Motto

„Ziarul nostru a făcut totdeauna, dela întemeere până astăzi, şi va face şi în viitor politică de apropiere, de înţelegere, de aplanare a divergenţelor [...] Întemeetorul ziarului nostru, Marele Şaguna, ne-a îndemnat şi ne-a impus să facem politica aceasta, singură corespunzătoare puterilor noastre”

marți, 10 martie 2020

Personalități ale Marii Uniri Frații Alexandru și Ion Lapedatu



Dezvelirea grupului statuar „Frații Lapedatu” a avut loc vineri, 8 noiembrie, la Brașov, în parcul Gheorghe Dima, din vecinătatea Colegiului Național „Andrei Șaguna”, instituție de învățământ de mare prestigiu național, care a dat țării 49 de academicieni, o adevărată Universitate. Momentul inaugural încheie un ciclu amplu de manifestări omagiale dedicate memoriei celor doi frați gemeni, Alexandru și Ion Lapedatu, artizani ai României moderne în generația Marii Uniri, manifestări organizate mai ales în ultimii patru ani în principalele centre culturale din țară și din străinătate: expoziții documentare itinerante, editări de studii, albume și publicații, sesiuni omagiale, simpozioane, conferințe, emisiuni numismatice, atribuirea de nume de străzi, de spații academice etc. S-au cinstit astfel doi membri marcanți ai vieții politice, istorice, culturale și financiare din România, participanți decisivi la procesul de modernizare și uniformizare legislativă, administrativă și instituțională a României Mari.
În celebra aulă a Colegiului Național „Andrei Șaguna” - unde cei doi frați au fost elevi o perioadă scurtă de timp -, în prezența unui numeros public din țară și din străinătate, a descendenților familiilor celor doi frați, au evocat personalitatea gemenilor Lapedatu: acad. Răzvan Teodorescu din partea Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Opriș, istoric, – care a dedicat o lungă serie de lucrări fraților Lapedatu, istoricul Mircea Mușat, directorul Muzeului Băncii Naționale a României, scriitoarea Ana Blandiana, președinta Alianței Civice, doamna Ioana Alexandra Wild, președinta Fundației Lapedatu, nepoată de frate a celor omagiați, George Scripcaru, primarul municipiului Brașov.
Reamintim în context că în urmă cu doi ani, la Sibiu, pe clădirea Băncii Naționale, Agenția Sibiu (strada Mitropoliei nr. 16), a fost dezvelită o placă comemorativă în memoria fraților Lapedatu, iar Muzeul Național Brukenthal a găzduit expoziția itinerantă „Generația Unirii – Alexandru și Ion Lapedatu”.
Frații Lapedatu s-au născut la 14 septembrie 1876 în Cernatul Săcelelor (Săcele, Brașov), ramura paternă a familiei trăgându-se din Glâmboaca (Avrig, Sibiu), unde frații gemeni, rămânând orfani de tată la un an și jumătate, și-au petrecut adesea vacanțele. Tatăl gemenilor, Ion Alexandru Lapedatu, a fost primul roman ardelean cu studii în Franța și cu doctorat la Universitatea din Bruxelles, reputat profesor de limbi clasice la Gimnaziul Superior Greco-ortodox Român din Brașov (azi Colegiul Național „Andrei Șaguna”).
În ciuda greutăților familiei, frații Lapedatu au făcut studii serioase în țara și în străinătate, ca mai apoi să joace un rol important în viața culturală, socială și politică a României de dinainte de 1945.
Alexandru Lapedatu a fost istoric, geograf, profesor universitar, om politic și om de stat român. A îndeplinit numeroase funcții și responsabilități: secretar, apoi președinte al Comisiei Monumentelor Istorice și al Comisiei Istorice Române; după înființarea Universității Daciei Superioare la Cluj, în 1919, este numit profesor de istorie veche a românilor, iar împreună cu colegul și prietenul său Ioan Lupaș, (și el absolvent al aceluiași mare liceu brașovean), înființează în 1920 Institutul de Istorie Națională, mai apoi devine decan al Facultății de Istorie, căreia îi donează biblioteca sa de 10.000 de volume; membru al delegației care a însoțit al doilea transport al Tezaurului României la Moscova; militant activ pentru Unirea Transilvaniei cu România; director general al Arhivelor Statului; Ministru Cultelor și Artelor; deputat și senator în mai multe Parlamente, președintele Senatului; autor al legilor asupra elevării Bisericii Ortodoxe Române la rangul de patriarhat; asupra regimului general al cultelor; asupra organizării și funcționării teatrelor naționale; a formulat principiile conservării și restaurării monumentelor; a spijinit înființarea de muzee în Capitală și în numeroase localități din țară; a sprijinit financiar și a participat la dezvelirea monumentelor publice dedicate personalităților istorice și culturale românești; a fost Membru de Onoare al ASTREI, calitate în care a ținut conferințe, a sprijinit publicarea Bibliotecii ASTRA și a donat Fondul „Al.I. Lapedatu”; a fost vicepreședinte apoi președinte al Academiei Române etc.
Fratele geamăn al lui Alexandru, Ion, a fost bancher, finanțist, profesor universitar, om politic și de stat. A beneficiat de două burse, una acordată de Societatea Transilvania și cealaltă de Fundația Gojdu, care i-au permis sa studieze științele economice la Budapesta, unde devine președintele Societății „Petru Maior” a studenților români din Budapesta; a participat la fondarea revistei „Luceafărul” la Budapeste în 1902 și a făcut parte din Comitetul de redacție alături de Octavian Goga, Ioan Lupaș și Octavian C. Tăslăuanu. A fost director al Băncii „Ardeleana” din Orăștie, director general al Băncii Generale de Asigurări, membru al Consiliului de administrație al Băncii „Albina”, al Băncii „Prima Ardeleană”, al Societății Române de Gaz Metan, creator și secretar al Asociației băncilor române din Transilvania „Solidaritatea”; a sprijinit proiectul Enciclopediei Române a lui Diaconovici și cel al inființării Muzeului Asociațiunii ASTRA; a fost delegat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, membru în Marele Sfat Național și secretar general al Resortului finanțelor în Consiliul Dirigent al Transilvaniei, Banatului și ținuturilor românești din Ungaria, membru al Consistoriului metropolitan al Transilvaniei, deputat și senator în mai multe legislaturi, Ministru de Finanțe, Membru de Onoare al Academiei Române etc.
Desigur, enumerările funcțiilor și responsabilităților celor doi frați gemeni nu sunt exhaustive. Ei aparțin generației care a împlinit și desăvârșit unitatea națională, au fost deschizători de noi orizonturi pentru Patria unită, edificând instituții durabile, În întreaga lor viață și activitate frații Lapedatu au fost animați de aceleași înalte idealuri de a fi credincioși Patriei lor, urmărind binele public întotdeauna.
Acțiunea generației Marii Unirie a permis Românei să progreseze rapid și să atingă apogeul economic, social și politic în anul de vărf 1938. Proces care s-a frânt brutal, așa cum s-a frânt și viața acestor două mari personalități, și a întregii elite românești interbelice. Alexandru Lapedatu a fost arestat la 5 mai 1950 și închis la închisoarea din Sighet, cunoscut loc de suferințe și torturi. Aici moare patru luni mai tărziu, moartea fiind provocată de o deparazitare a celulei cu ușile și ferestrele închise: cu astmul de care suferea și cu inima slăbită de un infarct n-a putut supraviețui. A fost aruncat în groapa comună, fără semn de mormânt. Fratele său Ion, imobilizat la pat în urma unui accident de autobuz, după o coborâre de la Păltiniș, și rămas fără mijloace de existență, moare la București la 24 martie 1951. Amândoi au fost epurați din Academia Română în 1948 și au fost repuși în drepturi post-mortem în iulie 1990.
Se stingea, nimicită, strălucita Generație a Unirii și Marea ei Operă!
Realizat în bronz, grupul statuar este opera sculptorului cu origini brașovene  Ioan Bolborea. Este unul din puținele grupuri statuare realizate în ultima vreme in România, după „Scoala Ardeleană” de Romulus Ladea (30 iunie 1973), din fața Universității din Cluj-Napoca.
În imediata vecinătate a ansamblului scuptural se află bustul în bronz al lui Ciprian Porumbescu (sculptor Vladimir Predescu), care a fost, pentru o scurtă perioadă de timp, profesor de muzică la Gimnaziul Român din Brașov. În aula acestui faimos liceu românesc, în luna martie 1882 a avut loc premiera Operetei „Crai Nou”, prima operetă română, piesă în două acte scrisă de Ciprian Porumbescu pe textul piesei poetului Vasile Alecsandri.
Se întâlnesc astfel peste timp, peste răutăți și nedreptăți, ca să-și continue destinul și după moarte, trei spirite emblematice ale spiritualității românești, se întâlnesc într-un moment de dreaptă cinstire ca să ne amintească, cu puterea modelului lor, că nici o jertfă nu e prea mare când aceasta stă la temelia mai binelui Țării tale.

Ion Onuc Nemeș