Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

luni, 9 martie 2020

Semnalăm



În contextul anului centenar 2018 am primit din partea Părintelui protopop Bujor Păcurar, coordonatorul lucrării, Monografia Protopopiatului Ortodox Făget . 300 de ani de existență atestată. Lucrarea este apărută sub egida Editurii Partoș a Mitropoliei Banatului și se bucură de un cuvânt înainte al ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului.
Autorii au optat pentru prezentarea istoriei Protopopiatului în mod cronologic, recurgând la principiul sincronic numai atunci și numai în măsura în care dezvoltarea protopopiatului a fost puternic determinată de factorul politic, social sau militar. Întregul material documentar prezentat în volum este axat și grupat pe trei mari probleme: istoria protopopiatului, istoria învățământului confesional și istoria fiecărei structuri (parohie sau filie) ce compun structura actuală a protopopiatului Făget.
Este interesant că fostul episcop al Caransebeșului, viitorul patriarh Miron, și-a început vizitele canonice în eparhie cu vizitarea în 1911 a Protopopiatului Făget despre care se spunea că este cel mai sărac dintre protopopiatele eparhiei și dorea să cunoască nemijlocit realitatea. Ierarhul a rămas impresionat de căldura sufletească a credincioșilor și de atașamentul lor față de Biserică, atașament ce a rămas la fel până în contemporaneitate.
Felicităm colectivul de autori coordonat de protopopul locului pentru această realizare și îndemnăm toate protopopiatele să aibă astfel de monografii care dau mărturie peste timp despre identitatea noastră de credință și de neam.
Am primit la redacție o lucrare de suflet semnată de către unul dintre abonații tradiționali ai publicației șaguniene, Telegraful Român. Este vorba de volumul de versuri al lui Ioan Bărdaș-Drăghici, așezat sub titlul Ai fost un balsam, dedicat soției sale, care a trecut la Domnul. Autorul ne arată prin acest volum impresionant de versuri că a înțeles sensurile depline ale vieții prin moarte, făcând din dor prin aceste versuri un mod de cunoaștere a lui Dumnezeu, iar prin poezie un mijloc de adresare către Domnul Vieții. Autorul ne arată prin versuri că moartea nu vine odată cu vârsta, ci cu uitarea, iar prin volumul de față autorul face din tema morții măsura unui drum împlinit confirmând că cel ce urmează poruncilor lui Hristos nu moare niciodată. Îl felicităm pe autor și rugăm pe Bunul Dumnezeu să îi facă parte de sănătate și de zile bune în vestirea Numelui Său prin versuri.