Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

vineri, 11 decembrie 2020

DR. GENERAL PARTENIE CIOPRON, EPISCOPUL ARMATEI ROMÂNE

 

        Biserica Ortodoxă Română şi Armata Română au scris pagini de istorie între graniţele fireşti şi nefireşti ale unui popor răstignit şi înălţat pe culmile suferinţei şi muntele fericirilor” [† Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, ,,BISERICA ŞI ARMATA: DE LA JERTFĂ LA SFINŢENIE” în MISIUNEA, Revista Centrului de Cercetare și a Conlucrării Bisericii Ortodexe cu Armata României ,,General Paul Teodorescu”, anul I, nr. 1, 2014, Râmnicu Vâlcea, p. 3].

        Partenie Ciopron s-a născut la data de 30 septembrie 1896 în satul Păltiniş, aproape de Dărăbani (în prezent județul Botoșani) [Dumitru Grama, ,,Episcopul General de Brigadă Dr. Partenie Ciopron – 12 de ani de la nașterea sa”, în Revista de cultură România, Roman, Neamț, din 4 decembrie 2016]. Botezat cu numele de Ştefan-Petre, făce parte dintr-o familie cu șase copii.

        După absolvirea şcolii primare din satul natal, a absolvit Școala de Cântăreți Bisericești din Iași [Colonel Dr. Petre Otu, Din activitatea episcopului general de brigadă dr. Partenie Ciopron, în „Armata și Biserica”, nr. 4/1996, p. 232]. Atras de viața monahală, tânărul Partenie va fi primit ca frate la mănăstirile Gorovei și Slatina, din județul Suceava. ,,În Războiul pentru Întregirea României, a fost  încorporat la data de 01 noiembrie 1916 în Regimentul 29 Infanterie-Dorohoi, fiind combatant pe front. A luptat ca soldat și subofițer, fiind rănit la data de 12 iulie 1917, în luptele purtate în zona Cașin-Oituz. A fost decorat cu medalia Crucea Comemorativă cu baretele, Oituz și Carpați”. [Pr. Prof. Dr. Acad. Mircea Păcurariu,,Dicționarul Teologilor Români”, ediția a II-a, București, Editura Enciclopedica, București 2002, p. 101].

        După terminarea războiului, s-a călugărit la 21 mai 1921 la Mănăstirea Slatina, cu numele de Partenie. În același an, la 22 iulie 1921, este hirotonit ierodiacon de către mitropolitul Pimen Georgescu al Moldovei și numit slujitor la Catedrala Mitropolitană din Iași [Dicționarul Teologilor Români – ,,Partenie Ciopron”]. În paralel cu slujirea urmează apoi studii la Seminarul „Veniamin Costachi” din Iași (1922-1929) și la Facultatea de Teologie din Cernăuți (1929-1933), susținându-și examenul de licență cu teza „Despre castitate” [Ibidem]. În anul 1937 obține titlul științific de doctor în teologie la Universitatea din Cernăuți cu teza „Arhieria Mântuitorului Iisus Hristos după rânduiala lui Melchisedec. Studiu exegetic și istoric” [Grigore Radoslavescu,Tableta de observator: ,,Ultimul episcop militar”, 26 iunie 2007, Ziarul Lumina din 15 iunie 2013].

        În perioada de existență (1921-1948), Episcopia Armatei a fost condusă de trei episcopi: Iustinian Teculescu, Ioan Stroia, Partenie Ciopron.

        Episcopul Iustinian Teculescu, deși a fost pentru puţin timp la conducerea Episcopiei Armatei, este important prin aceea că a constituit primul nucleu de cadre ale clerului militar (15, din care 11 preoţi ce participaseră pe front) și a contribuit la întocmirea Regulamentului pentru punerea în aplicare a Legii privitoare la organizarea clerului militar.

        Episcopul Ioan Stroia a avut cea mai lungă păstorire, 12 ani, fiind la conducerea acesteia până la decesul său, la 18 aprilie 1937. În timpul său s-a mutat sediul Episcopiei Armatei, de la București la Alba Iulia, a crescut efectivul de preoţi militari și au fost elaborate două importante norme legislative – Instrucţiuni provizorii asupra Serviciului religios în timp de pace și în timp de război, în anul 1931, și Legea pentru organizarea clerului militar, 1937.

