Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

luni, 9 martie 2020

Eugeniu Dobrotă – o enciclopedie a comunei Poiana Sibiului (1893 – 1973)

În galeria oamenilor cu care se mândrește comuna Poiana Sibiului, se remarcă în mod deosebit Eugeniu Dobrotă, prin erudiția sa. Este fiul preotului Nicolae Dobrotă și se naște pe data de 23 Decembrie 1893. După școala primară din comună urmează liceul românesc din Sibiu și Brașov. Din mărturiile fiicei sale reiese faptul că a fost coleg de clasă cu marele filosof și eseist Lucian Blaga, și el fiu al preotului din Lancrăm. Urmează Teologia la Sibiu și cea de a doua facultate, de medicină, la Cluj. De remarcat este faptul că la medicină îl cunoaște pe ilustrul medic Iuliu Hațieganu, nume pe care îl poartă astăzi Facultatea de Medicină din Cluj–Napoca. Devine specialist în obstetrică și ginecologie, conferențiar universitar, cu specializare la Budapesta. Profesează meseria de medic de țară, fiind cunoscut în toată zona ca fiind un medic foarte bun, renunțând astfel la cariera universitară.
Are preocupări de intelectual, scriind cărți de specialitate, cum ar fi Curs de ginecologie. Bolile de femei și vindecarea lor. Totodată mai scrie și romane cum ar fi Soarele din Piatra–Albă. Roman din Carpați; însemnări de călătorie: Spre soarele de la Assuan. Tipărește și o broșură cu poezii adunate de la bătrânii satului, intitulată Lăcrimioare. Poezii poporale din timpul răsboiului 1914–1919. Eugeniu Dobrotă a început o monografie a comunei, care a rămas nefinalizată în manuscris, fiind preocupat de istoria satului unde s-a născutziceau ei la Poiana – unde au rămas de tot până în ziua de astăzi, amestecându-se și făcându-se un aluat cu oamenii pe care i-au găsit în Poiană atunci, și pe care ei i-au numit Vlașini, adecă Români. De-atunci sunt șeasesute de ani, și nimeni nu-și mai aduce aminte că odată unii dintre Poinari au fost de-ai lui Dobrotici și alții Vlașini. S-au împretinit toți, s-au încuscrit, s-au înfrățit și s-au făcut toți Vlașini, vorbind aceiași limbă.”
Aceste lucruri nu sunt consemnate în altă parte, însă știm că medicul erudit provine dintr-un neam vechi de preoți, a căror înaintași au fost ciobani. Avea o bibliotecă deosebită, cu piese rare. A fost prieten cu Mihail Sadoveanu și mitropolitul Nicolae Bălan. Profesează medicina în Poiana Sibiului și împrejurimi, unde se stinge în anul 1973, fiind înmormântat în cimitir în apropierea părinților. 

                                                            Pr. Marius-Ciprian Bogdan
                                                                                    Profesor Radu Bâja