Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

luni, 9 martie 2020

Semnalăm

Tot în contextul anului centenar 2018 am primit la redacție volumul semnat de neobositul preot bucovinean Ioan Paul Valenciuc, intitulat Preoțimea ortdoxă din Bucovina în timpul ocupației habsburguce (1775-1918), volum apărut la Suceava sub egida  Editurii Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Prin lucrarea aceasta este și mai clar faptul că spațiul bucovinean, în urma anexării sale de către Imperiul Habsburgic a cunoscut influența spațiului german, acest teritoriu bucovinean devenind un adevărat conglomerat de popoare ce au căutat calea unei coexistențe pașnice. Modalitățile prin care s-a reușit pot fi uimitoare și azi, dar trebuie subliniat, și aceste lucruri sunt prezentate în volumul da față, că aceste interferențe nu au rămas fără urmări, în special atunci când ne referim la mentalul bucovinean care a păstrat în timp urmele acestei conviețuiri.
În timp, istoriografia a descoperit faptul că un rol deosebit de important l-a avut preoțimea ortodoxă care nu a fost doar un străjer alș credinței strămoșești, ci și al naționalității române. Autorul ne arată că importanța preoților pentru istoria Bucovinei reiese în primul rând din implicarea lor dezinteresată și jertfelnică în aproape toate ramurile vieții sociale, politice și culturale ale provinciei.
Tot la ăînceputul anului am primit la redacție lucrarea Prof. Răzvan Mihai Neagu, Formarea elitei ortodoxe din Transilvania, Banat și Crișana la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Studenți români din Transilvania, Banat și Crișana la Facultatea de Teologie a Universității din Cernăuți. Lucrarea este apărută la Editura Școala Ardeleană, autorul îndreptându-și atenția înspre elitele ortodoxe transilvănene urmărind modalitățile de formare ale acestora la întrepătrunderea secolelor XIX și XX: Autorul surprinde importanța pe care Universitatea din Cernăuți o are în această formare alături de Seminarul Andreian de la Sibiu. Autorul prezintă aspectele istorice ce țin de originile Universității din Cernăuți și la locul pe care l-a ocupat Facultatea de Teologie în cadrul acesteia. Sunt prezentate aspectele ce caracterizau frecventarea cursurilor de către transilvăneni, vârsta și pregătirea lor anterioară, precum și consiția lor socială.
Îndemnăm pe cititori să descopere singuri care au fost marile personalități formate la școala teologică cernăuțeană, menționând aici doar pe mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului, mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului, episcopul Traian Bădescu al Caransebeșului sau Aurelian Magieru al Aradului. Acestora li se adaugă istoricii Silviu Dragomir, Romulus Cândea, Ion Sârbu sau Gheorghe Ciuhandu.
         Îl felicităm pe autor pentru demersul său și socotim lucrarea ca fiind una de căpătâi atunci când este în discuție implicarea Bisericii în culturalizarea poporului și investiția în educație care întotdeauna a reprezentat o prioritate pentru instituție și pentru cei rânduiți să păstorească.