Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

marți, 3 martie 2020

Interviu cu PS Macarie Drăgoi (I)


Image result for ps macarie dragoiPreasfinția Voastră, am văzut, îndeosebi în ultimele zile, pe rețelele de socializare dar şi în mass-media o dorință a tinerilor, de a comunica, dar în cheia acceptată de ei. Cum putem să le (re)facem poftă de tradițiile și valorile autentice prezente cândva în satul românesc ? Care ar fi acea cheie spre inima lor ?

Nu neapărat cheia, ci mai degrabă cârligul ar fi experiența. Tinerii au această aplecare către experiențe intense, tari, și mai puțin către abordări mai contemplative sau teoretice. Dar nici experiența nu le este accesibilă dacă nu este revoluționată un pic și concepția lor despre sat. Trebuie să scoatem satul din ungherul prăfuit și neplăcut în care l-am plasat de prea multe ori în zilele noastre și să-l arătăm tinerilor drept un tărâm cu totul inedit,  vrednic de explorat, de experiat, plin de frumuseți naturale și culturale. Totodată, un loc care le poate testa rezistența, îi poate provoca pozitiv, le poate descoperi părți din propria personalitate pe care nu le cunosc. Într-un fel, experiența satului este similară cu experiența unei excursii montane. O călătorie inițiatică spre ceva fundamental diferit față de experiența cotitidană obișnuită, care te învață ceva despre natură, despre istorie, despre neamul tău și despre tine.

Preasfinția Voastră, mai este astăzi o calitate aceea de a fi „de la țară” sau „țăranule” a devenit o formă de a ne adresa celuilalt atunci când răbdarea noastră a „depășit limita legală” ?

Peiorativizarea termenului de „țăran” este un obicei tare nefericit. Pe de o parte avem un frumos Muzeu al Țăranului, a cărei idee de bază este că țărănia este o civilizație specifică, pe de alta, avem acest termen transformat, practic, în ocară. Sigur că, pentru mine și sper că pentru mai mulți, calitatea de țăran este o vrednicie, o demnitate, care depășește cu mult pe aceea a „rezidentului în mediul rural”. Țăranul nu este rural, este o condiție culturală, o filosofie de viață, un mod de a munci, de a relaționa cu aproapele, cu Dumnezeu, cu natura, cu animalele, cu gospodăria, cu uneltele de muncă. Dacă este ceva ce trebuie să conștientizăm este că pierderea acestui dat cultural este o tragedie, pentru că în urma lui nu răsare ceva mai bun, nu „progresăm” nicăieri, ci ajungem într-un mare vid cultural.