Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

vineri, 11 decembrie 2020

CONFERINȚE PREOȚEȘTI DE TOAMNĂ ÎN ARHIEPISCOPIA SIBIULUI

 

         Preoții din cele 10 protopopiate ale Arhiepiscopiei Sibiului au posibilitatea să participe în perioada 15-20 octombrie la conferințele preoțești de toamnă. Din cauza pandemiei cu noul tip de coronavirus și pentru a preveni răspândirea infectării, conferințele de toamnă din Arhiepiscopia Sibiului se desfășoară în mediul online.

        Prima conferință preoțească de toamnă din Arhiepiscopia Sibiului a avut loc joi, 15 octombrie, și a reunit slujitorii sfintelor altare din protopopiatele Sibiu, Avrig și Săliște. Tema conferinței a fost „Pastorația familiei și filantropia ortodoxă de ieri și de azi”. Lucrările conferinței preoțești au fost prezidate de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a prezentat la începutul conferinței un referat intitulat „Liturghia și filantropia. Daruri ale Duhului Sfânt” prin care a subliniat legătura dintre cultul, credința, trăirea spirituală a Ortodoxiei și faptele bune.

        „Prin Sfânta Liturghie omul îşi găseşte sensul adânc al existenţei sale, şi anume detaşarea de viaţa egoistă şi umplerea de viaţa infinită a comuniunii dragostei jertfelnice a Sfintei Treimi. Scopul existenţei umane este dăruirea de sine. Viaţa noastră e un dar al lui Dumnezeu. De aceea trebuie s-o întoarcem lui Dumnezeu ca darul nostru şi de aceea fiecare ectenie a Liturghiei ortodoxe se termină cu îndemnul: «Pe noi înşine şi unii pe alţii şi toată viaţa noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm». Iubirea altruistă a lui Hristos pe care o gustă sufletul omului îl face pe acesta capabil să se dăruiască lui Dumnezeu şi aproapelui. Căci din dăruirea de sine a unuia ia putere să se dăruiască celălalt şi-l face pe cel dintâi să răspundă cu o dăruire şi mai mare, căci doar nobleţea dăruirii de sine arătată semenului îl poate mişca pe acesta şi îl poate atrage spre dăruirea sa supremă lui Dumnezeu”, a subliniat ÎPS Mitropolit Laurențiu.

       

        Familia creștină și pastorația

        Conferința a continuat cu prelegerea pr. prof. dr. Vasile Mihoc, invitat al organizatorilor pentru a vorbit preoților despre „Familia creștină în lumina Sfintei Scripturi”. Mai apoi, preoții au avut posibilitatea să asculte prezentarea preotului Cristian Ioan Nicolae de la Parohia Turnu Roșu din Protopopiatul Avrig, intitulată „Cateheza parohială – modalitate de predare a învățăturii ortodoxe către tineri”. Ultimul referat susținut în cadrul conferinței a fost intitulat „Repere actuale privind activitatea misionară a preotului în mediul rural: provocări, șanse din perspectiva pastorației familiei de azi” și a fost pregătit de preotul Bogdan Fluieraș din Parohia Sibiel, Protopopiatul Săliște.

        Întâlnirea preoților din cele trei protopopiate menționate a continuat cu discuții pe marginea celor prezentate.

        Preoții din Protopopiatele Mediaș și Agnita s-au întâlnit vineri, 16 octombrie, în mediul online, la cea de-a doua conferință preoțească de toamnă din Arhiepiscopia Sibiului. Lucrările conferinței au fost prezidate de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Tema conferinței a fost „Pastorația familiei și filantropia ortodoxă de ieri și de azi”, iar invitatul preoților din cele două protopiate amintite a fost prof. univ. dr. Paul Brusanowski de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. Prelegerea invitatului a fost intitulată „Aspecte ale filantropiei în trecutul Bisericii Ortodoxe Române” și a evidențiat lucrarea misionară făcută în special la bolnițele din mănăstiri.

        Preoții participanți au avut posibilitatea să asculte prelegerea intulată „Liturghia și filantropia. Daruri ale Duhului Sfânt” a ÎPS Mitropolit Laurențiu, iar mai apoi referatul „Pastorația familiilor tinere în contextul actual al societății seculare” al pr. Flaviu Fleșer din Parohia Mediaș-Cimitir, Protopopiatul Mediaș. Ultimul referatul prezentat s-a intitulat „Impactul fenomenului migrației și identificarea unor soluții misionar-pastorale pentru familiile împărțite” și a fost elaborat de pr. Marius Andrei Briscan de la Parohia Vecerd, Protopopiatul Agnita.

