Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

vineri, 11 decembrie 2020

CUVÂNT FESTIV cu ocazia târnosirii Catedralei Episcopale Învierea Domnului din Oradea


                                                                     Preafericirea Voastră,

Înaltpreasfințiile și Preasfințiile Voastre,

Onorați și distinși reprezentanți ai autorităților,

Preacuvioși și Preacucernici Părinți,

Preacuvioase Maici,

Iubiți credincioși și credincioase,

 

       Pentru Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, astăzi este o zi istorică. Cu ajutorul lui Dumnezeu, sub protia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Întâistătătorul Bisericii noastre Ortodoxe Autocefale, se va săvârși lucrarea de sfințire a noii Catedrale Episcopale, Catedrala cu Soare, Catedrala Soarelui Dreptății, a Domnului nostru Iisus Hristos, Cuvântul și Înțelepciunea lui Dumnezeu, Sfânta Înțelepciune a lui Dumnezeu. A ajutat Bunul Dumnezeu, după atât de mult timp, să poată fi sfințită această Catedrală.

        În anul 1600, deci în urmă cu 420 de ani, pe locul unde acum se înalță Catedrala Episcopală și-a așezat tabăra Voievodul Unificator de Țară Mihai Viteazul, aici lângă Cetatea Oradiei. Considerăm că nu este întâmplător faptul că așa a rânduit pronia lui Dumnezeu ca exact pe locul unde a fost tabăra marelui nostru voievod să se ridice noua Catedrală Episcopală. Tot cu ajutorul Domnului, după ce vor fi gata lucrările de reamenajare a spațiului înconjurător al Catedralei și se va face o piață în față, cu trecere subterană pentru mașini, iar deasupra va fi un spațiu pietonal, nădăjduim că, atunci, tot aici în fața Catedralei, va fi reașezată, în amintirea acelui eveniment, statuia ecvestră a Voievodului Mihai Viteazul, dar și în omagierea faptului că el a fost protector al românilor ortodocși din Transilvania.

        Dacă în urmă cu 420 de ani Voievodul a stat aici și s-a rugat, pentru că era un om al rugăciunii, peste câteva zeci de ani, în urmă cu 340 de ani, în 1680, când trupele austriece au eliberat Oradea și Bihorul de sub stăpânirea otomană, au găsit în Oradea un episcop ortodox. Părintele Academician Mircea Păcurariu spune că acest episcop era Ștefan al Lipovei, care și-a mutat reședința de la Lipova la sudul Mureșului, în Banat, din județul Arad de astăzi, la Oradea. După el au păstorit ierarhii pe care i-ați amintit Preafericirea Voastră.

        În mod deosebit, în urmă cu 325 de ani, când a fost dată Diploma Leopoldină pentru comunitățile ortodoxe din Imperiul Habsburgic, este amintită Episcopia Oradiei și Agriei, orașul Agria fiind Eger din Ungaria de astăzi, și episcopul de atunci al Episcopiei, Efrem Veniamin. Ceea ce înseamnă că Eparhia, la vremea aceea, în urmă cu 325 de ani, se întindea până la Tisa, și încă dincolo de Tisa, iar toți ortodocșii erau sub omoforul episcopului Oradiei. Au venit apoi vremurile vitrege amintite de Preafericirea Voastră, dar niciodată Episcopia nu a fost, practic, desființată. În urmă cu o sută de ani, ca rod al Marii Uniri, s-a putut împlini și visul acesta, pentru că înainte de momentul reînființării, în repetate rânduri, la Congresul Național Bisericesc al Românilor din Transilvania și Ungaria s-a cerut reactivarea și reînființarea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei. Însă autoritățile de la Viena nu au îngăduit acest lucru. S-a putut întâmpla sub sceptrul Regelui Întregitor de Neam, Ferdinand I, care, în vizita sa la Oradea din 1919, i-a făgăduit vicarului din vremea aceea, Roman Ciorogariu: „Visul vostru se va împlini mai curând decât așteptați”. Și așa s-a și întâmplat. În 1920 Eparhia s-a reînființat.

        Acestui centenar, acum, îi dedicăm sfințirea Catedralei, cum tot centenarului i-am dedicat ieri sfințirea noii biserici de la Mănăstirea Izbuc, și ea un rod, ca și toate celelalte mănăstiri, al reactivării Episcopiei noastre, pentru că monahismul ortodox din Transilvania și în părțile apusene a fost, practic, răstignit în timpul stăpânirii habsburgice. Momentele sfințitoare vin ca o ofrandă adusă lui Dumnezeu pentru tot ajutorul dat atât în vremuri de restriște, cât și în clipe de bucurie.

