Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

marți, 8 decembrie 2020

«MAICA DOMNULUI – NĂDEJDEA, BUCURIA ŞI APĂRĂTOAREA NOASTRĂ» CUVÂNT PASTORAL LA ÎNCEPUTUL POSTULUI ADORMIRII MAICII DOMNULUI

 




 

Mama Lui a zis celor ce slujeau: Faceţi orice vă va spune El…” (Ioan 2, 5)

 

Iubiţi credincioși,

       

Întregul an bisericesc, cuprins între cele două mari praznice ale Maicii Domnului, Nașterea și Adormirea ei, are patru perioade mari de post rânduite astfel încât viaţa noastră să fie o continuă pregătire, o călătorie duhovnicească a noastră cu Hristos şi împreună cu toţi sfinţii spre Împărăţia Cerurilor. Biserica a rânduit ca în fiecare an să avem în mod regulat un timp de pregătire pentru viaţa viitoare, un timp în care acordăm o mai mare prioritate grijii pentru suflet decât grijilor lumii acesteia.

        Postul Paştilor este cel mai important şi cel mai aspru post în Biserica Ortodoxă, iar cel al Adormirii Maicii Domnului îi urmează acestuia în asprime. Creştinii din primele veacuri se pregăteau pentru toate sărbătorile prin postire, rugăciune, mărturisirea păcatelor şi împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Mântuitorului. În secolele V şi VI, cultul Maicii Domnului a fost generalizat şi, odată cu zidirea de către împăratul Mauriciu (582-603), în grădina Ghetsimani, a unei frumoase biserici dedicate Maicii Domnului, praznicul Adormirii Maicii Domnului a ajuns să fie stabilit pe 15 august. Foarte curând în jurul acestei date a apărut şi postul pregătitor pentru această importantă sărbătoare. Din evlavie pentru Maica Domnului, unii creştini posteau, în unele părţi ale Răsăritului Ortodox, chiar 40 de zile din dorinţa de a se pregăti ca în perioada prepascală pentru sărbătoarea trecerii la viaţa cea veşnică a Maicii Domnului. Data şi durata acestui post au fost definitiv stabilite abia în secolul al XII-lea, la un sinod ţinut la Constantinopol în 1166, în care s-a hotărât ca postul să înceapă pretutindeni în Biserica Ortodoxă la 1 august şi să dureze până la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august).

        Dragostea şi recunoştinţa faţă de Maica Domnului sunt motivele pentru care creştinii au respectat cu sfinţenie acest post încă din primele veacuri. Textele liturgice atât de frumoase care se cântă în această perioadă de pregătire duhovnicească ne insuflă multă încredere şi nădejde în sprijinul şi ajutorul Preacuratei Fecioare. O cântăm şi îi mulţumim pentru toate binefacerile pe care ea ni le arată şi astfel o numim: „bucuria noastră”, „acoperământul şi sprijinul nostru”, „calda noastră folositoare”, „toiag al bătrâneţilor”, „lumina a toată lumea”, „mângâierea credincioşilor”, „apărătoarea şi scăparea tuturor creştinilor”.

        Mijlocirea Maicii Domnului, rugăciunile ei, prezenţa ei lângă Tronul Judecăţii sunt o comoară a Bisericii, un dar nepreţuit al bunătăţii lui Dumnezeu. A vrut Stăpânul a toate să Se întrupeze, să moară şi să învieze pentru a ne dărui viaţa Sa cea veşnică, însă nu S-a oprit aici cu iubirea Sa, ci însăşi pe Maica Sa, care L-a născut, a făcut-o Mama noastră, făcându-ne fraţi ai Săi. Ne-a dăruit o inimă de mamă care bate în ceruri pentru noi, care e sensibilă şi atentă la toate durerile şi suferinţele noastre şi căreia Fiul ei întotdeauna îi ascultă toate cererile. Nepreţuit şi adânc dar al iubirii de oameni a lui Dumnezeu sunt rugăciunile şi mijlocirile Maicii Domnului şi de aceea creştinii au dorit întotdeauna să adâncească această comuniune cu Preacurata Fecioară Maria prin perioade de post aspru, prin cântări pline de bucurie, prin spovedanie sinceră şi prin multe milostenii.