        Conferințele preoțești de toamnă au continuat în Arhiepiscopia Sibiului prin întâlnirea în mediul online a slujitorilor sfintelor altare din Protopopiatul Brașov, Protopopiatul Bran-Zărnești și Protopopiatul Prejmer-Săcele. Lucrările au fost prezidate de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

        Discuțiile din cadrul conferinței online s-au concentrat în jurul temei „Pastorația familiei și filantropia ortodoxă de ieri și de azi”. După cuvântul de binecuvântare al ÎPS Mitropolit Laurențiu, a vorbit invitatul preoților brașoveni la această conferință, pr. lect. univ. dr. Ilarion Mâță de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, consilier social în cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, ctitor al Așezământului socio-cultural de la Hârja, județul Bacău. Părintele Ilarion Mâță a susținut o prelegere intitulată „Managementul unei instituții social-filantropice” și a prezentat preoților brașoveni modalitățile prin care parohiile pot deveni organizații filantropice, cum se pot acredita și licenția ONG-uri și servicii filantropice, iar mai apoi a prezentat lucrarea și misiunea Federației „Filantropia” a Patriarhiei Române și proiectul din Parohia Hârja, model de bune practici în domeniul asistenței sociale la nivelul Uniunii Europene.

       

        Pastorație și filantropie

        Conferința a continuat cu referatul „Lucrarea filantropică în mediul urban. Modalități practice de realizare”, prezentat de pr. Aurelian Nicu Reit de la Parohia Brașov-Tocile II, Protopopiatul Brașov. Părintele Liviu-Florin Ivănușcă din Parohia Dumbrăvița, Protopopiatul Bran-Zărnești, a prezentat mai apoi referatul „Filantropia românească. Privire transilvăneană”, iar părintele Antonio Aroneasa de la Parohia Săcele-Satulung 1, Protopopiatul Prejmer-Săcele, a prezentat referatul intitulat „Pastorația tinerilor azi”. Ultimul referat prezentat a fost intitulat „Pastorația familiei creștine în contextul societății secularizate. Sfânta Scriptură – mijloc misionar în pastorația familiei”, elaborat de preotul Cornel Toma de la Parohia Brașov-Noua II, Protopopiatul Brașov.

        Conferința s-a încheiat cu discuții legate de misiunea filantropică la care sunt chemați preoții în lucrarea lor, mai ales în această perioadă de criză provocată de pandemia cu noul tip de coronavirus.

        Ultima conferință preoțească de toamnă din acest an în Arhiepiscopia Sibiului a adunat preoții din Protopopiatul Făgăraș și din Protopopiatul Rupea, județul Brașov. Conferința organizată online a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

        În prima parte a conferinței, preoții au avut posibilitatea să asculte un cuvânt de binecuvântare al ÎPS Mitropolit Laurențiu, iar mai apoi, prelegerea pr. conf. univ. dr. Daniel Buda, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. Părintele decan a vorbit preoților despre pastorația în diaspora, aducând mărturii și exemple din experiența sa vastă în slujirea românilor din comunitățile din Elveția. Intitulată „Câteva gânduri despre pastorația copiilor în comunitățile românești din diaspora”, prelegerea părintelui Daniel Buda a evidențiat principalele caracteristici ale misiunii ortodoxe în rândul copiilor din comunitățile românești din diaspora.

       

        Migrație și secularizare

        În a doua partea a conferinței, preoții din cele două protopopiate au ascultat referatele citite de doi slujitori ai sfintelor altare. Cele două referate au continuat tema pastorației familiei, atât în țară, cât și în diaspora. Astfel, părintele Cristian Mihai Joița de la Parohia Săsciori, Protopopiatul Făgăraș, a prezentat referatul intitulat „Impactul fenomenului migrației și identificarea unor soluții misionar-pastorale pentru familiile împărțite”, iar părintele Emanuel-Lucian Stupu de la Parohia Comăna de Jos, Protopopiatul Rupea, a prezentat referatul intitulat „Pastorația familiei creștine în contextul societății secularizate. Sfânta Scriptură – mijloc misionar în pastorația familiei”.

        Conferința s-a încheiat cu discuții legate de cele prezentate în cadrul întâlnirii și cu îndemnul ÎPS Mitropolit Laurențiu adresat preoților de a intensifica pastorația, cateheza și misiunea în rândul familiilor, în special în rândul copiilor și tinerilor.

Dr. Ștefan MĂRCULEȚ