Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

marți, 8 decembrie 2020

IOAN MIHU – o viață în slujba filantropiei

 



        În acest an comemorativ închinat filantropilor români ortodocși se cuvine să aducem un omagiu sau, mai bine zis, recunoștința noastră față de cei care au marcat semnificativ dezvoltarea spirituală și materială a lucrării sociale și pastorale a Bisericii noastre strămoșești.

        Ioan Mihu s-a născut la data de 17 octombrie 1854 în comuna Vinerea, jud. Hunedoara (azi, Alba), dintr-o familie de țărani. După efectuarea studiilor primare și secundare la școlile din Vinerea, respectiv Orăştie, se înscrie la liceu în Sibiu, unde în anul 1873 obține bacalaureatul. La scurt timp, tânărul Ioan studiază dreptul la Universitățile din Graz și Budapesta, la aceasta din urmă obținându-și doctoratul în anul 1883. Era și un excelent vorbitor al limbilor maghiară, germană şi franceză.

        La scurt timp este angajat la Tribunalul din Deva și pune bazele la Orăștie unui birou de avocatură. Peste numai doi ani, Ioan Mihu va înființa Banca „Ardeleana”, una dintre cele mai importante instituții financiare din întreaga țară la acea vreme, având ca scop principal sprijinirea vieţii culturale, economice, sociale și spirituale a românilor din zonă.

        Între 1883 și 1901 Ioan Mihu a fost, practic, liderul activităților sociale și culturale ale românilor din zona Orăștiei, îndeplinind diferite funcții, cum ar fi: preşedinte al comitetului parohial şi al „Societăţii de lectură a intelectualilor români” din Orăştie, director al Asociaţiunii culturale ASTRA, preşedinte al Partidului Naţional din Orăştie, preşedinte al „Reuniunii Economice”, care susținea progresul agricol, industrial şi comercial al românilor din judeţul Hunedoara. De asemenea, a fost membru al Sinodului arhidiecezan şi asesor al Consistorului Bisericesc din Sibiu.

        Pe plan politic, a insistat de fiecare dată când a avut ocazia pentru promovarea conștiinței naționale a românilor din Transilvania, dovada cea mai clară în acest sens îl constituie încheierea acordului dintre românii, maghiarii și sașii din oraşul Orăştie care a contribuit la emanciparea social-culturală a românilor din această zonă.

        În urma unor nemulțumiri și neînțelegeri legate de relațiile româno-maghiare, Ioan Mihu renunță la conducerea băncii „Ardeleana” în anul 1901 și se retrage în localitatea natală, dedicându-se agriculturii.

        Între anii 1909 și 1910, marele mecenat contribuie financiar cu 10.000 coroane pentru fondarea unei societăţi de teatru românesc și cu suma de 25.000 de coroane pentru întemeierea unui fond al ziariştilor români din Ungaria. De asemenea, un număr mare de studenți cu posibilități financiare reduse au primit burse de studiu din partea filantropului [A se vedea Telegraful Român, nr. 50/5iulie 1927].

        Un amănunt interesant este faptul că, la scurt timp după trecerea la cele veșnice a mitropolitului Ioan Mețianu din februarie 1916, între numele vehiculate pentru ocuparea scaunului mitropolitan de la Sibiu se numără și cel al lui Ioan Mihu [A se vedea Visarion Rășinăreanu, arhiereu-vicar Sibiu, „Un mecenat uitat: Dr. Ioan Mihu”, în Revista Teologică, nr. 3/2002, p. 4]. Cert este că, după alegerea lui Vasile Mangra ca mitropolit al Ardealului, Ioan Mihu demisionează din funcția de asesor consistorial, nemulțumit de abordarea anumitor probleme de ordin cultural.

        După Marea Unire de la 1918, Ioan Mihu se retrage definitiv din viața publică, refuzându-i inclusiv pe Iuliu Maniu și Ion Brătianu care-i promiseseră un loc de senator sau deputat în Parlamentul României Mari. Ultimii ani ai vieții sale îi va petrece la casa sa din Orăștie (astăzi actualul sediu al Protopopiatului Ortodox).

        Pentru meritele sale în promovarea culturii și emancipării românilor din Transilvania, Regele Ferdinand I al României l-a decorat în 1922 cu Coroana României în cel mai mare grad, gradul de Mare Cruce, și este ales ca membru onorific în Societatea Regală Geografică a României.

        Trece la cele veșnice la data de 2 iulie 1927, nu înainte de a lăsa prin testament întreaga avere Arhiepiscopiei Sibiului, cu scopul de a înființa o fundație care să-i poarte numele, destinată susținerii financiare a unor școli, parohii sărace, biblioteci parohiale sau a altor instituții sociale sau culturale. Redau aici un fragment din testamentul său: „Născut din o familie fruntașe de țărani și trăind viața mea între țăranii noștri, am avut o deosebită iubire pentru ei, ceiace mi-au răsplătit-o cu cinste și iubire generală, drept aceia am închinat și eu averea mea spre binele poporului meu” [Telegraful Român, nr. 51/9 iulie 1927, p. 1].

        La slujba înmormântării care a avut în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Orăștie au participat consilierul Vasile Bologa și arhimandritul Vasile Stan (trimișii mitropolitului Nicolae Bălan), dar și protopopul de Orăștie, Vasile Domșa, care i-a fost și duhovnic [A se vedea Telegraful Român, nr. 51/9 iulie 1927]. Este înmormântat în cimitirul ortodox din Vinerea alături de părinţii săi şi fratele mai mic.

        La 11 ani după trecerea sa la cele veșnice, Editura Arhidiecezană din Sibiu scoate la lumină lucrarea dr. Ioan Mihu „Spicuiri din gândurile mele”, ce cuprindea fragmente din viața acestui mare filantrop.

        Datorită faptului că și-a lăsat întreaga avere Mitropoliei Ardealului, Ioan Mihu se înscrie în rândul marilor filantropi ai Bisericii noastre strămoșești, fiind și un adevărat model de patriotism și iubire față de semeni.