Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

luni, 9 martie 2020

Interviu cu PS Macarie Drăgoi (II)





Preasfinția Voastră, se vorbește astăzi, tot mai apăsat, despre îmbătrânirea satului românesc și migrația de la sat la oraș; la oraș fiind credeți că mai poate „întineri” frumos un bătrân luat de fii săi la bloc sau un tânăr mai poate „îmbătrâni” frumos în înțelepciunea vârstei ?
Din experiență pot spune că un bătrân se adaptează foarte greu la traiul în bloc sau traiul în alt mediu față de cel al satului în care a trăit o viață. Asta dacă se adaptează, pentru că mulți, deși își iubesc foarte mult copiii și nepoții, pur și simplu nu pot să trăiască la oraș sau în străinătate și aleg să se întoarcă în țară, în satul lor, riscând să moară singuri. Este o tragedie. Cât privește tinerii, aici e altă problemă. Pentru cei care au plecat, deja, de la sate, probabil pentru majoritatea, importantă ar fi o conștientizare a faptului că satul e o valoare pe care nu trebuie să o abandoneze, nici disprețuiască. Și, pornind de aici, păstrarea legăturii sat-oraș, fie și sezoniere. Sunt convins că și dintr-o perspectivă strict pragmatică, cine reușește să aibă „țara sa”, cum spunem noi în limbajul comun, este mai câștigat decât cel care nu mai are nicio legătură cu satul.
Preasfinția Voastră, credeți că există o teamă a tinerilor de a pune întrebări preotului și de a nu mai naviga pe google search după răspunsuri ? Este o soluție „preotul virtual” printr-o rubrică gen „întreabă preotul” în măsura în care poate avea o finalitate practică și tânărul să ajungă din virtual în realul pridvorului Bisericii ?
Misiunea Bisericii prin noile tehnologii se poate face în multe feluri, dar trebuie să conștientizăm, totodată, că aceste medii comunicaționale nu sunt neutre. Există aici două orientări: entuziaștii mediilor online, care le privesc o oportunitate pentru misiunea Bisericii, și scepticii, care le privesc ca un mediu insidios, care golește de substanță comunicarea și comuniunea dintre noi. Eu mă consider realist: mediile online sunt, deja, inevitabile în comunicarea noastră. Acolo sunt, practic, enoriașii noștri, acolo sunt și „oile pierdute ale lui Israel.” Așadar, trebuie și noi să fim prezenți acolo, prin multe forme, inclusiv prin rubrici de tipul „întreabă preotul”. Dar nici să nu ne amăgim, totuși și să nu credem că putem face „minuni” cu această tehnologie sau să nu vedem pericolele inerente acesteia.