        Al treilea, Partenie Ciopron, este considerat ca cel care avut cele mai importante realizări: a revigorat instituţia clerului militar prin creșterea numărului de preoţi, prin desfășurarea activităţilor pe baza unui plan unitar urmărit cu fermitate, vizite pastorale în toate garnizoanele. În perioada participării României la cel de-al Doilea Război Mondial (1941-1945), preoţii militari activi și cei mobilizaţi au însoţit trupele române în ambele campanii, de Est și Vest. După data de 23 august 1944 s-a trecut la implemntarea sistemului sovietic, în acţiunea de realizare a Armatei Populare, considerată de tip nou. După proclamarea Republicii Populare Române (30 decembrie 1947) și abdicarea silită a Regelui Mihai I, Episcopia Armatei a fost desfiinţată. Aceasta s-a făcut prin Legea privind regimul general al cultelor, din 4 august 1948 [Aurel Pentelescu, Ionuţ-Constantin Petcu „Episcopii Armatei Române”, București, 2016, pp. 271, 275, 278, 281].

La data de 17 iunie 1937, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a propus Ministerului de Război o listă de 3 candidați pentru demnitatea de „episcop al Armatei” cu sediul la Alba Iulia. Cei trei candidați propuși erau arhimandritul Iuliu Scriban, profesor la Facultatea de Teologie din Chișinău; arhimandritul Partenie Ciopron, de pe lângă Mitropolia Moldovei, și preotul Anton Angelescu (viitorul episcop Antim Angelescu) de la Galați. Ministerul de Război l-a recomandat Regelui Carol al II-lea al României pe Arhim. Partenie Ciopron, acesta fiind hirotonit arhiereu la 25 septembrie 1937 în Paraclisul Palatului Patriarhal din București [Pr. drd. Petru Pinca, Partenie Ciopron (1896–1980), Episcop al armatei române (1937–1948) – viața și activitatea”, în „Altarul Reîntregirii”, nr. 2/mai-august 2007, p. 194-195].

        P.S. Partenie a fost înscăunat ca episcop la 8 octombrie 1937, la Castelul Peleș, fiind înaintat la gradul de general de brigadă și numit în funcția de inspector al clerului militar. În această calitate a participat la elaborarea actelor normative care au conturat statutul preotului militar. Printre realizările sale ca episcop pot fi menționate următoarele: dotarea sediului episcopal din Alba Iulia cu veșminte, cărți de cult și mijloace de transport; creșterea numărului preoților militari de la 30 (1937) la 108 (1941); înființarea unui serviciu de evidență contabilă prin care s-a realizat o mai bună chivernisire a fondurilor; dotarea locașurilor de cult militare cu mobilier, obiecte de cult, cărți, veșminte etc.; îndrumarea preoților militari în realizarea de schițe ale cimitirelor militare, liste de nume ale eroilor români căzuți în Rusia etc. [Ibidem].

        După alegerea și întronizarea sa la data de 10 octombrie 1937, în Catedrala din Alba Iulia, în Scaunul Episcopal, Generalul de Brigadă Dr. Partenie Ciopron a demarat procesul de „organizare” a Inspectoratului Clerului Militar, și de creare a cadrului adecvat de acțiune al preoților militari, a căror numire a hotărât să se facă în urma susținerii unor concursuri.

        În prima sa scrisoare pastorală către preoții militari din subordine, aflați pe tot cuprinsul țării, datată la 20 noiembrie 1937, episcopul Armatei, Partenie Ciopron, scria: „Ca fost ostaș, îmi dau seama ce influență are cuvântul preotului, mai ales în împrejurări grele. Și astăzi, după 20 de ani, am înaintea ochilor figura preotului militar de pe front (preotul Ion Danalachi, confesorul Regimentului 29 Infanterie Dorohoi), la care mă uitam ca la un trimis al lui Dumnezeu, și îmi amintesc cu emoție de cuvintele pe care ni le spunea înainte de începerea luptelor, oțelindu- ne sufletele:

        ,,Viața unui om – spunea el – oricât de lungă ar fi, nu reprezintă aproape nimic față cu veșnicia; deci a- ți încheia viața mai târziu sau mai devreme, n-are importanță, însă foarte important este felul cum ți-ai încheiat viața și ce moștenire ai lăsat urmașilor tăi. Acel om se poate socoti pe deplin fericit, pe care sfârșitul vieții l- a găsit făcându-și datoria” [Dumitru Grama, ,,Episcopul General de Brigadă Dr. Partenie Ciopron – 12 de ani de la nașterea sa”, în Revista de cultură România, Roman, Neamț, din 4 decembrie 2016].

        Prin Decretul Regal din 18 iunie 1924 se promulgă Legea şi Regulamentul privitor la organizarea clerului militar, act normativ destinat: „să asigure soldatului român o educaţie sufletească, şi să manifeste iubire de neam şi de ţară”. Un moment extrem de important îl reprezintă apariția în luna mai 1940 la Alba Iulia a revistei ,,Arma Cuvântului” [Pr. drd Petru Pinca, „Partenie Ciopron (1896–1980), Episcop al armatei române (1937–1948) - viața și activitatea”, în Altarul Reîntregirii, nr. 2/mai-august 2007, pp. 196-199. Vezi și Dascălu Silviu, ,,Episcopul Partenie Ciopron pomenit la Bălți”, în Ziarul Lumina din 30 iulia 2020, p. 7], Buletinul Episcopiei Armatei, care se va dovedi cea mai puternică, reprezentativă și influentă revistă de pe Frontul de Est. După cum sugerează chiar titlul ei, revista punea în legătură două instituții fundamentale ale țării, Armata și Biserica.

