturghie, a mai spus patriarhul.

 

        Noua biserică a Mănăstirii Izbuc a fost sfinţită

        Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit sâmbătă, 19 septembrie, noua biserică a Mănăstirii Izbuc din județul Bihor. Evenimentul face parte dintr-o serie de manifestări aniversare la împlinirea a 340 de ani de la prima atestare documentară a Episcopiei Oradiei, 325 de ani de la menționarea ei și a ierarhului său în Diploma Împăratului austriac Leopold I și 100 de ani de la reînființarea eparhiei după Marea Unire.

        Din soborul de arhierei a făcut parte şi Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

        În dimineața de sâmbătă, la Mănăstirea Izbuc, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat Sfânta Liturghie pe altarul în aer liber. Au participat în total 15 ierarhi. De la ora 11:00, Patriarhul Daniel a oficiat slujba de sfințire a noii biserici, cu hramurile Adormirea Maicii Domnului, Sf. Părinți de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea și Sf. Ier. Nectarie de la Eghina.

        Biserica, numită și „Catedrala Munților Codru Moma”, are ca model arhitectural biserica Mănăstirii cneziale Ravanița din Serbia (1377) și a fost construită la inițiativa Preasfințitului Părinte Sofronie. Piatra de temelie a fost pusă în 2010.

        Mănăstirea Izbuc, situată la poalele munţilor Codru Moma, la aproximativ 100 de kilometri de Oradea, este cunoscută pentru izvorul care izbucnește intermitent dintre pietre și ale cărui ape sunt vindecătoare. În Cartea de Aur a mănăstirii sunt consemnate mulţumirile celor care s-au vindecat de-a lungul timpului, inclusiv de boli incurabile, după ce au băut această apă.

        Vatra monahală aniversează anul acesta 92 de ani de la reîntemeierea ei de către Episcopul ctitor al reactivatei Episcopii Ortodoxe Române a Oradiei, Roman Ciorogariu (1920-1936).

(Sursa: basilica.ro)