Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

marți, 10 martie 2020

IPS Arhiepiscop Calinic, Doctor Honoris Causa al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu


Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a primit luni, 12 decembrie, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, la propunerea Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”. Ceremonia a avut loc în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a facultății sibiene.
La ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa ierarhului din eparhia Argeșului și Muscelului au fost prezenți Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, președintele Senatului Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. Horațiu Rusu, rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, membrii Senatului universitar, cadre didactice de la Facultatea de Teologie și de la alte facultăți, preoți din Arhiepiscopia Sibiului și din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, monahi, studenți și credincioși.
După intonarea imnului academic „Gaudeamus” de corul studenților teologi de la Sibiu, dirijat de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre, a urmat cuvântul „Laudatio”, citit de IPS Mitropolit Laurențiu.
„Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, licențiat al Institutului Teologic Universitar din Sibiu (astăzi Facultatea de Teologie a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu), promoția 1964-1968 și-a însușit cu prisosință marile valori ale moștenirii șaguniene pe care s-a străduit cu multă râvnă și devotament să le pună în practică atât pentru apărarea, păstrarea și conservarea patrimoniului cultural și spiritual românesc, cât și pentru promovarea culturii și teologiei, dar și a valorilor perene ale satului românesc”, a subliniat ierarhul.

Dacia, în opera părintelui literaturii germane

Președintele Senatului universitar, prof. univ. dr. Horațiu Rusu, a citit diploma de Doctor Honoris Causa, care a fost înmânată apoi IPS Arhiepiscop Calinic de rectorul Ioan Bondrea.
Discursul de recepție al ierarhului s-a intitulat „Martin Opitz, părintele literaturii germane, pe aripile vulturilor în Carpații României” și a adus la cunoștința publicului cele mai importante repere din viața și opera poetului și scriitorului de limbă germană din secolul al XVII-lea care a trăit o parte a vieții în Transilvania și a elogiat acest tărâm în poeziile și scrierile sale.
„Este necesar să subliniem că cea mai mare parte din timp, acest savant, în adevăratul înțeles al cuvântului, a cercetat bogățiile lingvistice, etnologice, istorice și arheologice, adunând un imens material, în 16 ani de osteneli, pentru a întrupa opera vieții sale: Dacia Antiqua! Darul acestui mare Cercetător și Cavaler al Dreptății, a purtat cu sine, pe drumurile Europei, bogăția de material științific, ținând legătura cu prietenii pe care i-a întâlnit la Alba Iulia, Zlatna, Șard și alte locuri din Munții Apuseni. El își dorea o operă unică, o Dacie Antiqua, a dacilor, a vlahilor – românilor, românească și nu o Dacie furată de principii, regii și împărații trecători. El a vrut să demonstreze continuitatea noastră românească în Dacia și latinitatea noastră milenară”, a spus IPS Arhiepiscop Calinic.
La finalul ceremoniei, rectorul Ioan Bondrea l-a felicitat pe ierarh și i-a urat bun-venit în comunitatea academică sibiană.
De asemenea, IPS Arhiepiscop Calinic a oferit distincția Sfântului Neagoe Basarab domnului rector Ioan Bondrea, distincția Sfântului Ioanichie Cel Nou de la Muscel domnului președinte al senatului universitar, Horațiu Rusu și Crucea Sfântului Neagoe Basarab părintelui decan al Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr.