Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

vineri, 11 decembrie 2020

PĂRINTELE IOAN COMȘULEA (1933-2020) S-A MUTAT LA CELE VEȘNICE

       


         În data de 19 septembrie 2020, Părintele cel Ceresc  l-a chemat la Sine pe vrednicul preot Ioan Comșulea din Brașov. Slujitor de vocație, vreme de peste 60 de ani a fost unul dintre cei mai destoinici preoți pe care i-a avut Arhiepiscopia Sibiului. Se mută la cele veșnice lăsând în urmă două biserici în Brașov și o mulțime de credincioși care și-au găsit mângâiere și sprijin în cuvântul părintelui.

        Părintele Ioan s-a născut la data de 8 iunie 1933  în satul Râuşor de lângă Făgăraș, în casa lui Ioan și Eugenia, fiind ultimul din cei șase copii ai familei Comșulea. Deși țara traversa o perioadă deosebit de dificilă, tânărul de atunci a iubit învățătura și urmează „Liceul Teoretic de Băieţi” din  Făgăraş, astăzi Colegiul Național „Radu Negru”, pe care îl absolvă în 1953. Educația religioasă primită acasă în familie îi imprimă definitiv dorința de a deveni slujitor al altarului, așa că se înscrie la „Institutul Teologic Universitar” din Sibiu, unde, după studii strălucite, obține licența în telogie în anul 1957.

        În 1958 se căsătorește cu Eugenia Brânzea din Brașov. La scurt timp este sfinţit diacon, apoi preot și numit paroh în satul Crizbav, Protopopiatul Braşov.Tânărul preot își începe activitatea cu mare dăruire și, sprijinit de doamna preoteasă Eugenia, păstorește vreme de opt ani, ducând la bun sfârșit renovarea bisericii și construirea unei case parohiale care lipsea în sat.

        Din anul 1966 a fost transferat la parohia Cristian de lângă Brașov. Aici îi urmează la altar preotului Ioan Micu (1893-1983), venerabilul slujitor care a scris o pagină memorabilă în istoria bisericească a Cristianului. În parohia brașoveană, părintele, cu experiența acumulată la Crizbav, va avea o activitatea rodnică atât în plan misionar, cât și administrativ-gospodăresc. Pentru ca activitatea misionară din parohie să fie deplină, părintele Comșulea organizeză un cor mixt pe patru voci și dirijat de doamna preoteasă. De atunci și până în prezent, corul mixt este prezent în viața liturgică a parohiei Cristian. Tot în acea perioadă, cu mari sacrificii materiale, se cumpără imobilul aflat azi pe strada Lungă, nr. 117, cu destinație de casă parohială și  cimitirul parohial este sistematizat. Dar, poate, cea mai mare realizare a părintelui Ioan Comșulea la Cristian a fost recuperarea Sălii Culturale Românești, proprietate a Bisericii Ortodoxe, de la autoritățile comuniste. Cred că a fost un caz unic în perioada de tristă amintire când un preot a reușit să oblige un sistem totalitar să retrocedeze un imobil confiscat abuziv în anul 1948. De la 1 ianuarie 1970 și până la căderea comunismului, Statul Român a plătit chirie Parohiei Ortodoxe din Cristian-Brașov pentru cinematograful care a funcționat aici. Chiar dacă au trecut peste de 50 ani de când Părintele a păstorit la Cristian, credincioșii care l-au cunoscut îi păstrează o vie amintire.

        În anul 1977, din interes superior bisericesc, a fost transferat la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Braşov, cu misiunea de a construi o biserică în cartierul Astra. Numai Dumnezeu știe prin ce greutăți a trecut părintele pentru a ridica brașovenilor un locaș de cult. Autoritățile comuniste au încercat de mai multe ori să îl descurajeze, ca să renunțe, dar la data de 20 mai 1984, biserica a fost sfințită de Î.P.S. Sa Dr. Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului. În anul următor a construit în prelungirea bisericii o casă parohială cu două apartamente.

        Activitatea părintelui continuă și după 1990. Astfel că, începând cu 1991 și până în anul 2006, ridică o nouă biserică-catedrală, cu hramul „Schimbarea la Faţă şi Sfântul Elefterie”, care a fost  sfințită la data 29 de august de Î.P.S. Sa Dr. Laurețiu Streza, Mitropolitul Ardealului. În paralel cu ridicarea bisericii, construiește și un Cămin pentru persoane vârstnice. Tot atunci cumpără un teren format din mai multe hectare, pentru cimitirul parohial, în apropierea bisericii, în cartierul Astra.

        Părintele Ioan Comșulea ne-a lăsat și câteva crâmpeie din viața și activitatea sa în cartea „Memoriile unui preot”, publicată la editura „Dealul Melcilor” din Brașov în anul 2010. Misiunea Părintelui este continuată de cei doi fii gemeni, preoții Ciprian și Eugen. A fost prohodit de un sobor de 15 preoți în frunte cu preotul Dănuț Benga, protopopul Brașovului, în biserica ctitorită de dânsul cu atât sacrificiu.

        Dincolo de orice edificiu ridicat, Părintele Ioan Comșulea rămâne în memoria  veșnică a Bisericii Ortodoxe Române ca un preot jertfelnic care a adus alinare atâtor suflete în vremuri deosebit de dificile.

        Dumnezeu să îl așeze în corurile sfinților și cu drepții să îl numere!

Pr. Lect. Univ. Dr. Sorin DOBRE