        Prezenţă discretă şi plină de bunătate, încă din timpul vieţii pământeşti, Maica Domnului ne-a lăsat un îndemn atât de profund rostit la nunta din Cana care se rezumă la aceste câteva cuvinte: „faceţi orice vă va spune El!”, prin care ne indică faptul că mijlocirile ei vor fi întotdeauna ascultate dacă şi noi ne vom supune voia noastră voii lui Dumnezeu. Toată literatura patristică vede în acest îndemn tainic un testament al Preacuratei Fecioare prin care ea ne învaţă şi ne oferă soluţia de a ieşi din toate problemele grave cu care ne confruntăm. Prin acest testament al ei ea spune continuu: „Dacă vreţi ca rugăciunile mele şi ale voastre să fie ascultate, atunci ascultaţi de voia Fiului meu, ascultaţi de glasul conştiinţei voastre, păziţi poruncile, îndreptaţi-vă viaţa, veniţi înapoi prin pocăinţă şi prin spovedanie în Casa Fiului meu, care este Sfânta Biserică, nu staţi în afara ei, nu o părăsiţi prin păcate, ajungând astfel pradă lupilor întunericului!”.

 

Iubiţi credincioși,

        Trecem printr-o perioadă grea din viaţa noastră. Nădejdea să nu ne-o pierdem. Avem un mare sprijin şi un mare ajutor în mijlocirile Maicii Domnului. Ea vrea şi poate să ne ajute dacă şi noi schimbăm ceva în viaţa noastră! Fiecare dintre noi ştie ce are de îndreptat. Fiecare dintre noi ştie care este prăpastia sufletească ce ne ține departe de viața lui Dumnezeu. Este vremea pocăinței, a întoarcerii inimilor spre Domnul, prin lepădarea oricărei patimi care înrobește viața noastră. Să ne întoarcem sincer la Dumnezeu, așa cum au făcut-o ninivitenii pe care Dumnezeu atât de repede i-a iertat, cu toate că ei nu au avut o mijlocitoare atât de sfântă în cer, precum o avem noi pe Maica Domnului!

        Mare și minunat este Dumnezeul nostru! El poate schimba totul într-o clipă, dacă şi noi ne întoarcem spre El din tot sufletul. Nu putem cere izbăvire de încercări, de boală, stăruind în păcate! Rostim la fiecare slujbă frumoasa rugăciune pentru încetarea pandemiei, zicând „primește pocăința noastră pentru păcate”. Însă, de prea multe ori, pocăința rămâne doar pe buze și nu schimbăm nimic, fiind cu inima departe de Domnul. De aceea, să ascultăm de glasul lui Dumnezeu care prin prorocul Isaia astfel mustra pe poporul ales, cuprins de necazuri şi suferinţe: „Când ridicaţi mâinile voastre către Mine, Eu Îmi întorc ochii aiurea, şi când înmulţiţi rugăciunile voastre, nu le ascult. Mâinile voastre sunt pline de sânge; spălaţi-vă, curăţiţi-vă! Nu mai faceţi rău înaintea ochilor Mei. Încetaţi odată! Învăţaţi să faceţi binele, căutaţi dreptatea, ajutaţi pe cel apăsat, faceţi dreptate orfanului, apăraţi pe văduvă!” (Isaia 1, 15-17).

        În aceeaşi situaţie ne aflăm şi noi. Avem atât de mult nevoie de ajutorul lui Dumnezeu! Cheia este însă la noi. Dumnezeu aşteaptă o schimbare de la noi, iar în acest efort de renunţare la păcat Maica Domnului ne este ajutătoare şi mijlocitoare. De aceea, în acest post, care acum începe, îndemnăm pe toţi preoţii să săvârșească zilnic Sfânta Liturghie dimineaţa şi Paraclisul Maicii Domnului seara, chemând pe cât mai mulţi credincioşi să îi însoțească cu rugăciunile lor în aceste frumoase slujbe ale Bisericii. Pomenirile pe nume la proscomidie ne pun pe toţi, vii şi adormiţi, în Iubirea milostivă și iertătoare a lui Dumnezeu. Mântuitorul Hristos este jertfa noastră, este Mielul pururea junghiat, Care Se aduce şi care Se lasă adus de noi la fiecare Liturghie pentru iertarea păcatelor noastre. Lângă acest Miel aflat în stare de jertfă, în faţa iubirii Tatălui suntem şi noi prezenţi prin pomenirile pe nume şi prin miridele pe care preotul le scoate la proscomidie pentru fiecare dintre noi.

        Să ne bucurăm mereu de această mare şansă de a aduce zilnic lui Dumnezeu jertfa pe care El ne-o dăruiește şi pe care a rânduit să o aducem! Sfânta Liturghie este şansa vieţii noastre, ea ţine întreaga lume şi de aceea să ne străduim, după putere, fiecare să luăm parte la această Cină cerească la care stăm la masă cu Dumnezeu, Ajutorul, Nădejdea și Mântuirea noastră!

                                                                        † Laurenţiu,

                                            Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului