Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

marți, 3 martie 2020

Semnalăm



          La începutul anului 2019 a apărut în colecția de aur (GOLD) a Editurii Univers Enciclopedic, ca de altfel și sub egida Editurii Academiei Române, un volum sinteză a Istoriei Bisericii Ortodoxe Române semnată de Părintele Academician Mircea Păcurariu.
Nu putea să fie marcat anul omagial mai bine pe plan editorial de către Biserica Ortodoxă și de către Academia Română decât prin publicarea acestei sinteze care ne dovedește încă odată că avem o Țară, pentru că am avut dintotdeauna un Altar.
        Părintele Academician ne arată în paginile acestei lucrări dedicate tuturor românilor la centenarul Marii Uniri că cercetarea trecutului Bisericii românești a constituit o preocupare a multor teologi și istorici laici care oglindesc în cercetările lor activitatea Bisericii Ortodoxe. În cronicile secolelor XVI-XVII se întâlnesc și unele fragmente care oglindesc activitatea Bisericii. În perioada următoare sunt reținute în volumul de față scrierile protopopului brașovean Vasile și ale lui Radu Tempea II. În secolul XVIII iluminiștii transilvăneni au excelat în acest domeniu fiind reținuți aici Samuil Micu sau Petru Maior, iar în secolul al XIX-lea, ca urmare a înființării primelor seminarii teologice, apar manuale de istorie pentru elevii seminariști, pentru ca în a doua jumătate să se facă remarcate cercetările în domeniul istoric aparținând lui Nicolae Bălcescu, A.T. Laurian, Mihail Kogălniceanu ș.a.
       Autorul nostru face o incursiune în istoria creștinismului daco-roman și a creștinismului românesc ca prime perioade de identificare a noastră sub raport duhovnicesc și spiritual. Biserica românească în Evul mediu este subiectul părții a treia a cărții, iar perioada modernă a istoriei Bisericii Ortodoxe este abordată în perioada a patra. Ultima parte a lucrării este dedicată istoriei de după 1918 care este amplu abordată și prezentată.
Recomandăm, așadar, nu numai preoților, dar și credincioșilor noștri acest volum pe care îl putem prezenta ca o carte de vizită actualizată a ceea ce a însemnat Biserica Ortodoxă în viața poporului român, în nașterea unității naționale prin promovarea și conservarea identității noastre naționale și lingvistice unice de ambele părți ale Carpaților.
       În anul comemorativ al traducătorilor de cărți bisericești  a apărut la Editura Accent Print lucrarea Arhim. Sofronie Saharov, Despre rugăciune, tradusă fiind din limba rusă de către părintele Rafail Noica. Lucrarea este structurată în două părți putându-se constata că într-adevăr rugăciunea este o nesfârșită înfăptuire, mai înaltă decât toată arta sau știința. Prin rugăciune intrăm în părtășie cu Ființa cea Fără-de-început sau altfel spus, viața Dumnezeului Celui de-Sine-fiind pătrunde în noi prin acest făgaș, după cum arată părintele Sofronie în prima parte a lucrării sale. Rugăciunea este sfânta desfătare a duhului nostru, însă căile către această înfăptuire sunt întortocheate. De multe ori trăim o tânjire înflăcărată către Dumnezeu, precum și repetate căderi de la Lumina Sa. Simțim adeseori neputința minții noastre de a se înălța către El și cu toate acestea stăruim nădăjduind că ne va asculta și ne va răspunde așa cum a făcut-o întotdeauna.