Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

marți, 10 martie 2020

Semnalăm



Am primit la reşedinţa mitropolitană un volum editat sub egida Editurii Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi care este dedicat Patriarhului Nicodim Munteanu, fiind semnat de pr. Gelu Aron. Apariţia volumului este cu atât mai lăudabilă, cu cât anul 2019 a fost dedicat şi celui de-al doilea patriarh al Bisericii noastre. În general se cunosc unele părţi din viaţa, slujirea şi moştenirea teologică şi culturală a Patriarhului Nicodim Munteanu, dar s-a stăruit prea puţin asupra unei etape decisive în formarea sa pentru rosturile mai înalte în Biserică, şi anume, cea a începuturilor la Dunărea de Jos. Volumul de faţă subliniază activitatea de vicar eparhial la Galaţi (1902-1908) şi apoi cea de director al Seminarului de aici doar pentru un an (1908-1909). Viitorul patriarh se face remarcat aici prin priceperea administrativă, prin slujirea liturgică şi misionară impecabilă, prin disponibilitatea de a uni oamenii şi slujitorii în programe ziditoare de suflet, de omenie şi de ctitorii trainice. Se va implica aici în proiectarea şi zidirea catedralei eparhiale, dar şi pentru înduhovnicirea slujitorilor , catehizarea poporului, în vederea însuşirii dreptei credinţe ortodoxe luptând pentru frecventarea cu folos duhovnicesc a Sfintei Liturghii. Faptul ă este director al seminarului de aici nu este nici ea întâmplătoare având în vedere că el este cel care a militat pe lângă autorităţile civile pentru redeschiderea acestei şcoli teologice şi aşezarea ei sub ocrotirea Sf. Andrei. Iată aşadar cum acest volum ne scoate în relief şi alte aspecte mai puţin cunoscute ale activităţii celui care s-a aflat în centrul programului cadru al anului traducătorilor de cărţi bisericeşti alături de patriarhul Justin Moisescu.
Am ajuns să citim şi lucrarea lui Horia Ion Groza, Sfântul Paisie de la Neamţ şi paisianismul, apărut sub egida Editurii Logos. Lucrarea aceasta este realizată de către autor pentru cititorii ortodocşi din SUA, observându-se că ea are un rol mai degrabă catehetic pentru un spaţiu în care personalitatea Sf. Paisie nu este atât de proeminentă. Textul este redactat pentru acel Homo Amercanus , cu atitudine materialistă, aplicată, cu suflet simplu, nesofisticat. Având în vedere că ne apropiem de anul pastoraţiei părinţilor şi copiilor recomandăm acest volum şi pentru misiunea preoţilor noştri în vedrea promovării şi aprofundării aspectelor ce caracterizează paisianismul în cultura românească.