Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

marți, 10 martie 2020

Semnalăm



La 10 decembrie a.c. Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, la iniţiativa Noastră şi pe baza recomandării Facultăţii de Teologie Andrei Şaguna  din Sibiu, a acordat titlul de Doctor Honoris Causa, Arhiepiscopului Calinic al Argeşului şi Muscelului. Asupra acestui eveniment sigur că relatăm în altă parte a ziarului, dar aici trebuie să amintim că noul decorat a venit înarmat cu zeci de volume ale operei sale dintre care vom încerca să prezentăm aici doar câteva pentru a trezi pofta de lectură a cititorilor noştri.
Un prim volum ce ne-a fost dăruit este Din suferinţele Sfintei Mari Uniri,  volum în care vlădica de la Argeş brodează câteva gânduri după toate dezastrele şi nenorocirile ce s-au abătut asupra României în decursul istoriei. Autorul redă în câteva crâmpeie de slovă marele zbucium din casa regală pentru a se hotărî cu înţelepciune istorică, mai ales în asemenea momente critice, drumul pe care trebuia pornit, având ca ţintă Unirea tuturor românilor. Regina Maria a fost cea care a stăruit şi s-a angajat într-o luptă hotărâtoare, ca Regatul României să intre în război de partea Antantei, având ca scop unirea cea sfântă a românilor. Figură de legendă, ce străluceşte şi din paginile acestei cărţi, Regina Maria, prin implicarea ei totală în tăvălugul războiului pentru întregirea neamului românesc, pe care l-a iubit cu înflăcărare, a scris cele mai frumoase pagini de devotament absolut şi dăruire totală faţă de ţara sa, România.
În discursul său de recepţie a titlului oferit de universitatea sibiană, Arhiepiscopul Calinic a vorbit despre Martin Opitz, un poet german îndrăgostit de români, care face obiectul unei lucrări în acest sens. Contemporan cu Mihai Viteatzu, Martin Opitz (poet german din Silezia) primeşte o catedră la nou înfiinţatul Colegiu Superior Reformat din Alba Iulia, care era frecventat şi de tineri români, având în vedere că avea în componenţă trei facultăţi: de Teologie, de Filozofie şi de Litere. El va preda la Alba Iulia poeţii clasici şi se ocupa de civilizaţia daco-romană. El este cel care se apleacă asupra studiului vechilor inscripţii romane adunând material pentru o lucrare vastă, Dacia Antiqua. Fire romantică, Martin Opitz, prefera natura pitorească a regiunii, munţii, manifestările artistice, jocurile românilor, portul tradiţional, petrecându-şi timpul liber prin satele româneşti. O lucrare deosebită, scrisă cu mult patos şi în care autorul tresaltă ori de câte ori regăseşte în scrierile lui Opitz, care au fost tipărite peste tot prin Europa, aspecte pozitive faţă de Ardealul pentru care ştim că dintotdeauna bate o inimă vlădicească la Curtea de Argeş.
Arhiepiscopul Calinic ne-a dăruit şi două volume de convorbiri. Primul, Convorbiri creştine cu Radu Comărnescu,  volum ce strânge între paginile sale interviuri radiofonice din cadrul emisiunilor intitulate: Convorbiri creştine. Cartea pune în faţa cititorului câteva gânduri ale unui trăitor al Ortodoxiei, care şi-a dedicat viaţa exclusiv slujirii lui Hristos prin slujirea semenilor. Al doilea volum, Calinic Argeşeanul la vama vremii. Dialoguri cu Nicolae Badiu, reuneşte întrebări şi răspunsuri pe teme de profunzime şi actualitate care ne pot fi tuturor de folos duhovnicesc.