        Episcopul Partenie Ciopron, referindu-se la obiectivele publicației, declară că în paginile acesteia vor fi prezentate: probleme de actualitate, care interesează cadrele militare, rezultatele activității preoților, se vor dezbate toate problemele care privesc fortificarea sufletească a ostașului român. În perioada 1940-1944, durata celor patru ani de apariție a revistei, au fost editate 19 fascicole, cuprinzând 48 de numere și 1053 de pagini, în interiorul cărora deslușim profunzimea pastorației clerului militar, duritatea încleștărilor de pe front, eroismul, tăria morală și spiritul de jertfă al ostașilor noștri.

        Locotenent de episcop al Hotinului, cu sediul la Bălți (1941-1944). În perioada celui de-al doilea război mondial s-a ocupat cu îndrumarea spirituală a ostașilor români care luptau pe frontul de est, celebrând slujbe religioase, susținând conferințe, îndrumându-i pe preoții militari și tipărind cărți de rugăciuni etc.

        A susținut războiul pentru eliberarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord. După eliberarea teritoriului Basarabiei de sub ocupația sovietică, P.S. Partenie a îndeplinit și funcția de locotenent de episcop al Hotinului, cu sediul la Bălți (1941-1944) [Ibidem]. S-a ocupat cu coordonarea vieții bisericești din Episcopia Hotinului și cu reîncreștinarea ortodoxă în spațiul eliberat de sub bolșevici, manifestându-se prin atitudinea anticomunistă și tipărind și o revistă cu titlul „Biserica basarabeană”. A fost decorat în timpul campaniei de pe frontul de est cu Ordinul „Coroana României” cu spade, în grad de Mare ofițer [Ibidem].

        În activitatea sa din timpul războiului a fost ajutat de episcopul Hușilor, Grigore Leu, ce era foarte activ luptător împotriva comunismului, făcând următorul indemn către preoți: „Să nu așteptați să vedeți lacrimile curgând la poarta și ușa credincioșilor, ca să cercetați personal nevoile credincioșilor ce-i păstoriți. În primul rând să-i mângăiați, iar apoi să-i ajutați, numai așa uniți în suflet și simțire, păstor cu păstoriți vom face graniță și vom zice-pe aici nu se trece”! [Pr. Dr. Hurjui Nicolae, Omul și Fapta – Episcopul Grigorie Leu,  Episcopia Hușilor, 2000, p. 87. Grigorie Leu (n. 2 mai 1881, Țuțcani, Județul Covurlui, astăzi în județul Vaslui – d. 1 martie 1949, Huși) a fost un episcop ortodox român, care a ocupat mai întâi scaunul episcopal al Argeșului (1936-1940), apoi pe cel al Hușilor (1940-1949). A fost unul dintre nenumărații ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române care a intrat în conflict cu regimul comunist. „Biserica Română nu e deasupra neamului, ci se contopeşte firesc şi armonios cu neamul pe care îl slujeşte, îl sfinţeşte, în limba, spiritul şi sufletul său” (Cuvânt, Episcop de Huși, Grigorie Leu)].

        În 1941, în fruntea unui sobor de 12 preoți, cutreieră ținutul Basarabiei până la Tiraspol [Ibidem], căutând refacerea morală a românilor ortodocși. Episcopul Leu repetă acțiunea în 1942 cu un număr de 16 preoți, până la Odessa [Ibidem]. Episcopul Partenie, cunoscător al situației românilor din Basarabia din perioada când se afla la Episcopia de Bălți, trecu Nistrul împreună cu Armata Română și intră în orașul Tiraspol, unde nu mai fusese niciun episcop de 23 ani.

        Aici a împărțit locuitorilor români și ruși cruciulițe, iconițe și cărți de rugăciuni, fiind asaltat de către mulțime. La 2 iunie 1943, de ,,Înălțarea Domnului” și ,,Ziua Eroilor”, a celebrat Sf. Liturghie în Catedrala orașului Tulcin din Trasnistria, precum și slujba de pomenire a eroilor în cimitirul militar. Începând cu data de 23 august 1944, timp de patru ani, Episcopia Armatei a dus o luptă între pastorație și înregimentare în regimul comunist impus de armata sovietică.

                                                                                                                                       Pr. Ioan PETRU