Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

vineri, 11 decembrie 2020

TEOLOGIE ȘI SPIRITUALITATE ORTODOXĂ

 

În contextul lansării proiectului 10 mari filantropi de către Arhiepiscopia Sibiului am primit pe adresa redacției lucrarea domnului col. (r) Ion Maftei dedicată unui filantrop „uitat” și intitulată: Un mare filantrop: Constantin N. Vasiliu Bolnavu – istoricul moșiei Dulcești, apărută la Editura Militară în 2016. Autorul prezintă în paginile acestei lucrări personalitatea impresionantă a celui care a realizat pe moșia de la Dulcești o fermă model și o moară elvețiană care își continuă activitatea până azi. Moara nu era destinată localnicilor care aveau în proprietate doar o palmă de pământ, ci numai celor care dețineau suprafețe mari de teren. Boierul a construit, alături de moară, și un beci cu două galerii laterale, fântână și un bazin de apă. După 1990, părțile laterale ale beciului s-au dărâmat, dar fântâna este funcțională și astăzi.

        Boierul a adus mașini și utilaje marca Buhler (Elveția), care au fost păstrate până astăzi. Făina de calitate produsă la Dulcești a dus faima morii în toată Moldova. Cine intră în moara de la Dulcești pătrunde în atmosfera acelor vremuri. Moara a fost construită pe două niveluri, iar interiorul este neschimbat. Procesul tehnologic este simplu. Grâul este introdus în „curățătorie”. De acolo este condus în mașinile de măcinat, timp în care omul poate vedea, prin intermediul unor cilindri transparenți, cum se transformă grâul în făină. La etaj sunt sitele care cern făina rezultată după măcinare, precum și sistemul de aspirație, care scoate cenușa (n.r. – tărâțele) din făină. Transmisia mișcării de la motoare înspre moară se face prin curele din piele care au vechimea morii, la fel ca și grinzile de susținere a morii sau scările dintre cele două niveluri ale clădirii. Nu s-a renunțat la nici o mașină, utilaj sau accesoriu din această moară. S-au făcut doar lucrări de întreținere și revizii în fiecare an.

        Acest mare filantrop a fost cel care a sprijinit 100 de băieți și 100 de fete din familii modeste să frecventeze cursurile liceelor Roman Vodă și Sturdza-Cantacuzino din Roman, găzduindu-i în două cămine pe care el le-a cumpărat în vecinătatea celor două instituții de învățământ. Același lucru s-a întâmplat și cu câteva sute de studenți din București care au locuit în imobilul deținut de filantrop în Piața Amzei pentru a le fi facilitat accesul la facultățile vremii din capitală. Constantin Vasiliu Bolnavu a fost cel care a suportat costurile școlarizării pariziene a lui Henri Coandă, cel care a marcat aeronautica românească și pe cea mondială și care, fără ajutorul material al marelui filantrop, nu ar fi devenit ceea ce este el astăzi.

        Așadar, detalii despre moșia de la Dulcești și detalii despre acest mare filantrop se găsesc în paginile cărții lui Ion Maftei, pe care îl felicităm, și îndemnăm cititorii să parcurgă această lucrare ce se poate asemăna cu marile lucrări ale literaturii noastre pe care le-am parcurs fiecare la orele de literatură.

Mitropolitul LAURENȚIU