Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

luni, 9 martie 2020

Semnalăm


În cadrul Şcolii doctorale a Facultăţii de Teologie din Sibiu a fost susţinută o teză de doctorat deosebit de interesantă ce tratează tema Publicisticii bisericeşti din Germania şi România sub regimul comunist (1945-1989) fiind realizată de către colaboratorul nostru Alexandru Dragoş Dădîrlat. Tema suscită interesul cititorului avizat chiar şi numai după titlul incitant sub care s-a desfăşurat cercetarea încununată de susţinere şi acum publicare. Autorul a urmărit să sublinieze atât libertatea de a edita şi publica o revistă în acea perioadă, cât şi îngrădirile şi cenzura la care era suspusă de către organismele de control ale statului. Autorul face în primele două capitole o prezentare generală a comunismului în România şi Germania, evidenţiindu-se anumite asemănări şi diferenţieri date de implicarea vecinului de la răsărit. Este prezentată situaţia socială, politică şi culturală din cele două spaţii asupra căreia se adresează cercetarea de faţă. În capitolele 3 şi 4 este prezentata cadrul general a activităţii publicistice bisericeşti din cele două ţări fiind subliniat faptul că, în ciuda restricţiilor, presa şi literatura duhovnicească a continuat să apară cu un conţinut de bună calitate, poate şi datorită faptului că neimplicându-se frontal în problematica relaţiilor dintre stat şi Biserică, reuşeşte să ofere cititorilor o literatură teologică de substanţă. Îl felicităm pe autor pentru realizare şi recomandăm tuturor celor interesaţi şi celor ce activează în domeniul presei bisericeşti din România să procure acest volum spre edificare concretă.
Apropiatul nostru jurnalist Adrian Popescu a realizat şi a patra ediţie a Conferinţei internaţionale Antropologia comunicării, în urma căreia a rezultat un frumos volum de comunicări reunite sub genericul Bible, Science & Knowledge, apărut sub egida Editurii Astra Museum. Lucrarea reuneşte comunicări interdisciplinare din domenii variate care converg împreună spre tema generală a conferinţei şi a volumului. Îl felicităm pe autor şi pe toţi colaboratorii săi şi le dorim succes în organizarea din viitor a altor evenimente asemănătoare.