        Cu privire la Catedrala Episcopală din Oradea, este semnificativ să amintim că, în urmă cu nouăzeci și cinci de ani, a pornit la drum gândul pentru edificarea propriu-zisă a Catedralei. A trebuit să treacă șaptezeci de ani, din 1925 până în 1995, ca să poată fi sfințită și așezată piatra de temelie. Acum douăzeci și cinci de ani, cel de-al cincilea Întâistătător al Bisericii noastre, vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, a sfințit și așezat piatra de temelie a noii Catedrale, de față fiind și Mitropolitul, de pie memorie, Antonie al Ardealului și vrednicul de pomenire Episcop Ioan Mihălțan. Acum, la o sută de ani de la reactivarea Eparhiei Oradiei, Preasfânta Treime a rânduit ca Preafericirea Voastră, al șaselea Întâistătătorul al Bisericii noastre Ortodoxe Autocefale, al șaselea Patriarh al României, să veniți, să binecuvântați și să sfințiți noua Catedrală Episcopală din Oradea.

        Pentru aceasta, îngăduiți să îmi exprim, în numele tuturor preoților, monahilor și credincioșilor Eparhiei noastre, rugăciunea smerită către Bunul Dumnezeu, mulțumindu-I pentru toate. În același timp, Îi mulțumim lui Dumnezeu și pentru că a rânduit ca Preafericirea Voastră să veniți și să ne binecuvântați, ca semn de mare recunoștință față de jertfa înaintașilor, față de toți cei care au luptat pentru credința străbună și dăinurea ei pe aceste meleaguri. Emoție sfântă se îndreaptă înspre Preafericirea Voastră, în primul rând, cu mulțumire mare, cu recunoștință profundă și cu rugăciune către Bunul Dumnezeu, pe care Îl rugăm să Vă dăruiască zile îndelungate și pașnice, să puteți să ne păstoriți cu înțelepciunea, cu curajul și cu exemplul Preafericirii Voastre.  De asemenea, doresc să mulțumesc tuturor Înaltpreasfințiților și Preasfințiților Părinți prezenți, care s-au ostenit și au venit la sfințirea noii Catedrale în aceste vremuri dificile, în pandemie. Unii de la distanțe mai mici, alții de la distanțe mai mari și chiar foarte mari, toți s-au jertfit pentru ca să fie astăzi împreună cu noi. Mulțumesc tuturor autorităților pentru tot concursul dat la organizarea acestui eveniment, dar și la tot ajutorul pe care l-am primit în anii aceștia care s-au scurs de treizeci de ani încoace și, în special, de douăzeci și cinci de ani încoace. Doresc să mulțumesc tuturor preoților, monahilor și credincioșilor din această Eparhie, cei care au visat, au trudit, au sperat și au împlinit. Un gând pios față de toți cei care nu mai sunt printre noi și au avut un rol esențial în ridicarea Catedralei: vrednicii de pomenire Episcopi Vasile Coman și Ioan Mihălțan, Domnul Rector Teodor Maghiar și toți ceilalți care, cu mult tact, au știut să treacă printre Scila și Caribda pentru ca noi, astăzi, să-I ridicăm și să-I sfințim lui Dumnezeu o biserică nouă.

        O biserică nouă cu o arhitectură foarte frumoasă, de inspirație ștefaniano-rareșiană, în siajul Catedralei Mitropolitane de la Timișoara, astfel încât aceste două orașe de la granița de vest, din sud-vest și nord-vest, Timișoara și Oradea, prin catedralele lor mărturisesc unitatea spirituală, de o parte și de cealaltă a Carpaților. Printr-o arhitectură unică, de sinteză, între Orient și Occident, așa cum este stilul ștefaniano-rareșian, unic în toată lumea ortodoxă. De asemenea, o sinteză între Orient și Occident este și mozaicul care a fost așezat, cu ajutorul lui Dumnezeu, în anul acesta, atât în absida Sfântului Altar, cât și în icoanele din iconostas, toate fiind inspirate după străvechi modele bizantine din jurul secolului al zecelea și al unsprezecelea. Mozaicul din absida Sfântului Altar este inspirat după modelul Catedralei Sfânta Sofia de la Kiev, ea însăși o reflectare a Sfintei Sofia de la Constantinopol, așa cum scria diaconul călător Paul din Alep în călătoriile sale, care a văzut și Catedrala Sfânta Sofia de la Constantinopol și Sfânta Sofia de la Kiev, așa cum apare în amintirile din călătorie, recent editate în Eparhia Dunării de Jos de Muzeul Orașului Brăila Regele Carol I. Aici, Paul din Alep, amintește că ceea ce a văzut în mozaic la Sfânta Sofia din Constantinopol a văzut și la Sfânta Sofia din Kiev.

        Cu toată smerenia, credem că reflectarea de la Sfânta Sofia din Constantinopol în cea din Kiev ajunge și până la noi, la Oradea, pentru ca frumusețea Ortodoxiei să strălucească drept mărturie înaintea tuturor celor care vin, se închină, se roagă și admiră Catedrala. Pentru că, Preafericirea Voastră, de când a fost așezat mozaicul, Catedrala, practic, nu este numai a Episcopiei, este a Oradiei, a țării și a lumii pentru că vin, indiferent de confesiune și de etnie, să vadă și să se roage în Catedrală. De asemenea, vin și din afara țării pentru a vedea și a admira, lângă Cetatea Oradiei, noua Catedrală. Un arc peste timp și nădăjduim că Dumnezeu ne va ajuta să continuăm începutul bun și sfințit de astăzi.

† SOFRONIE, 

Episcop al Oradiei


20 septembrie 2020