Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

vineri, 11 decembrie 2020

BISERICA “NAȘTEREA MAICII DOMNULUI” A MĂNĂSTIRII PREDEAL A FOST RESFINŢITĂ

 

        Biserica „Nașterea Maicii Domnului” a Mănăstirii Predeal, județul Brașov, a fost resfințită la marţi, 8 septembrie, la hramul din acest an al locaşului de cult. Slujba de resfințire şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Biserica mănăstirii a trecut în ultimii ani prin mai multe lucrări de restaurare, cea mai importantă fiind refacerea picturii, prin care locașul de închinare a fost readus la frumusețea lui de odinioară.

        Credincioșii veniți să participe la această sărbătoare au participat și la Sfânta Liturghie oficiată pe o scenă amenajată în curtea mănăstirii. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov, iar la final ÎPS Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre cinstirea Maicii Domnului şi mai ales despre ajutorul şi mijlocirea pe care ni le oferă atunci când urmăm căile Domnului.

        „Astăzi, Maica Preacurată ne trimite şi nouă mesaje, chiar dacă astăzi sărbătorim naşterea Ei. Ea este Maica Îndurărilor, Maica Milostivirii. Întâi de toate, să dăruim lui Hristos tot ce avem noi mai bun. Dumnezeu nu vrea altceva decât binele nostru, iar dacă noi punem în faţa lui Dumnezeu toată viaţa noastră, dacă în Taina Spovedaniei punem toate păcatele noastre în faţa Crucii, jos şi le călcăm în piciaore, rugându-ne să nu mai facem păcate, şi ne apropiem de Sfânta Împărtăşanie, cuminecându-ne cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, atunci împlinim rugămintea Maicii Domnului: «Faceţi tot ce vă va învăţa El!». Şi ne învaţă multe şi trebuie să încercăm să facem cât ne este nouă cu putinţă”, a subliniat ierarhul.

       

        Distincţii şi aprecieri

        Mănăstirea Predeal a fost înfiinţată la 1774 de călugărul Ioanichie, care a venit aici din părţile Sibiului. A fost mănăstire de călugări, iar în 1958 a fost desfiinţată şi a trecut în patrimoniul Parohiei Predeal. S-a redeschis în 1993, ca mănăstire de maici. Ctitorul Ioanichie a găsit aici o pustietate şi a construit un schit de lemn, care a fost distrus după trei ani de către turci. Călugărul Ioanichie şi câţiva credincioşi din Săcele au ctitorit o mănăstire de lemn care a dăinuit până în 1883.

        „Biserica cu hramul Naşterii Maicii Domnului a fost construită în perioada 1835-1841, în vremea stareţului Ghenadie. Se păstrează până astăzi în aceeaşi formă, cu abside mici, cu o marchiză în partea dreaptă, catapeteasma este din lemn de cireş. În perioada 1960-1966 a fost pictată de Iosif Vasu şi a fost singura biserică din Predeal o bună perioadă de timp. Restaurarea bisericii a început în 2017 şi s-a finalizat în acest an în 2020”, a spus monahia Spiridona Mihu, stareța Mănăstirii Predeal.

        La final, ÎPS Laurențiu a oferit distincția „Crucea Șaguniană pentru mireni” pictorului Mihai Bârhală, cel care a restaurat pictura bisericii. Aceeași distincție a fost oferită și domnului Marius Szekei, care a ajutat la realizarea acestei lucrări.

Dr. Ștefan MĂRCULEȚ